Bakan Dinçer: İşsizlik Sorununun Çözümü Eğitimden Geçiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Hatay İŞKUR İl Müdürlüğü organizesinde düzenlenen Uluslararası Mesleki Eğitim Çalıştayı‘na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, birçok ülkede işsizlik oranının ikiye hatta üçe katlandığını ancak Türkiye’de istihdamın artmasına karşın işsizlik oranlarının da arttığını söyledi.

2009 yılı sonu itibarıyla işsizlik yüzdesinin 19 olduğunu aktaran Dinçer, “İstihdamın artmasına rağmen işsizliğin artmasının sebebi yeni işgücü nüfusun iş gücü piyasasına girmesidir. Yüzde 1 büyümeye karşın yüzde yarım istihdam oluşturmak yerine bunu artırmalıyız. İşe giriş çıkış maliyetlerinin tedbirlerini alabilirsek işsizlik sıkıntısı yaşanmadan bir istihdam oluşturabiliriz.” dedi.

2023’te işsizlik vizyonunu yüzde 5’lerin altına düşürecek stratejiler belirleyeceklerini ifade eden Dinçer, “İşsizlerin yüzde 60’ından fazlası lise ve dengi okulların mezunudur. Nitelikli uzmanlaşmış elemanlara ihtiyacımız var. Bu bakımdan bu çalışmalar son derece önemli. Mesleki eğitime önem vermeliyiz. Mesleki eğitim alan insanların oranı çok yüksekken bizde düşük. Dünyanın gelişmiş ülkelerin pek çoğunda yüzde 60’ların üzerindeyken bizde yüzde 50’lerin altındadır. Okulda alınan eğitimin dışında sürekli değişen ve gelişen meslekler yüzünden yeni kabiliyetlere ihtiyaç duyuluyor. Bunun için daima eğitim gerek. Pek çok ülkede hayat boyu öğrenme programları uygulanıyorken bu bizde yüzde 2 civarında. Bunun yüzde 8 ve üzerine çıkarmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

İNSAN ODAKLI PROGRAMLARA GEÇİLDİ

Eğitim arttıkça istidam edilme oranlarının da arttığına dikkat çeken Bakan Dinçer şöyle konuştu : “Yüksek öğretim mezunlarının istihdamlarında kadın-erkek fark etmiyor. Ülkemizde çocuklarımızı ne kadar çok eğitim aldırırsak işsizliğin belkide yoksulluğun ve sosyal problemlerin önemli bir kısmını çözmüş olacağız. İşsizlik sorununu çözmek istiyorsak eğitime yönlendirmeliyiz. Çünkü dünya artık iş odaklı çalışma hayatı programlarından insan odaklı programlara geçti. Eğer siz bilgi üretebiliyorsanız o zaman rekabet gücüne sahip oluyorsunuz. Mesleki eğitimin bir diğer özelliği ise piyasa ihtiyaçlarına uyumlu olmasıdır. Sanayi bölgelerine gittiğinizde bunu görebilirsiz. Eleman aranıyor tabelalarını görebiliyorsunuz. İş dünyası ile mesleki eğitim arasındaki uyumu sağlayacak özel programlarımız var. Bir tanesi özel bir eylem planı olarak hazırladığımız iş dünyası ihtiyaçlarına göre eylem planı. Bu İŞKUR, YÖK, MEB ile ortaklaşa yürüttüğümüz eylem planımız var. Bu yıl ilk adımını gerçekleştireceğiz. Mesleki yeterlilik kurumu vasıtasıyla son iki yıldır meslek standartlarını belirliyoruz. Bunu piyasa aktörleriyle birlikte yapıyoruz. Çünkü işi yürüten piyasanın tüm aktörleridir.

Onlar kendi alanlarıyla ilgili standartları belirliyor. Dolayısıyla bu müfredat daha çok piyasaya göre belirlenecek böylelikle piyasayla irtibatımız artacak. Üniversitede okuyanların staj imkânlarını arttıracak tedbirler alıyoruz. Daha önceden meseleye çok analitik yaklaşılmadığı için bu sorunları daha önceden göremedik. Ama aldığımız tedbirler önemli oranda pratik eğitimi de kolaylaştıracak.”

UMEM PİYASA İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

İşverenlerin daha önce stajyerlere sıcak yaklaşmadıklarını da aktaran Dinçer, “Her yıl 250 bin civarında meslek lisesinden geri kalanı da meslek okullarından mezun oluyor. Yılda 900 bin genci mezun ediyorken 20 ve daha fazla alanda staj koyduğumuz da bunun sorunlarını görüyoruz. Mezun olan öğrencilere bir işletme bile düşmüyor. İşverenler de daha önce staj konusunda sıcak yaklaşmıyordu. Bunun için bazı düzenlemeler yapıldı. Yıllık mezun ettiğimiz öğrencinin ancak 3’te 1’ine staj verebilecek işletme sayısına sahibiz. Staj gören öğrencilerimizin bazı giderlerini de karşılıyoruz. Biz alanda bir esneklik sağladık ama nasıl bir etki doğuracağını zamanla göreceğiz.” dedi.

UMEM projesinin hem istihdamı sağlamak hem de mesleki eğitim konusunda piyasa ihtiyaçlarını karşılayacağını da sözlerine ekleyen Dinçer, “Bu projede direksiyonun başına işadamlarını oturttuk. UMEM projesi için şuan 19 bin stajyer ve 5 bin 500 kurs talebi var. Stajyer ve kursiyer olarak 30 bin civarında müracaat var. Biz bunları eğiterek iş dünyasına kazandıracağız. Yılsonuna kadar 200 bin kişiyi eğitmeyi planlıyoruz. Bu proje bize gerçekten başka bir etki yaratacak tecrübe de kazandıracak. Her üniversiteleri aktif hale getireceğiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda şimdiye kadar yaptıkları tespitleri çözecek çalışmalar yaptıklarını aktaran Dinçer, “Hayat boyu öğrenme projelerine teşvik ediyoruz. Tedbirleri aldık ve teşvik ediyoruz. Bu açıdan oldukça kapsamlı ve bütüncül bir çalışma yapıyoruz. Bugün Hatay’ın işsizlik ve mesleki yeterlilik meselelerini konuşacağız. Hatay çok önemli potansiyeli olduğu halde işsizlik oranının yüksek olduğu bir il. Ulusal ve uluslar arası ilişkileri kurabilecek olmasına rağmen bunu geliştirememiş bunu karşıladığı zaman gelecekte çok etkin ve verimli hizmet üretecektir.” dedi.

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ ÖNEMLİ

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de yaptığı konuşmada bugüne bakarak yarının daha iyi şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hatay’ın bölgesinde ayağını yere sağlam basması gerektiğini söyleyen Lekesiz, “Yanlışlarımızı, doğrularımızı iyi belirlemeli. Ona göre çalışmalarımızı boyutlandırmalıyız. Bilindiği üzere gerek ülkemizin gerekse en büyük sorunlarının başında işsizlik gelmektedir. Bu sorunun aşılması için mesleki eğitimin önemini hemen her platformda dile getiriyoruz. Eğer dünya ülkeleri ile rekabet etmek istiyorsak nitelikli insan gücüne önem vermeliyiz. Artık her işi yaparım abi dönemi bitmiştir. Meslek eğitimi hem ülke olarak hem de il olarak ciddi olarak ele almalıyız” şeklinde konuştu.

Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Antakya Belediyesi olarak İş-Kur, Çevre Orman Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içinde insanlara iş imkânı sağlamak amacıyla ortak projeler yürüttüklerini ve mesleki eğitim kursları sonucunda bugüne dek 337 insanımıza iş imkânı sağladıklarını belirtti.

Antakya Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Kuseyri de hedefin çaldığı her kapıda iş bulabilecek insan gücüne yetiştirmek olduğunu dile getirdi.

MESLEKİ YETERSİZLİK CİDDİ BİR SORUN

Başkan Kuseyri, “Bu çalıştay da hedefimiz mesleki eğitim sisteminin sanayinin ihtiyaçlarıyla uyumlu bir hale getirerek mesleki eğitime yeni bir bakış açısı oluşturup nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Sadece ara eleman yetiştirmek değil, çaldığı her kapıda iş bulacak insan gücü yetiştirmek olmalıdır. her şeyin başı eğitimdir. Bilindiği üzere eğitim de ekip işidir. Başarı için eğitim öğretim kadromuzun topyekün gayret göstermesi gerekmektedir. Kalkınma ve gelişmede sağlıklı büyüme açısından eğitimli, nitelikli iş gücü ve mesleki eğitim önemlidir. Bu hususta herkesin üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yapması lazımdır. Birçok gencin mesleki yeterliliğe sahip olmaması Türkiye’de ciddi bir sorun haline gelmiştir. Hızla değişen dünyada genç nüfusa sahip olmanın büyük avantaj olduğunu unutmadan, gençlerin iyi yetiştirildiği takdirde dünya ile rekabet edebilir konuma getirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise Türkiye’deki işsizlik oranlarına dikkat çekerek başladı. Elde bulunan işgücünün eğitilmesinin şart olduğunu vurgulayan Çinçin, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Avrupa Birliği’nden 12 milyon Euro gibi bir destek alıyoruz ve işsizlikle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından yaşanan elektrik kesintilerine rağmen Çalıştay’ın ilk gününde teknolojinin meslek seçimindeki rolü, ulusal yeterlilik sistemi, sanayinin nitelikli eleman gücü konuları hakkında bilgiler verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile