Dünya bor piyasasinin yüzde 62’sine sahip olan Türkiye’de, bor madeninden daha fazla katma deger elde etmek için atilacak adimlar, Eti Maden Genel Müdürlügü ev sahipliginde düzenlenen Bor Çalistayi’nda ele alindi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in de katildigi çalistaya, çok sayida sektör ve üniversite temsilcisi katildi.
Bakan Dönmez burada yaptigi konusmasinda, lineer ekonominin üretim-tüketim dengesindeki klasik çizgisel ekonomik kurallarinin geride birakildigini belirterek, üret-tüket-yeniden üret çizgisindeki döngüsel ekonominin kurallari ve buna bagli olarak gelisen yeni teknolojilerin deneyimlendigini ifade etti.
“Yüksek teknoloji ürünlerde, batarya teknolojisinde kullanilan lityum üretimi yerli mühendislerimizin gayretiyle basladi”
Mühendislerin üretkenlikleri ile ön plana çikmasi kapsaminda, benzer bir durumun bor cevherinde de yasandigina dikkati çeken Bakan Dönmez, “Bor atiklarindan yerli lityum üretilmesi projemiz buna güzel bir örnek teskil ediyor. Dünyada hem pazar hem de rezerv açisindan lider oldugumuz bor madeninde uç ürün ve yüksek teknoloji adimlarimizin sonuçlarini almaya basladik. Özellikle yüksek teknoloji ürünlerde batarya teknolojisinde kullanilan lityum üretimi de yerli ARGE mühendislerimizin gayretiyle basladi.
Artik çitayi sadece üretimle, ihracat rakamlariyla belirlemek bize yetmez. Enerji teknolojilerinde özelde de bor teknolojilerinde artik dünya markasi olacak isleri ortaya koymak istiyoruz” diye konustu.
Bor cevheri kapsaminda, Türkiye’nin, kendi teknolojisi ile farklilasabilecegi bir alan olduguna vurgu yapan Bakan Dönmez, “Bugün Eti Maden’in sivi bor atiklarindan ürettigi lityum bunun en güzel örneklerinden biri aslinda. Lityum karbonatin lityum iyon batarya üretiminde kullanilmasi için Aspilsan ve Aselsan ile de is birligi protokolü imzaladik. Yerli lityum insallah yerli teknolojinin güç kaynagi olacak” dedi.
“Bordaki katma degeri 100 katina kadar çikaracagiz”
Bakan Dönmez, bor karbür tesisinin insasinin bitmesine bir yildan az bir süre kaldigini ifade ederek, “Insallah 2022’nin sonlarina dogru bor karbür tesisimizi tamamlayacagiz ve ilk performans testlerini yapip devreye alacagiz. Yapilacak olan bu tesisle bordaki katma degeri 100 katina kadar çikaracagiz” diye konustu.
“Toplamda satilan 2,6 milyon tonluk bor ürünleri ile 1 milyar dolarin üzerinde bir satis rakami elde ederek rekor kirdik”
Bakan Dönmez, dünya bor pazarinda Türkiye’nin lider konumda olduguna dikkati çekerek, sunlari söyledi:
“2021 yilinda pandemi kosullarina ragmen bor üretiminde ve ihracat ve satisinda rekor kirdik. 2,5 milyon tonu ihraç olmak üzere, toplamda 2,6 milyon tonluk bor ürünleri satisi yaptik. Buradan da 1 milyar dolarin üzerinde bir satis rakami elde ederek rekor kirdik. Bugün bor piyasasinin yüzde 62’sine sahibiz ancak bunlar bizim için yeterli mi? Hayir. Dünya artik daha çok üretenlerin degil, daha akilci üretim yapanlarin dünyasi. Az önce bahsettigim deger katmak, yeni bir anlayis insa etmek teknoloji gelistirme adina atilan adimlardan sonra ortaya çikacak. Eti Maden bu yolda önemli adimlar atiyor. Bor cevherinin özüne ar-ge ve inovasyonu yerlestiriyor.”
“2022, bor madeninin yili olacak”
Bakan Dönmez, teknoloji ile büyümekten ve gelecegi teknolojiyle sekillendirmekten bahsederken dogayi ve yesil döngüyü kucaklayan bir sistemi de insa ettiklerini belirterek, “Her zaman altini çizdigimiz bir husus var. Dogaya ragmen degil, dogayla birlikte büyüyen, etrafina deger katan bir madencilik anlayisina sahibiz. 2022, bor madeninin yili olacak. 2022 bor cevherinin daha fazla uç ürüne dönüstügü bir yil olacak. Bor karbür tesisimiz devreye girecek” dedi.
Açilis konusmalarinin ardindan Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleser, Bakan Dönmez’e hediye takdim etti. Çalistay toplu hatira fotografi çekilmesinin ardindan oturumlarla devam etti.
Bakan Dönmez Açiklamasi '2022, Bor Madeninin Yili Olacak, Sivi Bor Atiklarindan Ürettigi Lityum Bunun En Güzel Örnegi '
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, dünya bor pazarinda lider olan Türkiye’nin 2021 yilinda bor üretiminde ve ihracat satisinda rekor kirdiklarini belirterek, “Toplamda 2,6 milyon tonluk bor ürünleri satisi yaptik. Buradan da 1 milyar dolarin üzerinde bir satis rakami elde ederek rekor kirdik. 2022, bor madeninin yili olacak. Sivi bor atiklarindan ürettigi lityum bunun en güzel örnegi” dedi.