Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, bir televizyon kanalinda, sunucu ve gazeteci Kübra Par’in sorularini yanitladi. Programda, Türkiye’nin son günlerde konustugu Iran’in gaz kesintisinden, kademeli faturalara, Karadeniz gazindan Türkiye’nin enerji yatirimlarina birçok konu konusuldu.
Iran’in ülkedeki bir arizadan kaynakli olarak dogal gaz kesintisine gidecegini açikladigini animsatan Dönmez, bunun üzerine hemen ekiplerin yönlendirildigini söyledi.
Yaklasik 3 gündür Iran’dan gaz gelmedigini belirten Bakan Dönmez, "Bizim burada önceligimiz konutlar, isyerleri. Bunlarin yogun kis sartlari altinda gazsiz kalmasini arzu etmeyiz. O açidan ilk etapta sanayi ve is verenlerimizle temasa geçmek suretiyle bu 10 günlük süreci biraz fedakarlik yaparak nasil atlatabiliriz bunun planlamasini yaptik" dedi.
"Iran’a borcumuz yok"
Konuyla ilgili olarak bir bakan yardimcisinin baskanliginda heyeti Iran’a gönderdiklerini aktaran Dönmez, çalismalarin ve görüsmelerin devam ettigini vurguladi.
Mümkün oldugu kadar kisa süre içinde sorunun çözülmesi için her türlü girisimde bulunduklarinin altini çizen Bakan Dönmez, "Karsi tarafa da bunu ilettik. Ülkemizin içinde bulundugu yogun kis sartlari itibariyle. Benzer hava kosullari Iran’in bati tarafinda da mevcut. Orada da çok ciddi gaz tüketiminin oldugu bir dönem" ifadelerini kullandi.
Gaz kesintisinin BOTAS’in borcundan kaynakli oldugu dair iddialarin sorulmasi üzerine Dönmez, "Kesinlikle dogru degil. Iran’a herhangi bir borcumuz söz konusu degil. Sözlesmemizde yazan sartlara göre, basinç degeri ve sevk miktarina iliskin tedarikçinin birtakim yükümlülükleri var. Geçmiste buna benzer sorunlar yasanmisti. Biz sözlesmeden kaynaklanan hak ve yükümlülükleri karsi tarafa aktardik" diye cevap verdi.
"Kisa depolarimiz dolu girdik"
Iran’dan kaynakli gaz kesintisinin uzamasi ihtimalini olup olmadigina dair soruya iliskin Bakan Dönmez, "Hem aradaki yazismalarda hem de görüsmelerde Iran tarafi 10 gün içinde bunu çözecegini deklare etmis durumda. Biz de mümkün mertebe bunu kisaltmasi konusunda uyarilarimizi da yaptik. Insallah öyle bir durum söz konusu olmaz. Su anda eldeki verilere ve bizdeki bilgilere bagli olarak bunu ifade ediyorum” ifadelerini kullandi.
Türkiye’nin büyüyen ve gelisen bir ülke olarak enerji ihtiyacin sürekli artigina ve buna yönelik hazirliklarin da planlandigina vurgu yapan Dönmez, "FSRU diye adlandirdigimiz mobil yüzer LNG terminalleri yaklasik 5 yil önce hiç yoktu. Su anda 2 tane var. Biri Izmir’de digeri Hatay’da" diye konustu.
Türkiye’nin sisteme gaz akisi saglamak için bütün seçenekleri kullandigina ve son yillarda ciddi bir kapasite artisina gittigine isaret eden Bakan Dönmez, "Bundan yaklasik 5 yil öncesinde bizim sisteme verebilecegimiz gazin kapasitesi, boru gazlari dahil, günlük 200 milyon metreküpken bugün 300 milyon metreküpe ulasti" ifadelerine yer verdi.
Iran’dan Türkiye’nin yillik yaklasik 10 milyar metreküp gaz aldigini bildiren Dönmez, günlük de yaklasik 30 milyon metreküp de bir gaz akisini Iran tarafindan saglandigini belirtti.
Sistemde kendi olagan akisina uygun bir planlama söz konusu oldugunu ifade eden Dönmez, sunlari kaydetti:
"Kisa depolarimiz dolu girdik. Kis aylarinin baslamasiyla bütün ülkelerde oldugu gibi ülkemizde de depolardan bir miktar kullanilmaya baslandi. Kis çikincaya kadar onun bir üretim plani vardir. O planlamada herhangi bir sikinti söz konusu degil. Ama içinde bulundugumuz olaganüstü kis sartlarinda bizim sehirlerdeki tüketimimiz de ciddi oranda artti. Bugün itibariyle 81 ilin 73’ünde geçmis yillarda olmayan tüketim bir söz konusu. Hamd olsun orada herhangi bir sikinti yok. Insallah Iran’daki sorunu asinca burayi daha rahat çözmüs olacagiz"
“Talepler, sanayicinin istegine bagli olarak ilerliyor”
Dönmez, basta mesken olmak üzere kritik üretim tesislerinde, imalat sektöründe enerji çekisinde bir sinirlama yapilmadigini dile getirerek, "Bu süreçten daha az etkilenecek sanayi kuruluslariyla yaptik bu planlamayi. Sanayi kesimini birkaç günlük kisintiyla yöneterek, vatandasa etkisini hissettirmemeye gayret ediyoruz. Dün bir toplantimiz vardi, enine boyuna tartistik, müzakere ettik. Sanayicilerin bir kismi birkaç gün duralim sonra tam kapasite çalisalim dedi.
Yüksek enerji gerektiren, kritik süreçleri olanlar firmalar da var. Onlar için de asgari düzeyde gaz elektrik arzi yapmamiz gerekiyordu. O talepleri dikkate alarak bir planlama yapildi. Her iki model de sanayicinin istegine bagli olarak ilerliyor" ifadelerini kullandi.
Türkiye’nin dogal gazin tedarikinde biten sözlesmelerinin hemen hemen tamaminin yenilendigini vurgulayan Dönmez, "En son Rusya ile biten bir anlasma vardi. O da yil sonu itibariyle yenilenmis oldu. Yine geçtigimiz yil mart ayinda Azerbaycan sona eren anlasmada yenilenme söz konusu. Bu arada artan talebi karsilamak için yeni LNG anlasmalari yapiyoruz" diye konustu.
"Kamunun elektrik ve dogal gazda sübvansesi 100 milyar lira"
Türkiye’nin enerjide disa bagimli oldugunu belirten Dönmez, enerjide bagimsiz olabilmek için gece gündüz çalismalar yaptiklarini söyledi.
Ithal edilen dogal gaz ve kömürün önemli bir kisminin elektrik üretiminde kullanildiginin altini çizen Bakan Dönmez, yurt disindan alinan bu ham maddelerin elektrik üretim maliyetlerini etkiledigini belirtti.
Dogal gazin bin metreküp fiyatinin 2020’de 115 dolar seviyesinde oldugunu animsatan Dönmez, "Geçtigimiz yil dogal gazin ortalama fiyati 570 dolar civarinda seyir etti. 5-6 kat civarinda artti. Bu ortalamasi. Bazi dönemlerde bin metreküp dogal gazin fiyati bin dolarin üstüne çikti. Kömürde de salgina girerken tonu 50 dolar iken su anda 170 dolarla çikti. Bu bir ara 270 dolara kadar çikti. Hatta Çin kömür alimini bir müddet durdurdu. Çünkü fiyatlar rasyonel olmayacak sekilde yüksek seyretmeye basladi" dedi.
Artan fiyatlara ragmen vatandasa yüksek maliyetleri tam yansitmadiklarinin altini çizen Dönmez, dogal gaz ve elektrikte kamunun üzerine almis oldugu yük 100 milyar lira civarinda oldugunu belirtti.
"Kademeli tarifede ihtiyaç varsa miktar degisikligine gidebiliriz"
Kademeli faturalandirmanin temel amacin dar gelirli aileleri korumak oldugunu ifade eden Dönmez, yapilan incelemeler ve hesaplamalar sonucu 150 kilovatsaatlik bir dilimi birinci kademe olarak belirlediklerini aktardi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi üzerinden yaklasik 2 milyon 100 bin hanenin 150 kilovatsaate kadar olan elektrik tüketimin karsilandigini belirten Dönmez, benzer bir durumun dogal gazda da baslatilacagini dile getirdi.
Elektrikte birinci kademedeki 150 kilovatsaatlik dilimin artirilmasina iliskin soruya ise Bakan Dönmez, söyle cevap verdi:
"Bu ilk defa yil basinda basladigimiz bir uygulama. Bu yil içinde, belki 6 ayda da olabilir, biz verileri alacagiz. Burada vatandasimizin 150 kilovatsaat altinda kalan tüketimleri ne kadar, kaç hanemiz 150 kilovatsaatin altinda kalmis, kaç hanemiz birinci kademenin üstüne çikmis. Bu verileri alacagiz, degerlendirecegiz. Hakikaten bir ihtiyaç varsa burada tekrar bir miktar degisikligine gidebiliriz. 150 kilovatsaat dedik bundan sonra hep 150 kilovatsaat gidecek diye bir kaidemiz yok. Subatta bu kademeli uygulamanin ilk etkilerini almis olacagiz. Zaman içinde de oturup burada bir ihtiyaç varsa tabi güncellenebilir."
“Yani 28 günlük bir faturaysa birinci kademe 140 kilovatsaat olacak birinci kademe. Eger 32 günde okunduysa 160 kilovatsaat dikkate alinacak”
Dönmez, bazi vatandaslarin faturalarin geç okundugu yönünde sikayetlerini olduguna dair soruya ise, "Bazen birkaç gün önce, bazen birkaç gün sonra okunabilir. Biz orada günlük 5 kilovatsaati dikkate aliyoruz. Dolasiyla güne göre bakiyoruz. Yani 28 günlük bir faturaysa birinci kademe 140 kilovatsaat olacak birinci kademe. Eger 32 günde okunduysa 160 kilovatsaat dikkate alinacak. Bir diger husus aralikta kullanilan elektrigin zamli yansitildigi iddiasi. Araliktaki tüketiminiz eski birim fiyatlardan, ocaktan itibaren ise yeni birim fiyatlardan hesaplaniyor" diyerek cevap verdi.
“Dar gelirliyi desteklemeye devam”
Bakan Dönmez, imkanlar ölçüsünde hane halkinin desteklenmesine devam edecegini vurguladi. Petrolün dünya genelinde ayni fiyattan satildigini aktaran Dönmez, Avrupa’ya kiyasla Türkiye’nin benzini en ucuz kullanan ülkelerden biri oldugunu söyledi.
Dönmez, elektrikte de benzer bir durumun söz konusu oldugunu vurguladi.
"Karadeniz’de yeni bir umut var"
Karadeniz gazinda çalismalarin son sürat devam ettigini ifade eden Dönmez, "Fatih gemimiz Türkali-6’yi bitirdi, Türkali-7’de. Bir de bizim Kanuni sondaj gemimiz var. O da Fatih gemimizin açmis oldugu kuyularin üretime hazirlik çalismalarini yapiyor. Su anda herhangi bir aksilik söz konusu degil. Ilk açikladigimiz rakamlar neyse bütün yaptigimiz islemler rakamlari teyit ediyor. Biz orada Sayin Cumhurbaskanimizin tesrifiyle yakma testi yaptik. Testler de bize gösterdi hakikaten kalitesi ve miktariyla kendini dogrulayan bir rezerv var." dedi.
“Son Amasra-1 kuyusuna benzer bir kesif gelebilir”
Subat’ta Sakarya Gaz Sahasinin Güney Batisinda kesif amaçli bir sondaj yapilacaginin altini çizen Dönmez, sunlari kaydetti:
"Bir umut var. Çünkü bu saha birbirine oldukça benzer ve arkadaslarimiz artik her kuyu açista sahayi daha iyi tanimliyorlar ve çözümlüyorlar. Biz ilk olarak Tuna-1’de kesif amaçli sondaja çiktigimizda yaptigimiz degerlendirmede tahminiz yüzde 15-20 arasinda demislerdi. Simdi Amasra-1 açtigimizda orada da benzer bir degerlendirmeyi yaptilar. Arkadaslarimiz dedi ki yüzde 80 burada var. Simdi sahayi tanidikça daha kolay gerçeklesiyor islemler. Henüz prospektifi almadik ama arkadaslarimiz buradan da ümitliyiz. Son Amasra-1 kuyusuna benzer bir kesif gelebilir. Tabii açmadan miktar ve kaliteye iliskin bir sey söylemek mümkün degil. Biraz daha sabredelim. Insallah o da olacak.
Bizim gayretimiz 2023’ün ilk çeyreginde süratle hareket ederek bu çalismalari tamamlamak istiyoruz. Su anda denizin altina dösenecek çelik borular Filyos’a gelmeye basladi.
Insallah bu yilin yarilarinda boru dösemeye baslayacagiz."
“Rusya ile Ukrayna arasindaki sorun bize yansimaz”
Rusya ile Ukrayna arasindaki gerilim sonucu Türkiye’nin enerjisinin bundan nasil etkilenecegi sorusuna Bakan Dönmez, "Insallah gerilim kisa sürede çözülür. Bir sorun olmaz. Biz geçmiste bir uçak sorunu yasamistik ve Rusya ile iliskiler gerilmisti. O dönemde de Rusya gaz sevkiyatinda bir sorun yasatmamisti bize. Yazili olan yükümlülükler neyse onlari saglamisti. Burada dogrudan bizi ilgilendiren bir durum yok. Bunlardan bagimsiz olarak insallah sorun büyümeden Rusya ve Ukrayna arasinda çözüm bulunur temennisinde bulunuyorum" dedi.
Yenilenebilir enerji alaninda yapilan yatirimlarin da hiz kesmeden sürdügünü ifade eden Dönmez, gelecek yil nükleer güç santralinin de devreye alinacagini hatirlatti.
Bakan Dönmez Açiklamasi 'Iran'a Herhangi Bir Borcumuz Söz Konusu Degil'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Iran ile mümkün oldugu kadar kisa süre içinde sorunun çözülmesi için her türlü girisimde bulunduklarinin altini çizerek, “Karsi tarafa da bunu ilettik. Ülkemizin içinde bulundugu yogun kis sartlari itibariyle. Benzer hava kosullari Iran’in bati tarafinda da mevcut. Orada da çok ciddi gaz tüketiminin oldugu bir dönem” dedi.