Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'nin toplam enerji kurulu gücünün yüzde 53'ünün yenilenebilir enerji kaynaklarindan olustugunu belirterek, "Hedefimiz, önümüzdeki 10 yilda 10 gigavat günes ve 10 gigavat rüzgar enerjisi üretim kapasitesi eklemek." dedi.
Dönmez, video konferans yöntemiyle katildigi Ekonomik Isbirligi Teskilati (EIT) Enerji Bakanlari Toplantisi'nda, Türkiye'nin, yerli ve yenilenebilir kaynaklarin kullanimina ve temiz enerji teknolojileri için yerli üretim kabiliyetlerinin gelistirilmesine önem verdigini söyledi.
Türkiye'nin 2020 yilini büyümeyle kapatan ender ülkelerden olduguna dikkati çeken Dönmez, ülke ekonomisinin geçen yil yüzde 1,8, bu yilin ilk çeyreginde ise yüzde 7 büyüdügünü animsatti.
Dönmez, Türkiye'nin ilk çeyrekte Avrupa'nin en hizli büyüyen ekonomisi, OECD ve G20'nin ise Çin'den sonra en hizli büyüyen ikinci ekonomisi oldugunu dile getirdi.
Yapilan yatirimlarla Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa'da 5'inci, dünyada ise 12'inci siraya yükseldigini bildiren Dönmez, söyle devam etti:
"Yaklasik 100 bin megavat olan Türkiye kurulu gücünün yüzde 53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarindan olusuyor. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yilda 10 gigavat günes ve 10 gigavat rüzgar enerjisi üretim kapasitesi eklemek. 2016'da uygulamaya koydugumuz mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari (YEKA) modeli kapsaminda toplam 2 gigavat rüzgar ve 2 gigavat günes enerjisi ihalesi basariyla gerçeklestirildi. EIT Temiz Enerji Merkezi'nin kurulmasinin önemli bir adim oldugunu vurgulamak istiyorum. Bölgemiz için faydali olmasini, ayrica ülkelerin enerji geçis politikalarina katki saglamasini ve temiz enerji projelerinin gerçeklestirilmesine yardimci olmasini temenni ediyorum."
- "Türkiye, Avrupa'da 4'üncü büyük gaz piyasasi konumunda"
Dönmez, Türkiye'nin ayni zamanda Avrupa'da 4'üncü büyük gaz piyasasi olduguna dikkati çekerek, farkli altyapi ve uluslararasi gaz boru hatti projelerine yogun yatirimlar yapildigini ifade etti.
Bu kapsamda TANAP ve TürkAkim boru hatti projelerinin basariyla tamamlandigini belirten Dönmez, Türkiye'nin yeniden gazlastirma kapasitesinin arttigini ve yer alti depolama kapasitesinin 2023 yilina kadar 4,5 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe çikacagini bildirdi.
Dönmez, Türkiye'nin kendi sondaj ve sismik arastirma gemileriyle hidrokarbon arayislarina da devam ettigini dile getirerek, Karadeniz'de geçen yil dünyanin en büyük offshore gaz kesfini duyurduklarini animsatti.
Son kesifle 540 milyar metreküpe ulasan dogal gaz rezervinin önemine isaret eden Dönmez, "(Bu kesif) Güçlü bir gaz altyapisi, çesitli, rekabetçi ve esnek gaz arzi, daha fazla yenilenebilir enerjiyi sebekemize entegre etmemiz için de önemlidir. Sistemin güvenilirliginden ve piyasa dostu tesvik ve yöntemlerden vazgeçmeden yenilenebilir enerjiyi portföyümüze dahil etmemiz gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.
Bakan Dönmez, EIT Enerji Bakanlari Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi
'Yaklasik 100 bin megavat olan Türkiye kurulu gücünün yüzde 53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarindan olusuyor' 'Hedefimiz, önümüzdeki 10 yilda 10 gigavat günes ve 10 gigavat rüzgar enerjisi üretim kapasitesi eklemek'.