Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda düzenlenen 'Türkiye İhracatçılar Birliği' toplantısına katıldı.
Çağlayan, yaptığı konuşmada, 2023 hedefleri doğrultusunda mal ihracatının 500 milyar dolara çıkartmayı istediklerini belirterek, bunun tüm dünyaya ilan edildiğini söyledi.
2023'te tarım ihracatını 40 milyar dolara çıkartmayı istediklerine işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin tarımsal, hayvancılık ve tarım ürünleri ihracatında çok daha iyi günlere doğru yol aldığını ifade etti.
Çağlayan, Türkiye'nin ihracat rakamları hakkında bilgiler vererek, "1-18 Ekim arasında tarım ürünleri ihracatımız 1 milyar 193 milyon dolar, geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 23.3 ve payı yüzde 15.1 oldu. 1 Ocak-18 Ekim tarım ürünleri ihracatımıza baktığımızda yaklaşık 14.9 milyar dolarlık bir rakamı yakalamış durumdayız. Burada yüzde 10'luk bir artış var ve tarım ve ihracat payı da yüzde 13.6 ve yine 1 Ekim-18 Ekim arasında 16 günlük süre içinde toplam ihracatımız 8 milyar dolar olmuştur. Geçen yılın aynı dönemine göre bu artış yüzde 24.4'tür" dedi.
Bakan Eker ise, dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasının Türkiye'de kurulduğuna dikkati çekerek, "Şu anda 70 bin çeşidin üzerinde biz örnek muhafaza ediyoruz. Yani, insanların ihtiyaç duyduğu Anadolu topraklarında yetişmiş, yetiştirilmiş ne kadar tohum varsa hepsinin örneği var bizde" dedi.
Bunların özel atmosfer basıncı altında muhafaza edildiğini belirten Eker, Çin ve ABD'den sonra üçüncü büyük tohum gen bankasına sahip olunduğunu ifade etti.
Türkiye'nin tohum üretiminde ihracat yaptığını bildiren Eker, 2011'de Türkiye'nin 100 milyon doların üzerinde ihracat yaptığını belirtti.
Bakan Eker, bir gazetecinin, "Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in kurban satış noktalarına bir ziyareti oldu. 'Yem ve mazot gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinin de kurban satıcılarını olumsuz olduğu yönünde bir eleştirisi oldu' neler söyleyeceksiniz" sorusuna, "Bu sene Nisan ayında Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da bitkilerin bizim büyüme dönemi dediğimiz 'kardeşlenme döneminde' yağış yetersizdi. O nedenle orada gerek çayır otu gerekse sap ve saman miktarında bir azalma meydana geldi. Biz, bununla ilgili birtakım tedbirler aldık. Aynı muhalefet partisi 'Bu memleket saman ithal eder hale geldi' diye söyledi.
Eğer, bir yerde tabiat şartlarına bağlı olarak bir ürünün eksikliği varsa, dolayısıyla sizin onu tedarik etmeniz gerekiyor, üreticiye yardımcı olmanız gerekiyor. O tür eleştiriler haklı değil" cevabını verdi. "HAYVAN SAYISINDA ARTIŞ VAR" Bu sene hayvan sayısında bir artış olduğuna dikkati çeken Eker, kurbanlık sayısında da artış olduğunu ve fiyatların yüksek olmamasının önemli sebeplerinde birisinin bu olduğunu söyledi.
Yem fiyatlarındaki artış için de besicilik yapan üreticilere hayvan başına 300 lira destek ödemesi yapıldığını anlatan Eker, bunun onların yem ile ilgili olarak karşılaştıkları sıkıntının en azından önemli bir kısmını karşılayacak düzeyde olduğunu ifade etti.
"Yani hayvan başına 300 lira demek, kilograma vurduğunuz zaman onun belirli miktarını kilogram başına karşılıyor" diyen Eker, "Bir de yine, konsantre yem dediğimiz besicilerin kullandığı fabrika yeminin ham maddesini oluşturan bazı kalemler var. Örneğin, kepek ve soya küspesi gibi. Bunun da ithalatındaki gümrük vergi oranlarını Ekonomi Bakanlığımızla koordineli olarak çalışarak düzenlemeye gidildi. Bu da yem kullanıcılarının işlerini kolaylaştırmak için yapıldı" şeklinde konuştu.
YEMLİK ARPA SATIŞLARI Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yemlik arpa satışı yaptığını hatırlatan Eker, 100 bin ton satışa çıkarıldığını ve bunu 113 bin tonu izlediğini söyledi.
Satışların vade farkı almadan vadeli satış şeklinde yapıldığına dikkati çeken Eker, "Bunlar, hep yemi biraz daha kolay ve ucuz halde üreticiye ulaştırmak için" dedi
Türkiye'de 3 milyonun üzerinde küçükbaş kurbanlık hayvan olduğunu söyleyen Eker, "Türkiye normalde iki ve iki buçuk milyon küçükbaş hayvan istiyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta önemli artışlar var. Bu tabii ister istemez fiyatları da tüketici açısından makul bir yerde tutuyor. Biz, tedbirlerimizi üreticiler açısından maliyet yükünü hafifletmeye yönelik tedbirlerimizi aldık ve tüketicilerimiz de inşallah bu bayram makul fiyatlarla kurbanlıklarını alabilecek" diye konuştu.
KURBANLIK İTHALATI Eker, kurbanlık ithalatına ilişkin olarak konuşmasında şunları kaydetti: "Sanki bütün Türkiye'ye kurbanlık ithal ediliyormuş gibi söyleniyordu. Bu hiçbir zaman doğru değildi, biz bunu hep söyledik. Sadece Trakya'ya getirilmesine izin veriyorduk. İki yıl yaptık bunu. Geçen sene de Türkiye'de 600 bin büyükbaş hayvan kesildi kurbanlık olarak. 16 bini büyükbaş hayvan ithalatı yapıldı. Toplama vurduğunuz zaman toplam içerisindeki yüzdesi minimal düzeyde. Yani üreticiyi etkileyecek bir şeyde değil. Bu sene aldığımız tedbirlerle artık Trakya'da da hayvan sayısı kurbanlık sayısı belirli bir düzeye ulaştığı için artık Trakya'da da kurbanlık hayvan ithalatına gerek kalmadı. Orada da kurbanlık ithalatı yapmıyoruz. Ama bunun dışındaki normal Türkiye'nin damızlık hayvanlığı, ticari faaliyeti, ithalatı ihracatı devam ediyor. Bizim söylediğimiz daha önce sadece Trakya için yapılan kurbanlık ithalatı vardı ve bu sene ona gerek kalmadı. Türkiye'nin hiçbir yerinde zaten kurbanlık olarak ithalat bu sene yapılmıyor. "
Bakan Eker'den 'Kurbanlık' Açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl hayvan sayısında bir artış olduğuna dikkati çekerek, kurbanlık sayısında da artış olduğunu ve fiyatların yüksek olmamasının önemli sebeplerinden birisinin bu olduğunu belirtti.