Bakan Mehdi Eker, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS), Dünya Gıda Günü nedeniyle Grand Cevahir Otel’de düzenlediği toplantıya katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Eker, Türkiye’nin, Somali ve Myanmar başta olmak üzere pek çok ülkeye yardımlar yaptığını belirterek, “Türkiye 2006 yılında daha önce BM Gıda ve Tarım Teşkilatı’ndan (FAO) yardım alan bir ülkeydi. 2006 yılından itibaren Türkiye, FAO’dan yardım alan değil, yardım eden bir ülke haline geldi. Ankara’da açtığımız alt bölge ofisi marifetiyle oraya koyduğumuz milyonlarca dolar parayla özellikle Türki cumhuriyetlerdeki tarım ve gıdayla ilgili projeleri biz Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin parasıyla destekliyoruz, donör ülkeyiz yani. Şimdi bu iş birliğimizin çerçevesini genişleten yeni bir aşamadayız” dedi.
"BM ile ilişkilerimiz çerçevesinde en az gelişmiş ülkelerin kalkınmasına verdiğimiz destek kapsamında 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı 2011 yılında İstanbul’da yapıldı. Türkiye 10 yıl süreyle bu konferansın başkanı sıfatını taşıyor” diyen Eker, az gelişmiş ülkelere yılda yaklaşık 200 milyon dolarlık destek verildiğini ve şu ana kadar yapılan 2 milyar dolar değerindeki yatırımların 2015 yılında 5 milyar dolara, 2020 yılında da 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.
OECD’nin istatistiklerine göre Türkiye’nin 2011 yılında resmi kalkınma yardımlarını artıran tek ülke olduğunu belirten Eker, “Dünyada hiçbir ülke remi kalkınma yardımlarını yani başka ülkelere, yoksul ülkelere yaptığı yardımı bir tek Türkiye artırdı. Türkiye dışında hiçbir ülke bu yardımlarını 2011 yılında artırmadı. Biz bu manada sorumluluğumuzun gereğini yerine getiriyor ve küresel meselelere, küresel sorunlarına ve küresel açlık problemlerinin çözümüne katkı sağlayacak her türlü desteği, yardımı yapıyor. Türkiye’nin resmi kalkınma yardımları 2011 yılında 2010 ile karşılaştırıldığında yüzde 38 artış gösterdi. 1 milyar 319 milyon dolara ulaştı. Türkiye 1 milyar 319 milyon dolar tutarında resmi dış yardım yaptı. Muhtaç ülkelere, yoksul ülkelere ve bu küresel ölçekte problemle karşı karşıya kalan bölgelere” ifadelerini kullandı.
Bakan Mehdi Eker, tarım sektörünün büyüyüp geliştiğini ifade ederek, Türkiye’nin son 9 yıl içerisinde tarım hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardığını söyledi.
Bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Eker, “Bundan 9 sene önce 24 milyon hektar araziyi işliyorduk. 24 milyon hektar araziyi işlerken meyve, sebze üretiyordu, 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu. Bugün yine 24 milyon hektar araziyi işliyor, ama bu ürettiklerinden 62 milyar dolar elde ediyor. 62 milyar dolar tarım hasılasıyla Türkiye bugün Avrupa ülkeleri arasında bir numara. Bu arada 3 tane Avrupa’nın tarım ülkesi denilebilecek ülkesini geçtik. İspanya, İtalya ve Fransa’yı. Avrupa’da Türkiye şu anda tarım ekonomi bakımından birinci ülke, dünya ülkeleri arasında sıralamamız 11’di, 2007-2008’den bu yana 7. sıraya yükseldi. Bu kuşkusuz uygulanan politikalarla oldu. Destekleyen politikalarında verimliliği esas alan, rasyonellik prensibini dikkate alan, bilgi ve teknolojiyle, mekanizasyonun kullanılmasına önem veren, daha doğru, daha stratejik bakış açısıyla tarım sektörünün ele alınmasından kaynaklandı” dedi.
“Türkiye bugün 75 milyon insanını besliyor. Gelen 30 milyonun üzerindeki turisti de besliyor. Üstüne de 15 milyar dolarlık tarım ve gıda maddesi ihraç ediyor” diyen Eker, gıda güvenliği açısından bir sorunun olmadığını sözlerine ekledi .
Bakan Eker: “gıda Güvenliği Açısından Bir Sorunumuz Yok”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin 9 yıl içerisinde tarım hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardığını belirterek, “Çok şükür gıda güvenliği açısından bir sorunumuz yok” dedi.