Bakan Eker: Hep birlikte barış türküleri söyleyeceğiz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecine ilişkin, "Hep birlikte barış, sevgi, kardeşlik ve özgürlük türküleri söyleyeceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Milliyet Gazetesince Green Park Otel'de düzenlenen "Geleceğe Yatırım, Türkiye'ye Yatırımdır" toplantısına katılan Eker, burada yaptığı konuşmada, 30 medeniyete beşiklik eden Diyarbakır'ın tarihin her döneminde siyasetin, edebiyatın, sanatın ve ticaretin merkezi olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da binlerce yıldır farklı kültürlere mensup insanların barış içinde yaşadığını vurgulayan Eker, herkesi tek kalıba sığdırma anlayışının zulüm ve gözyaşına sebep olduğunu anlattı.

-"Türkiye'nin kanıdır, gözyaşıdır"-

"Yakın tarihimizde, 1925'lerden 1980'e kadar 60 yıllık sürede, Türkiye olarak kapalı bir yarayı büyüttük, 1980'li yıllardan itibaren bu yara büyüdü ve açık bir yaraya dönüştü" diyen Eker, şöyle devam etti:

"Bu akan kan Türkiye'nin kanıdır, gözyaşıdır, sönen ocaklar Türkiye'ye aittir. Dünyanın en harika mimari örneklerini barındıran bu muhteşem kent, bu süreçte bir mülteci kampına dönüştü. Köyleri yakılan insanlar, iki tabak, bir yorgan ve yastıkla surların içine sığındı. Bu şehir, bu acıların kalbi haline dönüştü. Dinler tarihi, kültür açısından bulunduğu konum hakkında kimsenin bilgisi yok. Varsa yoksa Diyarbakır'ın bütün kültürü bir tek karpuza yönlenmiş. Diyarbakır'ın imajı sadece dumandan, ağıtlardan, molotof kokteyllerinden ve polis araçlarından ibaret biliniyor.

Bunun yarattığı haksız algı, bütün Diyarbakır'ın imajını çok olumsuz oluyor. İnsanlar bırakın ticaret yapmak için, buraya turist olarak gelmekten korkar hale geldi."

-"Özel sektör için altyapıyı hazırladık"-

Eker, son bir haftada Diyarbakır'a 3 kez geldiğini, her gelişinde tarihi mekanlarda farklı illerden gelen insanlarla karşılaştığını kaydederek, buna çok sevindiğini söyledi.

İnsanların son dönemde Diyarbakır'a ilgisinin arttığına dikkati çeken Eker, şunları dile getirdi:

"İnşallah tekrar el ele medeniyetlere beşik olmuş bu topraklarda yeni medeniyetin kapısını aralayacağız. Hep birlikte barış, sevgi, kardeşlik ve özgürlük türküleri söyleyeceğiz. Ben buna inanıyorum. Altyapı ile birçok alanda yatırım yaptık. Biz isteriz ki gelişmenin sebebi özel sektör olsun. Özel sektör için altyapıyı hazırladık, programları uyguladık. Gelecekte bu yukarı Mezopotamya'nın, bereketli hilalin uçları arasındaki arazilerin tarım, sanayi açısından büyük potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Son 10 yılda 9,4 katrilyon lira bu şehre yatırıldı fakat bunların hepsi altyapı için yapılan yatırımlar.

Kuşkusuz özel sektörün yatırım yapması sadece buraya değil, buradan bütün Ortadoğu'ya, bütün Avrupa'ya doğru yayılır. O yüzden çok önemli."

Eker, toplantının Diyarbakır'da yapılmasını anlamlı bulduğunu belirterek, hep birlikte el ele umut şarkıları söylenmeye devam edeceğini kaydetti.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise çözüm sürecine büyük destek verildiğini anımsatarak, "Bu sürece hem Ankara'dan hem de tüm bölgelerimizden ciddi manada vatandaşlarımız inanıyor, güveniyor ve sahipleniyor. O zaman sonuçta güzel olacak düşünüyoruz. Basın kuruluşlarımızın buraya gelerek, buradaki güzel hisleri hissetmesi, vatandaşlarımızın algısını burada anlamaları ve görmeleri önem taşıyor'' diye konuştu.

-"Halkın yüzündeki mutluluğu gördük"-

Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Demirören ise Diyarbakır'a 1986'da yatırım yaptıklarını ifade ederek, holdinglerine ait bölgedeki tesislerde bin 21 kişinin çalıştığını vurguladı.

''Biz İstanbul'dan Diyarbakır'a yatırım yaparken Diyarbakır'lı iş adamları İstanbul'a geliyordu" diyen Demirören, şunları kaydetti:

"Bugün tam tersine döndü. Diyarbakırlılar bu bölgeye yatırım yapıyor, İstanbul'dan Diyarbakır'a yatırım yapılıyor. Demirören Holding olarak bu bölgede bin 21 kişiye iş veriyoruz. 1996 yılında mermer fabrikasını kurduk. Yatırımlarımız devam edecek. Tekrar buraya yatırım yapmak istiyoruz. Bugünkü toplantının önemli ikinci başlığı olan barış süreci. Bu sürecin sonuna kadar hem Milliyet hem Vatan gazetesi olarak hem de Demirören Holding olarak arkasındayız çünkü bu sürecin Türkiyemize çok şey katacağına inanıyoruz.

Halkın yüzündeki mutluluğu gördük. İnancımız, halkın yüzündeki mutluluğu gördükten sonra kat kat arttı."

-"Milliyet, barışın aktif tarafıdır"-

Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak da Milliyet gazetesi olarak yıllardır bölgeye destek verdiklerini anlattı.

Sazak, 1990'lı yılların savaş ortamında da bölgede olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu sefer Diyarbakır'ı barışa çok daha hazır gördüm. İnsanlar çok daha inançlı, 2009'da yarım kalan sürecin tamamlanacağına, çözüm gerçekleştirdikten sonra birlikte yaşama, kamusal yatırımlarla ilerleme ortamının devam edeceğine ve çok daha gelişeceğine dönük çünkü Diyarbakır yalnız Türkiye'nin değil, Ortadoğu'nun da çok ileri bir merkezi ve buraya pek çok yatırım yapılacak.

Onun için biz bu heyecanla Diyarbakır'dayız. Mardin, Batman, Hakkari, Tunceli bütün bölgede aktif olarak devam edeceğiz. Bizi burada ağırladığınız için teşekkür ediyoruz. Milliyet, barışın aktif tarafıdır."

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise bölgenin kalkınması için sulama kanallarının kısa sürede tamamlanması gerektiğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile