Bakan Eker: Türkiye'de artık hayvancılık üvey evlat değil

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de artık hayvancılığın üvey evlat olmadığını söyledi. Antalya'nın Alanya ilçesine gelen Bakan Eker, Alanya Entegre Et ...

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker , Türkiye ' de artık hayvancılığın üvey evlat olmadığını söyledi .

Antalya ' nın Alanya ilçesine gelen Bakan Eker , Alanya Entegre Et Tesisleri ' ni ziyaret etti . Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hacıince ve Genel Müdürü Ahmet Hacıince ' den tesisle ilgili brifing alan Bakan Eker , hayvancılık konusundaki gelişmeler hakkında bilgi verdi .
Türkiye genelindeki perakende mağazalar zincirinden bilgi alarak günde ne kadar et satıldığını yakından takip ettiklerini belirten Eker , et satışlarının son 40-45 gün içinde , yüzde 25 oranında arttığını söyledi . Aynı süre içinde fiyatlarda yüzde 20 düşüş yaşandığını ve satışları bu düşüşün tetiklediğini anlatan Bakan Eker , şunları söyledi :
' ' Türkiye ' de hayvancılığın göstergelerinde çok büyük gelişme var . Son 6-7 yıl içinde hayvancılık konusunda Türkiye profesyonelleşti . İçinde 50 başın üzerinde hayvan bulunan 4 bin 500 işletme vardı . Şu anda 18 bin 650 işletme var . İşletme sayısında 4 , 5 kat artış oldu . Türkiye ' de büyükbaş hayvan sayısında bir azalma yok . Kamuoyunda bazen ( hayvan bitti ) diye söyleniyor . Bu doğru değil . Türkiye ' nin sığır varlığında , büyük baş hayvan sayısında artış var , azalma yok . Biz devraldığımızda bu sayı 9 milyon 800 bindi . Şimdi 10 milyon 800 bin oldu . Daha önce bir hayvandan 180 kilo et alınıyordu . Şu anda ortalama 215 kilo et alınıyor . Daha önce hayvandan bin 700 litre süt alınıyordu . Şu anda 2 bin 750 litre süt alınıyor . Daha önce Türkiye ' de toplam 8 milyon ton süt elde ediliyordu , şimdi 12 milyon 400 bin ton süt elde ediliyor . Hayvancılık desteklerini 15 kat artırdık . Türkiye ' de 2002 yılında hayvancılığa verilen destek 83 milyon lira iken bu sene 1 milyar 250 milyon TL ' ye , yani 15 katına çıktı . Türkiye ' de hayvancılık artık üvey evlat değil . ' '
Eker , Türkiye ' de ilk kez tarımsal havzalar üretim modelini yaptıklarını , tarım arazilerinin her bir 2 , 5 dönümünde ne yetiştiği , hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebildiğini bildiklerini bildirdi . Eker , bununla ilgili harita oluşturulduğunu ve bu haritaya göre nerelerde ihtisaslaşma olabileceğini de belirleyerek , desteklemeleri bölgelerin ürün ihtisaslaşmasına göre farklılaştıracaklarını , böylece azami verim elde edilmesini sağlayacaklarını anlattı .
Bakan Eker , bir gazetecinin , Türkiye ' nin tohumculukla ilgili bir çalışması olup olmadığı yolundaki sorusu üzerine şunları söyledi :
' ' Tohumculukla ilgili kamuoyundaki bilgilerin çoğu eksik . Yanlış hatta . İsrail ile ilgili tohum konusu çok speküle edilen bir konu . Burada yanlış bilgi var . İsrail ' e Türkiye ' nin sattığı 142 milyon liralık tarım ürünü , aldığı 27 milyon lira . 142 milyon lira , 27 milyon liranın kaç katı . Türkiye , kendisi satıyor . Aldığının 5-6 katı satıyor oraya . 142 milyon lira . Sadece geçen sene , 2009 ' u söylüyorum . 2010 ' un ilk 5 ayında da durum aynı . 142 milyon liralık tarım ürünü İsrail ' e satmışız , 27 milyon liralık almışız . Dünyanın neresinde , hangi ticaretinde almadan satmak var . Bir şey satacaksınız ve bir şey alacaksınız . Önemli olan olan şu , Türkiye kendi temel ihtiyaçları konusunda , temel tarım ürünü ihtiyaçlarının ne kadarını içeriden kendisi temin ediyor , ne kadarını ticaret yoluyla alıyor . Önemli olan bu . Bakın Türkiye 70 milyon insanı besliyor . 30 milyon da turist besliyor . Alanya ' ya ne kadar turist geliyor? Bunlar ne yiyip ne içiyor? Yanlarında mı getiriyorlar? Türkiye çiftçisinin ürettiklerini yiyorlar . 30 milyon turisti besliyoruz . Üstüne de ürettiklerimizin 11 , 5 milyar dolarlık kısmını ihracat yapıyoruz . Tarım ürünleri ihracatı yaklaşık 11 , 5 milyar dolar . Türkiye ' nin durumu bu . ' '
-ET FİYATLARI-
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker , Türkiye ' deki hayvan sayısındaki artışa rağmen fiyatların da arttığını , bunun da spekülasyondan kaynaklandığını bildirdi .
Eker , bunun üzerine ithal kararı aldıklarını hatırlatarak , daha ithal etmeden fiyatların yüzde 21 düştüğüne dikkat çekerek , sözlerini şöyle sürdürdü :
' ' Üzerinden 45 gün geçti . Şu anda Türkiye ' de her gün yüzlerce binlerce hayvan kesiliyor mu? Kesiliyor . Kasapta , markette et var mı? Var . Satılıyor mu? Satılıyor . İthal oldu da mı? Hayır . Daha ithal olmadan hem besi devam ediyor , hem kesim devam ediyor , hem satış devam ediyor . Demek ki bu işin politikasında , üretiminde bir problem yok . Arada spekülasyon vardı ve o spekülasyona da bu şekilde karşı tedbir alınmış oldu . Ama dediğim gibi çiftçi , üretici , besici , bizim temel üretim gücümüzdür . Biz onlar olmadan bu işi asla sürdürmeyiz . Onlarla birlikte sürdüreceğiz . Esas varlığımız onların üretim gücünü artırmak , onlarla birlikte Türkiye ' de hayvancılığı ve tarımı kalkındırmaktır . Onun için üretici de bundan endişeye kapılmasın . Umuyorum bu spekülasyonlar son bulur ve biz de ithal etmek zorunda kalmayız . O zaman hiç sorun kalmaz . ' '
-MUZ ÜRETİMİ-
Mehdi Eker , turizm bölgelerindeki tarım alanlarının korunması ve muz üreticisinin sorunlarının çözümüyle ilgili yapılan çalışmalar konusundaki bir soru üzerine de hükümetleri döneminde Türkiye ' de muz üretiminin arttığını kaydetti .
Türkiye ' de 85 bin ton olan yıllık muz üretiminin 190 bin tona çıktığını belirten Eker , ' ' Türkiye ' de muz üretimi 2 katından daha fazla arttı . Artık sadece eskiden ürettiğimiz küçük muzlar değil , seracılık gelişti muz üretiminde . Daha önceden gördüğümüz ve ithal dediğimiz çeşitler de Türkiye ' de üretiliyor . Muz üretiminde büyük bir gelişme var . Muz üreticileriyle görüşüyorum , soruyorum . Üretici , satışlardan da , fiyatlardan da memnun ' ' dedi .
Tarım arazilerinin korunmasına büyük önem verdiklerine değinen Eker , Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Toprak Koruma Kanunu ' nu çıkaran ilk hükümet olduklarını , 2005 yılında çıkarılan bu kanunun tarım arazilerini amaçladığını kaydetti .
Bu amaçla tüm il ve ilçelerde Toprak Koruma Kurulları oluşturduklarına dikkati çeken Eker , kurulun bugüne kadar yüzbinlerce hektar alanı amaç dışı kullanılmaktan kurtardığına işaret etti .
-MAYINLI ARAZİLER-
Mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Eker , bu konuda bir kanun çıkarıldığını , mayından temizlenecek bölgenin toplam alanının 22-23 bin hektar olduğunu ve temizlendikten sonra bu alanın tarıma açılacağını ifade etti .
Temizlenecek arazinin çok büyük bir alan olmadığını anlatan Eker , ' ' Onu da kamuoyu çok abarttı . Türkiye ' nin toplam tarım alanı 26 milyon hektar . Öteki 23 bin hektar . Tamamı bu . Dar bir şerit . 650 kilometre boyunca bazı yeri 50 , bazı yerde 150 , en geniş yeri 300 metre olan dar bir şerit . Mayınlar temizlendikten sonra o araziler en iyi şekilde kullanılır ' ' diye konuştu .
Bakan Eker , daha sonra Ziraat Odası Alanya Temsilciliği ' ne giderek , burada Yayın ve Danışmanlık Merkezi ' nin açılışını yaptı . Bakan Eker , bu merkezin çiftçilere teknolojik veriler doğrultusunda bilgilerin aktarılmasını sağlayacağını söyledi . Ziraat Odası Alanya Temsilcisi Turgut Musluoğlu , Bakan Eker ' e Alanya ' nın tarımsal sorunları ve beklentilerini aktardı .
Ziraat Odası ' nın giriş katına hazırlanan ve Alanya ' da yetişen tarım ürünlerinin sergilendiği standı da gezen Bakan Eker , burada kendisine ikram edilen papaya ve kiwano meyvelerinin tadına baktı .
Eker , daha sonra sektör temsilcileriyle öğle yemeği yedi . Yemek , basına kapalı gerçekleştirildi .

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile