Bakan Eker Van’da

Bakan Eker Van’da

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son 10 yıla göre hayvan varlığında azalma değil, artma meydana geldiğini söyledi.

Ağrı’dan helikopter ile Van’a gelen Bakan Eker’i, Ferit Melen Havaalanı’nda Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Partili milletvekilleri ve kurum amirleri karşıladı. Buradan Van Ticaret ve Sanayi Odası’na (VATSO) geçen Bakan Eker, burada bir süre VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun makamında dinlendi. Ardından odanın Tuşba Toplantı Salonu’na yapılan ‘Van İli Tarım Sektörü Ortak Akıl’ toplantısına katılan Bakan Eker, Van’da Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil 260 bin hektar arazi bulunduğunu ve burada yaklaşık 37 bin de çiftçinin kaydı olduğunu söyledi.

Bakan Eker, “Van’da yaklaşık 37 bin kayıtlı çiftçiye bakanlık olarak geçen yıl içerisinde ödediğimiz kesinleşen rakam 149 milyon lira. Bu 37 bin çiftçimize ödediğimiz nakit karşılıksız hibe destek. Bugüne kadar AK Parti hükümeti döneminde Van ilimizin çiftçilerine bizim ödediğimiz nakdi karşılıksız destek 646 milyon lira. 2012 yılı Haziran ayı itibariyle de yaklaşık 42 milyon lira ödeme yapıldı. Yıl sonuna kadar bu ödemeler devam edecek. Van ilimizin özellikle hayvancılık başta olmak üzere, yaklaşık 200 bin büyükbaş hayvan sayısı var. Küçükbaş hayvanda da Türkiye’nin en çok küçükbaş hayvan varlığına sahip illerimizden birisi. Bunlarda 2 milyon 300 binin üzerinde şu anda koyun keçi varlığımız var. Burada sevindirici bir şey söylemem lazım, Cumhuriyet tarihi boyunca küçükbaş hayvan varlığı hep aşağıya doğru bir seyir izlemiş, niye şehirleşme ile birlikte kırsal alanlardan köylerden şehirlere gelişle birlikte hayvan sayılarında hep bir azalma olmuş. Ama bizim hükümetimiz döneminde küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına almak suretiyle ve artık bu aşağıya doğru seyir düzeldi ve yukarıya doğru çıktı. Şu anda 2002 rakamını yakaladık. Bu şu demektir, son 10 yıla göre hayvan varlığında artık azalma değil artma meydana geliyor" diye konuştu.

"Van ilimizde 44 tane tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayi tesisine yüzde 50 hibe destek vermek suretiyle bunların kuruluşuna destek verdik" diye devam eden Eker, "Bir proje başlattık, bu projemizde 600 bin lira sermaye para ile bunun yüzde 50’sini hibe vermek suretiyle buradan tarımsal veya hayvansal ürünlerin işlenmesi, bir marka oluşturulması, bunların bir sanayi ürünü haline dönüşmesi için tedbirler aldık. Bu projede bizim başlattığımız proje. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tesis tamamladık. Bunlar hizmete girdi. Van ilimizde de 44 tane bitmiş durumda. 23 tanesi bitkisel ürün işleme paketleme ünitesi, 11 tane hayvansal ürün işleme paketleme ünitesi, 7 tane soğuk hava deposu, 1 tane su ürünleri işleme paketleme tesisi, 2 tane de modern silo olmak üzere 44 tesis. Bu 44 tane tesis bizim verdiğimiz destekle kuruldu. Yüzde 50 destek verdik bu tesislere. Bunlara vermiş olduğumuz, bir tesise yaklaşık 8 milyon 500 bin lira sadece hibesi. Burada ayrıca çiftlerimizin zirai ürün üretenlerde, hayvancılık yapanlarda. Bunların kullandıkları makine ve ekipmanlara da yine bir proje ile hibe destek uygulaması getirdik. Bunlara makine ekipman desteği veriyoruz. İlimizde 77 makine ekipman projesine yaklaşık 500 milyon eski para ile 500 trilyon hibe destek sağladık. Toplam bizim yüzde 50 hibe destek verdiğimiz bu iki faaliyete verdiğimiz 13,5 trilyon lira. Bu bizim verdiğimiz hibe destektir. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 20 trilyon destek verdik. Burada 19 kooperatif bin 85 aile üye olmak suretiyle bunlardan istifade etti.

Burada bizim hayvancılığa dönüm olarak faizsiz kredi uygulaması başlattık. 343 kişi son 1,5 yıl içinde 24 milyon faizsiz kredi kullandı. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi 0 ile yüzde 5 arasında değişen oranda faizle 67 milyon verdiği bir kredi var. 10 sene bu rakam sadece 67 bin liraydı. Van ili için bu yıl 67 milyon oldu. Burada pozitif ayrımcılık diyebileceğiz yeni bir uygulama geldi. 2010 yılında DAP illeri dediğimiz Doğu Anadolu illeri hayvancılık yapan yatırımlara, hayvan alanlara yüzde 40, makine ekipmanları için yüzde 40 hibe kredileri hayata geçirdik. Sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nde bunu uygulamaya geçirdik” ifadelerini kullandı.

Bakan Eker’in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Bakan Eker, toplantının ardından AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından Atatürk Şehir Stadyumu’nda yapılacak olan halkla iftar programına katılacak .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile