Bakan Elvan Açıklaması

Bakan Elvan Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verilen erişim yasağı yetkisinin ulusal güvenliğin tehlikeye girmesi durumlarında kullanılacağını söyledi.

Bakan Elvan, “Değişiklik ulusal güvenlik söz konusu ise TİB’in erişimi engellemesi, mahkemeye başvurup mahkemenin 48 saatte kararını vermesini öngörüyor” dedi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı CEBİT fuarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Operatörlerde bulunan trafik bilgilerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nda muhafaza edilmesi konusundaki eleştirileri yanıtlayan Bakan Elvan, “Trafik bilgisi ile ilgili değişiklik tamamen AB müktesebatına uygun bir değişikliktir. Bugün her bir mobil telefon operatöründe trafik bilgileri mevcut hem mobil telefon hem internet için. Bu bilgileri bu şirketler 6 ay süreyle muhafaza ediyorlar. Zarf içine konulmuş bir mektup düşünün. Mektubun içeriği konusunda bu operatörlerde herhangi bir bilgi söz konusu değildir ancak mektubun üzerindeki adı soyadı adresi gibi ifadeler ancak trafik bilgili olarak kabul ediliyor. Hiçbir şekilde içerik trafik bilgisi kapsamına girmiyor. İçerikten kastım herhangi bir şahıs ne zaman telefon açmış kiminle görüşmüş, ne kadar görüşmüş. Bu bilgiler operatörlerde bulunuyor zaten. Yapmış olduğumuz düzenleme şu, operatörlerde muhafaza edilen trafik bilgilerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nda 6 ay muhafaza edilmesini içeriyor. Neden bunu yapma gereğini hissettik. Çünkü mahkemelerden talep geliyor. Acil olarak bize şu şahsın trafik bilgilerini gönderin talebi geliyor. Bu kurum kendisinde bilgi olmadığı için ilgili operatör firmaya bunu yazıyor. Firma bu bilgileri ham olarak TİB’e gönderiyor. Bu ham bilgileri TİB kullanılabilir bilgi haline dönüştürüyor ve mahkemeye bu bilgiyi ulaştırıyor. Bu süreç 3 hafta ve 1 ayı buluyor. Acil durumlarda mahkeme bu bilgilere ulaşmak istiyor. Böyle bir düzenlemeye gerek duyuldu. Bu konuda eleştiri getirenlere şunu ifade etmek istiyorum. Siz bir operatöre güveniyorsunuz ama devletin kurumuna güvenmiyorsunuz. Bu söz konusu olabilir mi? Operatörde olan bilgilerin zamanında mahkemelere ulaştırılabilmesi için 6 ay süreyle bilgi ve iletişim teknolojileri kurumunda tutulmasının ne sakıncası var. Yaptığımız düzenleme bu” diye konuştu.

TİB’e verilen erişim yasağı yetkisini de değerlendiren Bakan Elvan, “Biz anayasanın 22. maddesine uyum sağladık. Yapmış olduğumuz düzenleme bu. Ulusal güvenliğimizi ilgilendiren herhangi bir husus söz konusu olduğunda ne yapacaksınız. Ben o halde mahkemeye gidip mahkemeden kararı mı bekleyeceğim. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, ki Anayasa bunu öngörüyor, TİB geçici bir süre için erişimin engellemesini sağlıyor. Ben sizi anayasa maddesi ile ilgili düzenlemeyi kıyaslamanızı tavsiye ederim. Ulusal güvenlik söz konusu ise TİB’in erişimi engellemesi, mahkemeye başvurup mahkemenin 48 saatte kararını vermesini öngörüyor. Mahkeme kararını öngörmeyen bir husus söz konusu değil. Diyelim mahkeme 48 saatte karar vermedi, o zaman açmak zorundayız. Ama mahkemenin kararı neyse onu uygulayacağız. Burada yapılan tamamen anayasaya uygun bir düzenleme. Bunu başka yerlere çekmenin bir anlamı yok. AB müktesebatına da uyum içeren bir düzenleme olduğunu ifade etmek istiyorum. Ulusal güvenlik ile ilgili bir mesele, hangi ülkeyi düşünürseniz düşünün tüm ülkelerin uyguladığı bir yöntem” dedi.

“BİZİM İNTERNETİ YASAKLAMA, ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMA GİBİ BİR ANLAYIŞIMIZ OLAMAZ”
Özgürlüğün kısıtlandığı iddialarını da yanıtlayan Bakan Elvan, “Burada özgürlük hangi alanda kısıtlanmış söylesinler. Kimse siyaset yapmasın, kusura bakmasın. Koymuş olduğumuz maddeleri incelesinler, somut eleştiriler getirsinler. Özellikle muhalefet partilerinden de bu düzenlemenin uygun olacağını ifade eden arkadaşlarımız da var. Özgürlükler hangi anlamda kısıtlanıyor. Hiçbir şekilde özgürlükler kısıtlanmıyor. Operatörde o trafik bilgisi var, devletin sahip olmasına hayır diyorsunuz. Olur mu böyle şey. Biz internetin önünü açtık, özgürlükleri getirdik. Afrika ülkeleri konumundaydık iletişim alt yapısı itibariyle. İnternet kullanımında dünyada en önde ülkelerden birisiyiz. AB ortalamasının üzerinde bir internet kullanımı söz konusu. Biz bu altyapıyı oluşturmasaydık bu gelişmeler sağlanabilir miydi. Önümüzdeki süreçte 4G’ye geçeceğiz. Bizim interneti yasaklama, özgürlükleri kısıtlama gibi bir anlayışımız olamaz. Bilakis biz özgürlükleri daha da geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, hangi durumların ulusal güvenlik kavramı içerisinde olduğunun sorulması üzerine ise şunları söyledi:
“Çok somut bir örnek vereyim. Dışişleri Bakanımızın yapmış olduğu bir toplantının gizlice illegal şekilde kayıtları yapılıyor ve basına veriliyor. Bu ulusal güvenliği ilgilendiren bir husus. Bu tür hususlar çıktığında bunu yapmayacak mıyız. Aciz mi kalacağız. Biz bu konuda üzerimize düşen görevi yapacağız. Özellikle ulusal güvenliği ilgilendiren husus olduğunda yine mahkeme kararını arayacağız. Ulusal güvenliğimiz söz konusu ise her şeyden önce gelir.”
Bakan Elvan, akıllı ulaşım konusunda da yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatarak, “Biz özellikle akıllı ulaşıma yönelik ilk uygulamayı Gebze-İzmit arasında düşünüyoruz. Burada hedefimiz şu; ulaşımın daha güvenlikli hale getirilmesi, her bireyin mobil telefonundan hangi güzergahta tıkanıklık olduğunu, hatta o bireyi yönlendiren hangi yönde gitmesi gerektiğini söyleyen akıllı sistemleri oluşturuyoruz.. Değişik merkezler kuruyoruz. Akıllı trafik merkezlerinden birini Antalya’da kuracağız” şeklinde konuştu.

Bakan Elvan, 3. köprü inşaatında geçtiğimiz aylarda yaşanan iş kazası ile ilgili bilirkişi raporunun tamamlandığını hatırlatan gazetecilerin, “Yüklenici firma ile ilgili bir yaptırımınız olacak mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Raporla ilgili detay sahibi değilim. İş güvenliği konusu en son Bakanlar Kurulu’nda kapsamlı olarak görüşüldü, iş güvenliğine yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Özellikle yaptırımlar hususunun bir kez daha ele alınıp, bu işi bizatihi yapan yüklenicinin çok daha dikkatli iş yapması çok daha önemli. Yaptırımlar boyutu itibariyle özellikle sıkıntı ifade edildi. Bu konuda ilave önlemler olacak.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile