İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin (İKÇÜ) 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, üniversitenin Çiğli’deki kampüsünde gerçekleştirildi.
Törene Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Törende, bir süre önce istifa eden eski Rektör Galip Akhan da yer aldı.
Törende konuşan Bakan Elvan, "Bilgiyi ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürecek insan gücü çok değerli bir kaynak haline geldi. Eğitim ile istihdam arasında uyumun güçlendirilmesi, üzerinde durulması gereken bir konu. Türkiye içinde bulunduğu geniş kültürel havza ve dinamik nüfus açısından, iş gücü ve eğitimle ilgili fırsatlar barındırıyor. Ülkemiz genç nüfusunu, artan eğitim ve araştırma imkanlarını kullanarak iş gücü niteliğini ve yenilik kapasitesini arttırması halinde, rekabet gücü ve büyüme hızını arttırabilir. Büyümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması da kritik önem taşıyor. Beşeri sermayenin büyümeye katkısı iki şekilde mümkün. İstihdam sağlayan ve beşeri sermayenin niteliğinin arttırılması" dedi.
“İş gücü niteliği artmalı”
Türkiye’de bir çalışanın saatte 39 dolar ürettiğini anlatan Bakan Elvan, “OCD ülkelerinde bu rakam 51 dolar, AB ülkelerinde ise 53 dolar. İnsan gücü niteliği mutlaka artmalı. Bu konu bizim de gündemimizde ve üzerinde çalışıyoruz. İş gücü verimliliğinin gelişmiş ülkelere yakınlaşması, eğitim seviyesini ve kaliteyi arttırmaya yönelik politikalara bütüncül bakılması önem arz ediyor. Yüksek öğretimden mezun olanların sayısı, dünya nüfus artış hızının üzerinde. Tam 5 katı. Üniversitelerin yüksek öğretime olan yoğun talebi karşılaması dışında, topluma fayda sağlayan araştırmalar yapmak ve bu doğrultuda hizmetler üretmek, ihtiyaç duyulan insan gücü yetiştirmek, teknoloji üretmek gibi görevleri var. 10’uncu kalkınma planında yer verdiğimiz üzere, ’Nitelikli insan, güçlü toplum’ ekseninde kalkınma yaklaşımının hayata geçirilmesi, temel önceliğimizdir. Toplumun tüm ihtiyaçlarına duyarlı, ürettiği bilgiyi ürüne, teknolojiye, hizmete dönüştüren, akademik ve idari açıdan esnek, rekabetçi bir yüksek öğrenim sistemine ulaşılmalıdır” diye konuştu.
Son yıllarda çok sayıda üniversite kurulduğuna dikkat çeken Bakan Elvan, “2006 yılından itibaren yaklaşık 200 devlet ve vakıf üniversitesi kuruldu. 2002’de yüzde 19 olan yüksek öğretimde okullaşma oranı, 2017’de yüzde 58’e yükseldi. Üniversitelere tahsis edilen yatırım ödenekleri de arttırıldı. Reel rakamlarla 2002 yılında 2 milyar TL olan yatırım ödeneği, 2017’de 5,2 milyar TL’ye ulaştı. Yüksek öğretimde kalite konusu ağırlık kazanmaya başladı.
Araştırma üniversiteleri ihtisaslaşma programı hayata geçirildi. 10 araştırma üniversitesi belirlendi. Belirlenen üniversitelerin uluslararası rekabet gücünün arttırılması ve güçlü araştırmacılar yetiştirerek, ülkenin kalkınmasına katkı sağlaması hedeflenmektedir. İhtisaslaşmayı çok önemli bir hedef olarak görüyoruz” dedi.
Bakan Elvan, şöyle devam etti:
“2018-2020 dönemini kapsayan programımızı açıkladık. Programın temel amacı istikrarlı büyüme politikası oluşturmak ve istihdamı arttırmak. İhracat kaynaklı büyümeyi sağlamak, teknoloji ve yenilik düzeyini arttırmak. Uluslararası alanda daha rekabetçi olmayı temel öncelik olarak belirledik. İş ve iş gücü arasındaki beceri uyumu da üzerinde çalışacağımız ve dikkatle somut adım atacağımız alanlardan bir tanesi. Üniversite eğitiminin kalitesinin arttırması için tedbirleri planda ön plana çıkardık.”
“Sosyal alanda eksikler tamamlansın”
İKÇÜ’ye de kuruluşundan bu yana önemli destek verdiklerini belirten Bakan Elvan, “İKÇÜ’nün kuruluşundan bu yana yatırım ödenekleri önemli ölçüde arttı. 2017’de 201 milyon TL. Üniversitemizin kuruluşundan bu yana birçok yatırım projesi tamamlandı ve öğrencilerin hizmetine açıldı. Kongre merkezi, kütüphane ve derslik gibi birçok bölüm tamamlandı. Ama özellikle sosyal alana yönelik bazı eksikliklerimiz var. Bakanlık olarak destek vereceğiz. O eksikleri bir an önce tamamlayalım. Öğrencilerin hizmetine bu öğretim yılında sunalım. Biz gençlerimize, yetişmiş insan gücümüze ve milletimize güveniyoruz. Ülkemizin dört bir yanında çok sayıda sorun var. Terörle ve coğrafyadaki gelişmelerle uğraşıyoruz. Unutmayalım ki, bir ve birlik olduğumuz sürece hepsini aşacak güçteyiz. Bilime, araştırma ve gelişmeye daha çok ağırlık vereceğiz” dedi.
“Ben rektör olsam”
Zaman zaman yurt dışında çok değişik programlara katıldığını aktaran Bakan Lütfi Elvan, “25-30 yaşında çok sayıda genci görüyorum. Ne iş yaptıklarını, nereye gittiklerini sorduğumda, dünyanın dört yanına ihracat yaptıklarını görüyoruz. Girişimci ruhu bu kadar yüksek, arzulu ve ülkenin gelişmesini isteyen gençlik, başka bir ülkede olamaz. Bizler sizlerle gurur duyuyoruz. Öyle bir dünyada yarıyoruz ki önemli olan kendinizi geliştirmeniz. Ben İngilizce öğrenmek için radyodan, kısa dalgadan İngilizce haber kanallarını dinlerdim ve onları teybe kaydeder, o teypten defalarca, onlarca kez dinlerdim. Ama bugün dünya sizlere açık. Her türlü bilgiye ulaşabilme imkanı var. Bir taraftan iş dünyası nitelikli insan ararken ve bulamazken, diğer taraftan da işsiz gençlerimizi görüyoruz” şeklinde konuştu.
“Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ediyorum. En önemli sorun işçi bulamamak” diyen Bakan Elvan, “Nitelikli vasıfta eleman bulamamak. Üniversiteden mühendis olarak mezun oluyor ama maalesef mühendis olarak değerlendiremiyoruz. Bizim ihtiyacımızı giderecek vasıflarda değil. Bunu söylüyorlar. Diğer taraftan da iş arayan mühendis var. Demek ki burada problem var. İş ile iş gücü arasındaki uyumu sağlamamız lazım. Üniversitelerin müfredatı, iş dünyasının talebi doğrultusunda hazırlanmalı. Ben bir üniversitenin rektörü olsam, araştırma ve geliştirme çok önemli ama üniversitemden mezun olan öğrencilerin yüzde kaçını işe yerleştirebiliyoruz, yüzde kaçını işveren genç girişimci yapabiliyorum? Buna da bakardım. En önemli kriter de bu olurdu diye düşünüyorum” dedi.
Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç da 2000 yılından sonra kurulan üniversitelerin akademik performans sıralamasında 77 üniversite içinde 7. olduklarını ifade ederek, "12 bin 600 civarında öğrenci, 850 akademik ve 500 idari personel ile 13 fakülte, 3 enstitü ve 3 yüksekokulu olan orta büyüklükte bir üniversite düzeyine eriştik" diye konuştu.
Ardından Prof. Dr. Tokaç, Bakan Elvan’a günün anısına hediyeler sundu.
Bakan Elvan Açıklaması 'Ben Rektör Olsam Mezun Olan Öğrencilerin Yüzde Kaçını İşe Yerleştirebiliyoruz, Buna Bakardım'
İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üniversite müfredatlarının iş dünyasının talebi doğrultusunda hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, “Ben bir üniversitenin rektörü olsam, araştırma ve geliştirme çok önemli ama üniversitemden mezun olan öğrencilerin yüzde kaçını işe yerleştirebiliyoruz? Buna bakardım” dedi.