Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, "Bireysel emeklilik sirketlerinin fon büyüklügü 183 milyar lirayi asarken, Otomatik Katilim Sistemi'yle birlikte katilimci sayisi da 13 milyonu buldu." dedi.
Bakan Elvan, Türkiye Sigorta Birliginin Genel Kurulu'na video konferans yöntemiyle katildi.
Istikrarli, saglam ve kapsayici bir finansal ekosistemin güçlü bir makroekonomik yapinin temel unsurlarindan oldugunu dile getiren Elvan, finansal ekosistem gelistikçe ve derinlestikçe, kalkinmanin finansmaninin da çesitlendigini söyledi.
Elvan, tasidigi önem geregi finansal sektörünü bir bütün olarak gördüklerini ifade ederek, "Bankacilik sektörünün yaninda sermaye piyasalarinin ve sigorta sektörünün de ekonomik faaliyete daha fazla destek olmasini amaçliyoruz." diye konustu.
- "BES'e devletçe verdigimiz katki tutari 5,1 milyar liraya ulasti"
Sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün son 20 yilda kayda deger bir gelisim gösterdigini anlatan Elvan, sunlari kaydetti:
"Bireysel emeklilik sirketlerinin fon büyüklügü 183 milyar lirayi asarken, Otomatik Katilim Sistemi'yle birlikte katilimci sayisi da 13 milyonu buldu. Devletimiz 2013'ten bu yana Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) yüzde 25 destek saglayarak, sektörün istikrarli bir sekilde büyümesine katkida bulundu. Örnegin geçen sene BES'e devletçe verdigimiz katki tutari 5,1 milyar liraya ulasti."
Elvan, TARSIM ve DASK uygulamalarinin bugün birçok ülkeye örnek oldugunun altini çizerek, daha çok vatandasin bu imkanlardan faydalanmasi konusunda atilmasi gereken adimlar oldugunu söyledi.
- "Saglanan teminat 130 trilyon lira ile milli gelirin 26 katina ulasmis durumda"
Türkiye'nin hizla hayata geçirdigi dev projelerde de sigorta sektörünün sagladigi güvenceleri görmekten son derece mutluluk duyduklarini belirten Elvan, sektörün, ekonominin geneli için sagladigi itici güce iliskin göstergeler hakkinda da bilgi vererek, söyle devam etti:
"Saglanan teminat 130 trilyon lira ile milli gelirin 26 katina ulasmis durumda. Geçtigimiz sene sektörde 262 milyar liralik fon olusturuldu. Sigortacilik sektörümüz, geçen yil 44 milyar liralik tazminat üstlenerek, halkimizin ve isletmelerimizin zor zamanlarinda yanlarinda oldu."
Elvan, Malatya, Elazig ve Izmir'deki depremlerde, ülkenin çesitli bölgelerinde yasanan sel felaketlerinde ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde kritik roller üstlenen sigortacilik sektörünün, her zaman yaninda olduklarini ifade etti.
- "Hala ulasamadigimiz çok ciddi bir potansiyel söz konusu"
Finansal sektörde bankaciligin payinin yüzde 85'in üzerinde oldugunu anlatan Elvan, öte yandan sigortacilik sektörünün aldigi payin sadece yüzde 4,5 seviyesinde oldugunu dile getirdi.
Elvan, Avrupa'da ise bankacilik sektörünün aldigi payin yüzde 50'ler civarindayken, sigortacilik sektörünün finansal sektörden aldigi payin yüzde 20'lere çikabildigine dikkati çekti.
Bakan Elvan, sunlari kaydetti:
"Dolayisiyla su sorunun cevabini çok net bulmamiz gerekiyor. Türk sigortacilik sektörü neden hala arzuladigimiz seviyede gelismiyor? Gerek kamu, gerekse özel sektör paydaslari olarak bir araya gelip bu problemin kök nedenlerine inmemiz gerekiyor. Son 20 yilda atilan adimlar elbette önemli ancak hala ulasamadigimiz çok ciddi potansiyel söz konusu. Bu potansiyeli de ekonomiye kazandirmak için ne yapmak gerekiyorsa kamu tarafi olarak biz haziriz. Gerek yapisal gerekse idari düzenlemelerle sektörün önünü açacak her türlü yapici adimi atmaya da kararliyiz."
- "Somut, kalici ve fark yaratan uygulamalarin hayata geçecegine yürekten inaniyorum"
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi "Ekonomi Reform Programi"nda da sigortacilik sektörüne özel bir önem verildigini animsatan Elvan, BES'in kapsamini genisletip, yurt içi tasarruflari artirmak amaciyla 2 temel adim attiklarini söyledi.
Elvan, bu kapsamda 18 yas alti çocuklari adina birikim yapmak isteyen ebeveynlerin artik BES'te birikim yapabileceklerini ve BES disinda özel emeklilik hizmeti veren sandik, vakif ve benzeri kuruluslar nezdindeki birikimlerin BES'e aktarilabilmesinin de mümkün kilindigini hatirlatti.
Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumuna da sektörün gelisimi ve ilerlemesi için yürüttükleri çalismalar için tesekkür eden Elvan, bundan sonraki dönemde de Kurum ve sektör paydaslarinin destegiyle somut, kalici ve fark yaratan uygulamalarin hayata geçirilecegine yürekten inandigini aktardi.
- "Sizlerden beklentimiz, daha da büyük düsünmeniz ve ezberleri bozmaniz"
Bakan Elvan, sigorta ve emeklilik sektöründen beklentilerine iliskin su ifadeleri kullandi:
"Sizlerden beklentimiz, daha da büyük düsünmeniz ve ezberleri bozmaniz. Hep söylenen bir söz vardir, 'Gelismis ülkelerde sigorta sirketleri bankalarin sahipleri iken, bizde bankalar sigorta sirketlerinin sahibidir.' Dolayisiyla, ilerde banka sahibi olabilecek bir sigorta ve emeklilik sektörünün yapi taslarini simdiden örmeniz, böyle bir dönüsümü bugünden baslatmaniz önem tasiyor."
Bu dönüsümün, her hanenin ve ticari isletmenin sigorta ve emeklilik ürünleriyle tanismasiyla mümkün olacagini dile getiren Elvan, söyle devam etti:
"Bu kapsamda sizlerden 4 temel beklentimiz bulunuyor. Birincisi, sigorta bilincinin daha genis kitlelere ulastirilmasi için gerekli tanitim ve iletisim çalismalarina hiz kazandirin. Toplumsal farkindaligi artirin. Bu kapsamda sektörü temsil eden tüm paydaslarin birbirleriyle uyumlu çalismasi, sigortacilik hizmetlerinin tabana yayilmasi konusunda güç birligini tesis etmesi gerekiyor. Tabii bunu yaparken ortak akilla ve rekabet prensiplerine uygun politikalar gözetiliyor olmasi büyük önem tasiyor."
Elvan, sektörden ikinci beklentilerinin "degisen dünya ve ticaret kosullarina uygun yeni ürünler gelistirmek ve hizmete sunmak" oldugunu belirterek, "Örnegin ülkemizin ticaret kapasitesini artiracak olan alacak ve kefalet sigortasi gibi ürünleri daha da yayginlastirmaya odaklanmamiz gerekiyor. Kamu tarafi olarak, bu noktada sizlerin önünü açacak her türlü düzenlemeyi yapmaya haziriz." dedi.
Üçüncü beklentilerinin ise katilim sigortaciliginin gelistirilmesine iliskin oldugunu dile getiren Elvan, "Katilim sigortaciliginin gelistirilmesi noktasinda, ülkemizi lider ülkelerden biri yapmak için kollarinizi sivayin. Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler tamamlandi. Ben bu vesileyle tüm sirketlerimizi katilim sigortaciligi yapmaya ve bu alandaki firsatlari degerlendirmeye davet ediyorum." diye konustu.
Elvan, dördüncü beklentinin ise "dijital alanda yasanan önemli gelismelerin dikkate alinmasi" olduguna isaret ederek, "Sektörün dijital sigortacilik ve kagitsiz sigortacilik gibi alanlarda atilimlari olacaktir ve olmalidir. Bu çerçevede gerekli tüm düzenlemeleri tüketicileri ve aracilari düsünerek yapmak durumundayiz. Sigorta Bilgi Merkezi'nin dijital hizmetlerin gelisiminde tarafsiz ilkeli yönetimiyle sektöre büyük katki saglamasini bekliyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Emeklilik fonlarini milli gelire oran olarak artirabilirsek sermaye piyasalarimiz derinlesir"
Bakan Elvan, vatandaslarin tasarruf ve birikim için BES'i hayatlarinin merkezine koymalari halinde, bugün için yüzde 2,5 seviyelerinde olan emeklilik fon varliklarinin milli gelire oraninin hizli bir artis egilimine girecegini söyledi.
Bu oranin OECD ülkelerinde ortalama yüzde 126 seviyesinde olduguna dikkati çeken Elvan, "Muazzam bir farktan bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte, emeklilik fonlarini milli gelire oran olarak artirabilirsek sermaye piyasalarimiz derinlesir, yatirimlar için ihtiyaç duydugumuz uzun vadeli ve düsük maliyetli finansman imkanlarina daha kolay erisebiliriz." dedi.
Elvan, hükümet olarak Birligin ve sigortalilarin yaninda olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, sektörü daha ileriye tasiyacak, verimliligi ve etkinligi artiracak her türlü öneriyi de titizlikle takip ettiklerini, sektörü bir üst basamaga tasiyacak her türlü yapici tekliflere açik olduklarini sözlerine ekledi.
Bakan Elvan, Türkiye Sigorta Birliginin Genel Kurulu'nda Konustu Açiklamasi
'Bireysel emeklilik sirketlerinin fon büyüklügü 183 milyar lirayi asarken, Otomatik Katilim Sistemi'yle birlikte katilimci sayisi da 13 milyonu buldu' 'Devletimiz 2013'ten bu yana BES'e yüzde 25 destek saglayarak, sektörün istikrarli bir sekilde büyümesine katkida bulundu' 'Geçen sene BES'e devletçe verdigimiz katki tutari 5,1 milyar liraya ulasti' 'Katilim sigortaciliginin gelistirilmesi noktasinda, ülkemizi lider ülkelerden biri yapmak için kollarinizi sivayin. Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler tamamlandi. Ben bu vesileyle tüm sirketlerimizi katilim sigortaciligi yapmaya ve bu alandaki firsatlari degerlendirmeye davet ediyorum'