Bakan Ergin: Hatay Yatırımlarla Büyüyor

Bakan Ergin: Hatay Yatırımlarla Büyüyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ekonomik, turizm ve stratejik açıdan önemli bir merkez olarak gördüğü Hatay’ın gün geçtikçe yıldızının parladığını söyledi.

Milliyet Gazetesi tarafından geleneksel hale getirilen ‘Geleceğe yatırım, Türkiye’ye yatırım’ konulu toplantının yedincisi Hatay’da gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ekonomik, turizm ve stratejik açıdan önemli bir merkez olan Hatay’daki hoşgörü ortamının tüm dünya tarafından izlendiğini ve örnek alındığını söyledi.

Sulama alanında kente birçok tesis kazandırıldığına dikkat çeken Bakan Ergin, 2002 yılında Hatay’ın tarım arazilerinin sadece yüzde 16’sının sulandığını hatırlattı. Hatay’ın tarımsal üretimin yapıldığı önemli merkezlerden birisi olmasına karşın sulanabilir arazilerin çok az olduğunu vurgulayan Bakan Ergin, “2002 yılından bugüne Büyük Karaçay Barajı ihalesi yapıldı, temeli atıldı ve inşası devam ediyor. İnşallah 2013 sonunda bu barajda su tutmaya başlayacağız. Birkaç ay sonra da içme ve sulama suyu isale hatlarının ihalesi yapılacak. İsale hatlarının tamamlanması ile Antakya ile Samandağ başta olmak üzere hem içme hem de sulama suyu olarak ulaştırılmasını sağlayacak. Bu bizim açımızdan yıllardır özlemini çektiğimiz ama bir türlü ulaşamadığımız bir hayaldi.” dedi.

2015’te faaliyete girecek Reyhanlı Barajı ve Orta Ceyhan Menzelet Projeleriyle Amik Ovası’nın suya doyacağını vurgulayan Bakan Ergin; “Bunun yanı sıra siyasetçilerimizin terennüm etmekten çekindiği, söylemeye yanaşmadığı bir projenin adı Reyhanlı Barajı. Geçekten çok büyük bir yatırım. Söylediğimizde altında kalabileceğimiz bir projeydi. Gerçekleştiremediğiniz takdirde sürekli önünüze çıkacak, engel olacak bir projeydi. Ama artık proje çalışmaları bitti, ihalesi yapıldı, inşa faaliyetleri başladı ve 15 Mayıs 2015 günü saat 15.15’te inşallah açılışını yapacağız. Hem taşkınları önleyecek hem de 60 bin hektarlık tarım arazisini sulayacak olan bu baraj, gerçekten Amik Ovası’nı yeniden bizlere ikram edecek. Ürün deseni çeşitlenecek, daha çok zenginleşmemizi sağlayacak bir tesis. Bunların yanında Orta Ceyhan Menzelet Projesi var. Kahramanmaraş’ın Kılavuzlu ve Menzelet barajlarından büyük tünellerle, açık kanallarla Tahtaköprü Barajına su alınmak suretiyle, oradan da İslahiye, Hassa, Kırıkhan ovalarına gelerek, Amik Ovası’ndaki Comba bölgesini sulayacak. İnşallah o da 2015’li yıllarda bölgemize ulaşması planlanan yatırımlardan. “ diye konuştu.

HATAY'IN ÇILGIN PORJESİ 'AMANOS TÜNELLERİ'
Orta Ceyhan Menzelet Projesiyle 30 bin hektar, Büyük Karaçay Barajıyla da 3 bin 500 hektar alanın sulanacağına dikkat çeken Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tünel projesiyle Hatay’ı ikiye ayıran Amanos Dağlarının oluşturduğu engellerin ortadan kalkacağını aktardı. Bu proje sayesinde kentin doğusunun da sanayileşeceğini belirten Bakan Ergin şunları söyledi: “İskenderun, Payas, Erzin bandı sanayi tesisleriyle önemli ölçüde kendi rotasını çizmiş ve Türkiye ile bölgemizin geleceğine katma değer sağlıyor. Şu anda o bölgede işadamları yatırım için bizden yer talep ediyor. Maalesef yer veremiyoruz. Yerimiz olsa bugün için 25 milyon dolarlık yatırım yapmak için müteşebbisler hazır. Bu sorunu çözmek için uzun zamandır çalışıyorduk. Ama fiziki şatlara baktığımızda Amanoslar Hatay’ı ikiye bölüyor ve batıda sınırlı bir bölge bırakıyor sanayi için yeterli alan yok. Hatay için bir çılgın proje yapalım dedik. Önce hayal ettik, sonra onu kovaladık, sonra bu hayalin elinden tuttuk. Amanosları alttan tünelle geçerek bu engeli aşacak, ‘Amanos Geçişi’ projesine başladık. Şu anda proje ihaleye çıkılmak üzere. Bu tüneller sayesinde Kırıkhan, Hassa, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa’ya kadar açılan devasa alanlara kavuşacağız. Müteşebbislerimize, Amanoslardan 15-20 dakikada geçilebilecek mesafede uçsuz bucaksız yatırım yapılabilecek bir arazi arzına sahip oluyoruz. Yatırımcılarımızın 15 ile 20 dakika içinde limana, demiryoluna ulaşabilecekleri bir imkan sunuyoruz. Bu Hatay’ın doğusu için yeniden doğuş anlamına geliyor. Hassa’nın, Kırıkhan’ın Akbez’in; körfeze, limana, demir yoluna ulaşması anlamına geliyor. Bugüne kadar bu şehir için hayal ettiğimiz ne varsa ulaşmayı nasip etti Mevla’m bize.” Toplantıya katılan Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyesi Meltem Demirören Oktay da Hatay’ın sınır komşusu Suriye’de yaşananlara rağmen Hatay’daki kardeşlik ortamının bozulmadığını söyledi.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise Hatay’da diğer coğrafyalarda eşine az rastlanır bir yaşam sürdürüldüğüne dikkat çekti.Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de Hatay’ın 2000’li yılların ardından gerek ekonomik gerekse turizm alanında büyük atılım yaptığını vurguladı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile