Bakan Ergin, Toplantıya Geç Kalan Bakan Yıldırım’a 350 Km Yol Cezası Kesti
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hatay Şubesi tarafından düzenlenen törende, İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre Türkiye`de ilk 500 firma arasına giren bölge sanayicileri ödüllendirildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İskenderun Yelken Kulübündeki törene geç gelince Adalet Bakanı Sadullah Ergin Bakan Yıldırım`ı karşılamada, ‘Sayın bakanım geç gelmeniz size 250 km karayolu 100 km demir yoluna mal oldu" dedi. Bakan Yıldırım ise yaptığı açıklamada, “Bizim adalet bakanının adaletini de size havale ediyorum. Bu kadar gecikmeye bu kadar ceza olur mu? Adalet Bakanı dedi. Şeriatın kestiği parmak acımaz derler gereken neyse yapılacak” ifadesini kullanması geceye damgasını vuran konuşma oldu.
Bakan Yıldırım, Hataylılara müjdeli haber niteliğinde yaptığı konuşmasında Amanosları titreteceklerini belirterek,” Hassa, Samandağı, Yayladağı bütün bu alanlardaki yolları yapacağız. İki ova arasında bir Belen va,r orayı da aştık aslında. Ama biraz daha derinden gidelim diyorum. Sayın Adalet Bakanım mesajınızı da aldık. Amanosları bir titretelim. Amanosları bir dize getirelim” diyerek. Bakan Ergin’e yol konusunda söz verdi.
Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim için önce insan var. Yaptığımız her şeyin merkezine insanı koyduk. İnsanı yücelt ki, devlet yücelsin. İnsanı otomatiğe bağlar, sermayenin bir dişlisi gibi görürseniz, o sistem bir gün çöker. Aslında dünya normalleşiyor. Sermaye birikiminin uçurum oluşturduğu, adil dağıtılmadığı, paylaşılmadığı bir yapı var. Bu şu anda çöküyor. Önümüzdeki 30 yılda, dünyadaki tüm katma değerleri, serveti elinde bulunduran yüzde 10`luk kesimin elindeki değerler, 65 ülkenin eline geçecek. Yani dünya nüfusunun yüzde 60`ına yayılmış olacak. Bunların içinde önde gelen ülkelerin başında Türkiye var. Türkiye bölgesel ve küresel işbirliğine çok daha fazla yatırım yapmalı. Bunu da altyapımızı geliştirerek, ticaretimizi çeşitlendirerek ve rekabet gücümüzü artırarak başaracağız. Küresel bakış açısı gittikçe önem kazanıyor. Hedef pazar, ülkeniz ya da komşunuz değil, dünyanın her yeri. Gitmeye gerek yok, sanal alemde satın. Türkiye`de sanal alışveriş 15 milyar doları geçti. Süratle artıyor. Ticaret sanal ama teslimat gerçek olmak zorunda. Lojistik mevhumu gelişiyor. Biz de üretim merkezlerinin, limanların ve havaalanlarının arkalarında lojistik merkezleri kurmaya başladık. 19 merkezin bir kısmı inşaat halinde, bir kısmı da planlanıyor. Amacımız ölçek ekonomisini oluşturmak, ülkemizin rekabet gücünü artırmak. Bu yönde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz."
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Türkiye`de yatırım ikliminin, gelişmenin ve büyümenin olabilmesi için olmazsa olmaz unsurların oluşmaya başladığını ve başarının kaçınılmaz noktaya geldiğini söyledi. Dünyada gelişme, büyüme ve zenginleşmenin ön şartlarının olduğunu ifade eden Ergin, "Bunun olmazsa olmazı, yüksek standartlı demokrasiniz olacak. Bizim siyasi tarihimiz bu açıdan çok şanslı değil. Her 8-10 yılda bir kesintiye uğrayan ya da müdahaleler arası` bir demokrasimiz var. Ama son yıllardaki anayasa değişiklikleri ve yapısal değişikliklerin, Türkiye`yi ayakları yere basan, sürüdürülebilir ve kesintisiz bir noktaya getirdiğini ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Ergin, “İkinci şart, güven veren, evrensel hukukla bağdaşan bir adalet sistemi. Bu olmazsa, yabancı sermayenin gelip ülkenizde taş üstüne taş koyması beklenmemeli. Bir ülkede güven veren bir ortam oluştuğunda, yerli ve küresel sermayenin yatırımla bezeyeceği bir ortam oluşur. Türkiye bu konuda çok mesafe katetti, ama bu konuda yürüyeceğimiz mesafe var. Bunları tamamlamaya gayret ediyoruz." ifadesini kullandı.
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, “Hedef, 2023`te 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmak, kişi başı geliri 25 bin dolara çıkarmak. Bu büyük bir dönüşüm gerektiriyor. Teknoloji üreten ülkeleri geçmeliyiz. Bunun için ar-ge`ye önem verip yenilikçi ürünler üretmeliyiz. Bunu her firmamız yapmalı.`` dedi.
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise Hatay`ın Anadolu coğrafyasının kilidi konumunda olduğunu belirterek, ``O kapının kilidini açıp içeri girmeden Anadolu coğrafyasının ne olduğunu anlayabilmek mümkün değil. Hatay kamu ve iş dünyasını yatırımlarıyla geleceğe emin adımlarla yürüyor. Hatay Türkiye`nin ham çelik üretim miktarının yüzde 28`inin, yassı çeliğin yüzde 54`ünü karşılıyor`` dedi.
Daha sonra, İSDEMİR, Tosçelik Profil, Yazıcı Demir Çelik, Yücel Boru ve Profil, Nursan Metalurji, Noksel Çelik Boru, Ekinciler Demirçelik, Nursan Çelik, Tosyalı Demirçelik, İlhanlar Haddecilik, Yolbulan Metal, Baştuğ Çelik ve MMK firmalarının temsilcilerine ödülleri, protokol üyeleri tarafından verildi.
Ayrıca, Bakan Yıldırım ve Bakan Ergin`e, Vardan tarafından teşekkür plaketi sunuldu.
Törene, AK Parti Hatay milletvekilleri Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk ve Hacı Bayram Türkoğlu, AK Parti Adana Milletvekili Necati Çetinkaya ile MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, sanayici ve iş adamları, çevre ilçe ve belde belediye başkanları da katıldı.