Bakan Ergün, Ağustos Ayı Kapasite Kullanım Oranlarını Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Strateji Belgeleri ve Eylem Planları ile gelişecek sanayimiz, 2023 yılına dair sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşmamızda kilit rol oynayacaktır” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ağustos ayı Kapasite Kullanım Oranı’nı değerlendirdi. Ergün, Merkez Bankası tarafından açıklanan verileri hatırlatarak, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranlarının 2012 yılı Ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,5 azalarak 74,3 seviyesinde gerçekleştiği ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 1,8 azaldığına dikkat çekti.

Ergün, gelişmiş ülkelerde borç krizinin hala devam ettiğini ve bunun neticesinde tüm dünyada geleceğe dönük beklentilerin aşağı yönlü revize edildiği bir dönem yaşadıklarını belirterek, “Bu durum yatırımların azalmasına yol açmakta dolayısıyla işsizlik ve büyüme üzerinde baskı yaratmaktadır. Gelişmiş ekonomilerde meydana gelen bu gelişmeler dünyaya açık bir ekonomiye sahip olan Türkiye’yi de doğal olarak etkilemektedir. Fakat Türkiye gerek dengeli kamu mali yapısının gerekse sahip olduğu siyasi istikrarın getirdiği güçle, olumsuz gelişmelerden en az etkilenen ülkelerden biri olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki finansal sorun büyüme sorunu haline gelmiş, işsizliğin artmasına neden olmuşken, Türkiye’de işsizlik son açıklanan Mayıs verilerine göre yeni serinin açıklandığı 2005 yılından bu döneme kadar en düşük seviyesine ulaşmıştır. Yani Türkiye büyürken istihdamını da artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Dalgalanmaları normal karşılamanın gerektiğine işaret eden Ergün, Türkiye’nin, işsizlik rakamında da görüldüğü gibi hemen her alanda beklentileri aşan bir performans göstermeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Ergün, büyümenin lokomotifi olarak imalatçı ve sanayicileri göstererek, teşvik sistemini yenilediklerini hatırlattı. Ergün, yeni teşvik sistemiyle yüksek katma değerli, teknoloji-yoğun sektörlerin önünü açtıklarını kaydederken, sektör düzeyinde uygulanacak mikro politikalar için yol haritaları hazırlamaya devam ettiklerini belirtti.

Ergün, son Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda Demir Çelik, Kimya, Seramik ve Elektrik-Elektronik sektörlerine ilişkin strateji belgelerini ve eylem planları ile Girdi Tedarik Stratejisi ve Eylem Planı’nı görüştüklerini söyleyerek, “Bu önemli belgeleri, en kısa sürede Yüksek Planlama Kurulu’nun onayına sunacak ve eylemleri hayata geçirmeye başlayacağız. Bu tür çalışmalarla, sanayimizin rekabet gücünü artırmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalarla gelişecek olan sanayimiz, 2023 yılına dair sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşmamızda kilit rol oynayacaktır” dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile