DÜSİAD'ın Aydınpınar Mahallesi'ndeki toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Bakan Ergün, Vali Vasip Şahin, AK Parti Düzce Milletvekilleri Yaşar Yakış, Celal Erbay ve Metin Kaşıkoğlu, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, AK Parti İl Başkanı Fevai Arslan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, iş adamları ve davetliler katıldı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye gündemini değerlendirdi. Düzce'de bazı fabrikaların dağınık bulunmasından dolayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Islah Organize Sanayi Bölgeleri projesi hakkında bilgiler veren Bakan Ergün, ''Düzce çok kısa süre önce depremin etkilerinden kurtuldu ve eski günlerine kavuştu. Önemli bir kavşak noktası olan Düzce'nin daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Düzce'de ciddi firmalar yatırım yapıyor. Düzce'nin kendisine özgü yatırımları da var.
İstanbul ve Ankara gibi güçlü bölgelere yakın olmak Düzce için önemli bir avantaj oluşturuyor. Düzce'nin bu güçlü illerin arasında olması büyük bir fırsat olarak görülmelidir. İstanbul'u kendimize rakip değil ortak olarak görmemiz gerekiyor. Riskler zorluklar firmaların orijinal fikirler üretmelerine imkan verirler. Düzce'de baktığımızda ihracat anlamında yeterli yere gelmediğini görebiliriz. Bunu arttırmanın yollarını aramalıyız. Bu şehre sahip çıkacaklar Düzcelilerdir. Oluşacak istihdam daha büyük bir
şehir olmanızı sağlayacaktır. Kamu her türlü ortak yapıyı sağlamalıdır. Dağınık sanayileşme bölgelerini bir OSB içine alınması ve bunun için ıslah bölge diye denilen bir yer yapmak gerekiyor. Bu dağınık parçaları da bir araya alabilecek şekilde yerleşim yapılaşmayı kolaylaştıracak bir kanun yapıyoruz. Dağınık yapılaşmayı Tekirdağ ve Düzce gibi yerlerde görüyoruz. Bu projeyi ilk olarak Kocaeli'nde uyguladık. Sanayi kuruluşlarını bir araya topladık. Bu anlamda ıslah OSB olarak çalışmalar yürüyor. Bizim
dönemimizde Gümüşova'da ki OSB yüzde 78 oranına ulaşmadığı için kabul edilmedi. Şimdi doluluk oranı oldukça büyük. Çalışma olursa bizde gerekeni yaparız. 2.OSB'nin altyapı çalışmalarını yatırımcılarımız kendileri yaptığı için alan tespitleri yapıldı. Bedel ödemeleri için hazineye başvurabileceklerdir'' dedi.
"SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ"
Bakan Ergün, 5084 sayılı teşvik kanunundan memnun olan iş adamlarına daha önemli teşvikler olduğunu bununda siyasi istikrar olduğunu ifade ederek, ''Türkiye son yıllarda büyük başarılara imza attı. Artık bekle gör mantığını ortadan kaldırıyoruz. Pasif yönetim ile işimiz yok. Kafkaslarda olanlar bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Bizim böyle bir şansımız yok. Olana bitene ve olacağa biteceğe müdahale etmek zorundayız. Ortadoğu'da olana kulağımızı tıkayamayız. Orada olanlar bizi ilgilendirir. Olana ve
olacaklara müdahale etmek zorundayız. Tabi işimiz el aleme karışmak değil. Problemleri sıfıra irdirmemiz gerekiyor. Sıfır problem sadece bizim için değil. Onların da problemleri bizi olumsuz etkileyeceği için bizde bunu ortadan kaldırmak için çaba harcıyoruz, Fikir beyan etmeyi bile uygun bulmayan uzmanlar var. Böyle bir anlayışla Türkiye mesafe alamaz. 48 yıl sonra BM güvenlik konseyine üye olduk. Üyeliğin kendisi önemli ama Türkiye'nin buraya nasıl geldiği de önemli bir hadisedir. Türkiye'nin daha
demokratik olması için gerekli yasal düzenlemeleri de yaptık. Demokrasisi belli olmayan, gak desen suç guk desen suç. İnsanların şiir okudu diye mahkum edildiği bir ülkede demokrasi oluşabilir mi? 5084 ne kadar iyi oldu. İyi ne güzel. Ama siyasi istikrar çok önemlidir. Demokrasi zafiyete uğrarsa 5084 işe yaramaz. Türkiye'de istikrar ve güvenin korunmasıdır. Türkiye'nin hukuk ülkesi haline gelmesidir. Bu zeminin tahrip etmek isteyen birisi Türkiye'ye kötülük yapar'' dedi.
"BU ÜLKEDE GİZLİ SAKLI BİR ŞEY KALMADI"
21. yüzyılda Türkiye'de gizlilik diye bir şeyin kalmadığını ifade eden Bakan Ergün, ''Artık Türkiye'de gizlilik diye bir şey kalmadı. Bu gizli işler 20. yüzyılda yapılıyordu. 21. yüzyılda önemli olan şeffaflıktır. Gizli saklı yapılan işlerin sonucunu gördük. Koskoca bir siyasi partinin lideri istifa etti. Önce Ak Parti'yi suçladılar. Sonra kimin parmağı olduğunu gördüler. Son zamanlarda yaptığı açıklamada arkadaşlar arkadaşlarını sırtından vurmazlar açıklamaları ile kimin kuyu kazdığını görmeye başladık.
Sende gideceksin gizli saklı iş yapacaksın. Elbet bir yerden çıkacak. ABD'de de gizli işler yapıldı ekonomik kriz patlak verdi. Artık Türkiye'de gizli saklı darbe yapalım onu yapalım bunu yapalım anlayışı kalmadı. Bunlar eskidi. Bilgi saklamak diye bir şey yok'' ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DE SAĞLIKLI BİR ANAYASA ZEMİNİ OLMALIDIR
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Anayasa paketiyle ilgili olarak da, ''Eğer bir ülkede siyasi istikrar ve güven ortamı gelişmişse, kimsenin kafasında bu noktada tereddüt yoksa, bu yatırımcılar için en büyük teşviktir. Hak ve özgürlük alanı geniş olmalı ve insanlar kendilerini özgür hissedebilmelidir ki enerji ve potansiyellerini ortaya koyabilsinler. Maalesef ülkemizde bu konularda sorunlar var. Demokrasi, insan hakları, iyi bir hukuk devleti olunması gibi konularda sorunlar var. Bunlar bizim,
aslında Türkiye'nin ayağındaki prangalardır. Türkiye ekonomik anlamda ilerliyor. Ama daha hızlı ilerlemesi lazım. Bizden daha ileri gitmiş olan ülkeler var. Onlar bir adım atarken biz üç adım atmalıyız. Daha hızlı koşmamız lazım. Ama bugünkü koşullar, hukuki şartlar, bugünkü Anayasa'daki bazı unsurlar Türkiye'nin hızlı ilerlemesini engelleyen unsurlardır. Bu nedenle 12 Eylül 2010 tarihindeki referandum, Türkiye açısından çok önemli bir referandumdur. Türkiye'de hukuk standartlarını yükseltecektir. Yüksek
yargiler olduğunu bununda siyasi istikıda var olan tarlunda siyasi istikrar olduğunu itışmaların büyük bir bölümünü bitirecektir. İnsanlar, hukuk devleti konusunda kafalarındaki tereddütleri atmış olacak. Demokrasi ve siyasi istikrar konusunda ciddi bir noktaya gelmiş olacağız. Bakın bir siyasi iktidar partisine kapatma davasının açılmasının maliyeti milyarlarca dolar olmuştur. Yıllara sari olarak birçok yatırım ertelenmiştir. Türkiye'de bir tereddüt olmasın. İşte bu anayasa değişikliği nihayetinde halka
sorulacak. Bundan 30 sene önceki 12 Eylül tarihi bir dönüm noktası olduysa bu 12 Eylül tarihi de eminim bir başka dönüm noktası olacaktır. Türkiye'yi çok daha ileri götüren bir aşamayı geçmiş olacağız. Ülkenin sahibi halktır. Halkın sağduyusuna güvenmek lazım. Onun kararına saygı duyacağız'' şeklinde konuştu.
Vali Şahin ise, Düzce'nin depremler sonrası çıkarılan 5084 sayılı teşvik kanunu ile büyük bir ivme kazandığını ifade ederek, ''Düzce depremlerden sonra büyük hasara uğramış ve bu hasarlarda zarar gördü. Belli bir süre sonra teşvik kanunu ile birlikte ilimiz kendini kısa sürede toparlayarak önemli mesafe kaydetti. Bu anlamda ilimize bir çok alanda büyük ve küçük 367 firma kurulmuş ve 23 bin 675 kişi istihdam edilmiştir. Bu anlamda 2 adet OSB kuruldu. 48 firma üretime geçti ve 6 bin kişi istihdam ediliyor.
Tam kapasite ile birlikte bu istihdamın 10 bin kişiye ulaşmasını bekliyoruz'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Metin Büyük de, Düzce'nin sanayiye doyduğunu bundan sonra gelecek yatırımcıları seçmek için değişik özellikler arayacaklarını ifade ederek, ''Teşvik yasasından son derece memnunuz. Düzce olarak yüzlerce fabrika ve binlerce istihdama kavuştuk. Müşteri sıkıntısı çekmiyoruz. Yüzlerce firma bizi ziyaret etti. İyi yatırımcıları seçtik ve kısmen başarılı olduk. Düzce'de yer vereceğimiz firmaların artık geliri yüksek olmasına dikkat edeceğiz ve çevre kirliliği yaratan firmalara
yer vermeyeceğiz. Sanayicilerin bazı sıkıntıları çıktı ortaya. Ara eleman, bürokrasi, TEM Bağlantı yolunun olmaması karşımıza çıkıyor. Bunlar hükümetimizin çalışmaları ile aşılacaktır'' şeklinde konuştu.
DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır ise, Gümüşova'da bulunan alanın 3. OSB olarak tescil edilmesini istediklerini ifade ederek, "2004 yılına kadar tarıma dayalı ekonomisi olan Düzce'de tarım arazilerinin küçüldüğü dönemde teşvik yasasını çıkararak ilimizin kalkınmasını sağlayan AK Parti hükümeti, Sayın Başbakanımız başta olmak üzere sizlere teşekkür ediyoruz. 1. OSB'nin dışında belirli alan olmaması sanayide istediğimiz gibi ilerlememizi engelledi. ÇDP'ye göre Gümüşova'da ki yerin 3. OSB olması kararlaştırıldı.
Gümüşova'da 21 fabrika var ve 10 yeni yatırım olacak. Bu özellik bu bölgeyi ön plana çıkarıyor ve 3. OSB olarak tescil edilmek istenmesi sırasında 1. OSB"nin kurulma çalışmaları nedeni ile kabul edilmedi. Bu bölgenin OSB olarak tahsis edilmesi uygun olacaktır" dedi.
Konuşmaların arından Bakan Ergün'e çeşitli hediyeler verildi. Bakan ardından Ankara'ya gitmek üzere Düzce'den ayrıldı.
Bakan Ergün Düzce'de
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Düzce Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (DÜSİAD) davetlisi olarak Düzce'ye geldi.