Sektörün öncüleri ile bir araya gelen Bakan Ergün; “Ne kadar ARGE yatırımlarına kafa yorarsak o kadar zengin oluruz" dedi.
Kimya sektörünün ihracatı ile ithalatı arasında açık olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, kimya endüstrisini geliştirmek adına atılan her adımın dünya sektörlerindeki dünya girdi oranını artırmaya yol açacağını söyledi.
Bakan Ergün; bölgesel teşvik kapsamından bazı teknolojik ve onkolojik ilaçların üretiminde 5. Bölge teşvikinden yararlanacağını bildirerek şunları söyledi: “Bölgesel teşviğin kapsamında bazı teknolojik ve onkolojik ilaçların üretimi 5. bölge teşvikinden yararlanılacaktır. Büyük ölçekli yatırım teşviklerinden yararlanılacaktır. Bakanlığımızdan ARGE desteği alan bölgelerde 5. teşvik sisteminden yararlanmış bölgeler olacaktır."
AKIL TERİYLE İLERLERİZ
Petrol aramalarının devam edeceğini anlatan Ergün, şöyle konuştu: "fakat bulmamız, bizi petrol zengini, doğalgaz zengini yapmayacağına göre, bunların türevlerine odaklanmalıyız. Bunlar yerin altında değil yerin üstünde yani kafamızda. Kafayı ne kadar yorarsak, ne kadar ARGE yaparsak o kadar zengin olacağız. Bizim başka bir zenginlik kaynağımız yok. Alınteri önemli, fakat asıl önemli olan akıl teridir. Bunun ne kadar önemli olduğu ortadadır. Biz ancak akıl teriyle ilerleyebiliriz. Biz akla ve aklın terine yeteri kadar önem veriyor muyuz? Ona ne zaman önem verirsek biz o zaman tamam oluruz.” ARGE odaklı yatırımlara önem vermenin yararlı olacağını vurgulayan Bakan Ergün, teşvik sistemi ile ilgili İzmir’in avantajlı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “ARGE’ler 5. bölge teşviklerinden yararlanılacaktır. Komşu bölgelerin daha iyi teşvik yatırımının olmasına şikayetçi oluyorlar. Fakat İzmir gibi bir yerin ARGE odaklı yatırımlara yönelmesi lazım. O zaman durum farklılaşıyor. İzmir 6. bölge yatırımı alabilir. Her yerin stratejik yatırım ya da ARGE yatırım çekme imkanı var mı?Yok.Fakat İzmir’in var. İzmir’in bunu iyi değerlendirmesi lazım. Önümüzdeki dönemde iyi yatırımlar yapılacağına inanıyorum. Eylem planının devreye girmesi sektörde önemli sonuçlar doğuracaktır.” Sektördeki mevcut durumu tespit etmeye yönelik çalışmaları yaptıklarını belirten Ergün, hazırladıkları belgenin genel amacının yüksek katma değerli, çevreye ve insani değerlere değer katmak ve dünyada söz sahibi olmak olduğunu söyledi.
Ergün, bu amaçlarına ulaşmak için 37 farklı eylem hedefi koyduklarını açıklayarak bir kısmını şöyle anlattı; “İlk öncelikle hedefimiz sektördeki katma değeri yüksek ürünlerin üretimini ve katma değerini artırmaktır.Bunun için kümelenme faaliyetlerine gireceğiz. Kümelenme faaliyetlerine dair özel destek faaliyetleri oluşturuyoruz. Suudi Arabistan gibi ülkelerle yakın iletişim kurmak ve ülkemizin imkanlarını onlara anlatmak istiyoruz. Organik sektör sanayimize dönük çalışmalarımızı yapmak için özel kimya ihtisas organize sanayi bölgelerini oluşturacağız. Bunları teşvik etmek istiyoruz." ARGE yatırımlarının öncelikli olacağını anlatan Ergün, şunları söyledi: "Kimya sektörünün yoğun olduğu şehirlerimizde sektörün, her kademe ihtiyaç duyduğu kişiler yetiştirmek ve bunlara uygun meslek okullarını açacağız. Devletin kendi meslek liselerindeki harcamaların sektörün ihtiyacı olan iş gücünü yetiştirmek. ARGE çalışmalarını tetikleyecek meslek liselerinin oluşumuna katkı sağlanabilir. Bireysel olarak da bunları yapmak mümkün. Tüm paydaşları bir araya getirecek, sektör analizi oluşturmak gerekiyor. Kimya sektörünün daha fazla pay almasını sağlayacak bir portalı hazırlamak. Yerli ürünlere yönelik kapsamlı çalışmaları yürütmek istiyoruz.” Bakan Ergün; belgenin hazırlık aşamasında olduğu gibi uygulama aşamasında da sektörle birlikte el ele vererek ihracat ve ithalatı bir arada oluşturulacak bir sektörün ortaya çıkarılacağını düşündüğünü belirterek "Türkiye'nin hukuku bu ilerlemenin zeminini oluşturacak” dedi.
İzmir’de, TÜSİAD’ın programına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin terörle bölünemeyeceğini söyledi.
Türkiye’nin ekonomik olarak büyük yol katettiğini anlatan Nihat Ergün, ülkelerin rekabet alanı içerisinde sadece ekonomik durumlarının yer almadığının altını çizerek terör olaylarına vurgu yaptı. Bugün ülkelerin rekabet alanı içerisinde sadece ekonomik anlamdaki durumlarının yer almadığını anlatan Bakan Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Ülkenin rekabetini azaltmak için terör olayları gerçekleşiyor. Artış gösteriyor. Bunun temel amacı ülkemizdeki toplumsal bütünlüğü ilerlemeyi tahrip etmektir. Türkiye terörlü ya da terörsüz bölünemeyecek kadar büyüktür. Lego parçaları büyüyerek oluşmuş toplum değiliz. Mesela Yugoslavya öyledir. Biz böyle değiliz. Türkiye böyle mi peki. Bin yıldan fazla zamandır biz bu topraklarda kaynıyoruz. Başarılarımız var, hezimetlerimiz var. Fakat hep beraber. Herşeyi birlikte kaybettik, kazandık” Türkiye’nin ilerlemesini durdurmak amacıyla terör olaylarının fazlalaştığı yorumunu yapan Ergün; şunları söyledi: “Biz, kimsenin toprağını işgal etmedik. Birlikte bu kadarını muhafaza edebildiğimiz bu topraklarda birlikte yaşamamız lazım. Terörü besleyen ve destekleyen uluslararası güç odakları Türkiye’nin ilerlemesini durdurmak amacıyla bu olaylar fazlalaşmıştır. Bu bizim zihnimizi dağıtmaktır. Yoksa bizim topraklarımızı parçalamak mümkün değil. İstesekte bölünemeyiz. İstesekte böyle bir bölünmenin formülü yok. Yine dün büyük bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Türkiye bunu da yenecektir. Bununla başa çıkacaktır. Türkiye’nin istikrarını terörle tahrip etmeye çalışanlar yanıldıklarını göreceklerdir” Konuşmasının ardından Ergün; TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Türkiye Kimya Sanayiciler Başkanı Tümur Erk'ten plaket aldı .
Bakan Ergün İzmir'de
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜSİAD’ın
İzmir’de düzenlediği “Türkiye Sanayisi ve Sektörel Yaklaşımlar:Kimya Sanayi Stratejisi” seminerine katıldı.