Bakan Ergün: “Kalitesizlik Lügatimizden Silinmeli”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kalitesiz üretimlere göz açtırılmayacağını belirterek, “Kalitesizliğin bizim lügatimizden silinip gitmesi lazım” dedi.

Bakan Ergün, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Türkiye Demir-Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı” tanıtım toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Ergün, strateji belgesinin uzun dönemli vizyonunun, sektörü yüksek katma değerli ürünlerin üretim merkezi haline getirmek olduğunu ifade ederek, “Demir Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesinde, 5 farklı hedefimiz var ve 24 tane eylemimiz var. Birinci hedefimiz, eğer sektör bir takım hukuki ve idari düzenlemelere ihtiyaç duyuyorsa ki yaptığımız çalışma ihtiyaç duyduğunu göstermektedir, bunları gerçekleştirmek. Bunları gerçekleştirmek için sanayide kullanılan elektrik enerjisi girdi maliyetlerini azaltmaya dönük çalışmaları sürdürmeliyiz. Mesela TRT payında daha evvel bir azaltmaya gitmiştik. Yüzde 3’tü, 2’ye indirdik. Bunlar kanunla oluyor. Eğer bir kanun çalışması gerekiyorsa da olacak. TRT'ye Son zamanlarda uluslararası yükler de bindi. Türkiye’nin dünyadaki imajını güçlendirme konusunda TRT’nin önemli görevleri var. Bunların finansmanı da söz konusu. Nihayetinde bunlar da ülkenin imkanları ve kaynakları ölçüsünde gerçekleştirilir. Ama yine de enerji maliyetleri üzerinde bir yük azaltmasına gidilecekse, bu da bir hukuki düzenlemeyi gerektiriyorsa o hukuki düzenlemelere birlikte çalışacağız” diye konuştu.

İthaline izin verilen kontrole tabi yakıt ve atıklar ile hurdalardan alınan çevre katkı payını azaltma yönünde de hukuki çalışmalar yapılacağını dile getiren Bakan Ergün, “Özellikle inşaatlar kullanılan demir, boru ve diğer ürünler başta olmak üzere güvenli veya teknik mevzuata uygun olmayan ithal ve yerli ürünler için daha etkin denetimler gerçekleştirilecek. Biz madem ki artık yüksek katma değerden, ileri teknolojiden bahsediyoruz, kalitesizlikle yan ayana duramayız. Kalitesizliğin bizim artık lügatimizden silinip gitmesi lazım. Biz kalitesiz üretimlere göz açtırmamalıyız. Çünkü ülkemizin ve ülkemizin sanayi gücünün imajını kimsenin bozmasına izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

Ergün, Son 4 yıl içinde yassı çelik üretim kapasitesinin tüketim seviyesinin üzerine çıkması da dikkate alınarak, sektörün ithalatta karşılaştığı haksız rekabet unsurlarının önlenmesine yönelik tedbirlerin uygulanmasına devam edileceğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Dördüncü hedefimiz olan 'İnsan Kaynaklarını Geliştirmek' başlığı altında 2 eylem belirlenmiştir. Öncelikle orta kademe nitelikli eleman eksikliğini gidermek için eğitim programları düzenlenecektir. Özellikle meslek liselerinde döküm ve modelcilik gibi bölümlere özel bir önem verilecek. 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 3 özürlü çalıştırma yükümlülüğü var. Özürlü insanlarımızın istihdam alanlarını gittikçe genişletmemiz lazım. Ama bazı sektörler buna elverişli değil. Çünkü ağır işler. ‘Madencilikte özürlü çalıştıralım’ desek nasıl olacak. Özürlü çalıştırma konusundaki yükümlülüğü hem sektör adına, hem de özürlüler adına birlikte ele almamız ve ona göre çözüm üretmemiz lazım.” Strateji Belgesindeki eylemlerin, demir çelik ve demir dışı metaller sektörünün üretim zincirinin her halkasına hitap ettiğine işaret eden Bakan Nihat Ergün, ''Bu eylemler, üretimde yerli girdi kullanım oranını artıracak, katma değeri yüksek ürünlerin ağırlıklı olarak yerli üretimden karşılanmasını sağlayacak ve dış ticaret dengemizi olumlu yönde geliştirecek eylemlerdir. Bu eylemlerin hayata geçmesiyle, yurt dışından temin ettiğimiz yüksek teknolojili ürünlerin ülkemizde üretilmesi için büyük bir adım atmış olacağız. Strateji Belgesinde yer alan eylemler, dünya standartlarında rekabetçi bir sektör oluşturma kararlılığımızı açıkça göstermektedir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile