Farklı ülkeleri buluşturan işbirliği mekanizmalarını geliştiren bu gibi programlar yumuşak diplomasidir” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Açılış Konferansı'na katıldı.
Ergün burada yaptığı konuşmada, “Türkiye Temmuz ve Haziran 2013’te dönem başkanlığını yürütecek. Bu ülkemizdeki firmalar için önemli bir fırsat olacaktır. Türkiye bu programın gündemini oluşturacak. Aynı zamanda yön verecektir. 27 yıllık geçmişi olan program 4 bini aşkın program 30 milyar euroya yakın hacim oluşturdu. EURAKA projesine yapılan 1 milyar euroluk kamu finansmanı desteği 13 milyar euro katma değer sağlıyor. Verimli bir program. 2007’de üye olan 42 ülke arasında proje hacmi açısından 28’inci olan Türkiye şu an 11. sırada. Biz bu üye ülkeler arasında istikrarlı bir şekilde ilk 10 sırada yer almayı hedefliyoruz. Ülkemizde programa katılan firmaların yarısını KOBİ’lerin oluşturması bu programın bizim için ayrıca önemli bir program olduğunu göstermektedir. Bilişim, çevre, imalat biyoteknoloji sektörleri bu programdan faydalanıyor. Böylece Avrupalı firmalarla işbirliği yapıyorlar” diye konuştu
EUREKA’nın sadece ekonomik ve teknolojik boyutu olan bir proje olmadığını belirten Bakan Ergün, “Bu tür programlar ekonomik yönünün yanında uluslararası ilişkiler adına da önemli. Farklı ülkeleri buluşturan işbirliği mekanizmalarını geliştiren bu gibi programlar yumuşak diplomasidir. Ülkeler temas sağladıkça birbirimize ne denli ihtiyacımız olduğunu iyi görüyoruz. Kanadalı firmanın çözmeye çalıştığı sorunu Türkiye’deki bir firma çözmüş bulanabiliyor. Yeni ürüne Danimarka’daki başka bir firmanın ihtiyacı da ortaya çıkabiliyor. Sadece ekonomik ve teknolojik boyutu olan bir proje değil EUREKA, sosyal siyasi alana da yansımaları var. EUREKA’nın dönem başkanlığımızda atıf yapıya ulaşacağına ekonomik ve diplomatik olarak etkin olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yararlanan firmaların projelerine baktım. Üç tür proje var; biri standart projeler, biri kümelenme projeleri, diğeri Eurostarts denilen başlangıç aşamasındaki projeler. Eurostarts projelerinde ülkemiz yok gibi. Bunu bugünden itibaren yeni küçük teknoloji firmalarının yararlanabileceği bir platform olmasını istiyoruz. Oraya da tekno girişim sermayesi alan küçük şirketlerin proje sunması mümkün. Bugüne kadar TÜBİTAK’ta ön ödeme yoktu. Onun için bu projeler sunulmamış olabilir. Ama artık TÜBİTAK da ön ödeme yapabiliyor. Bu tür projelerin de Eurostarts projelerinin de EUROKA programına katılmasını arzu ediyoruz. Tekno girişim desteği alan arkadaşlarımız bunu ihmal etmemeli. Türkiye'nin dönem başkanlığının hem ülkemiz hem EUREKA üyeleri için fırsat olacaktır. Ar-Ge tecrübeleri bu seneki EUREKA programına yansıtacağız. Türkiye iç ve dış pazar şartları ile önemli bir değer. Dünyadaki pek çok ortak proje yürütüyoruz. Buradaki firmaları Türk firmalarla işbirliği içinde olmak için gayrette olacaklarını biliyoruz. EURAKA, üye ülkelerin Türkiye ile daha etkin ilişkiler içinde olmasını arzu ediyoruz.”
EUREKA PROGRAMI HAKKINDA
Türkiye, kısa sürede ticarileşecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA'nın Temmuz 2012-Haziran 2013 tarihleri arasında dönem başkanlığını üstleniyor. Toplam 42 ülkenin üye olduğu EUREKA programının Ar-Ge gündemi Türkiye öncülüğünde belirlenecek .
Bakan Ergün: “Tekno Girişim Desteği Alan Küçük Şirketler Eureka'ya Proje Sunsun”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “EUREKA gibi programlar ekonomik yönünün yanında uluslararası ilişkiler adına da önemli.