Ordu ziyaretinin ardından Samsun'a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün; Samsun Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, diğer oda temsilcileri ve iş adamlarıyla birlikte Samsun Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Samsun'da medikal kümelenme çalışmaları kapsamında tıbbi aletler üreten iki fabrikayı gezen Bakan Nihat Ergün, fabrika sahiplerinden çalışmalar hakkındabilgi aldı.
Daha sonra KOSGEB'de düzenlenen medikal kümelenme toplantısına katılan Bakan Ergün, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ve Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan'ın sunumlarını izledi. Burada Vali Hüseyin Aksoy, medikal kümelenme ile ilgili görüşlerini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Nihat Ergün, medikal üretim rakamlarının ihracatının 200 milyon dolar, ithalatının ise 2 milyar dolar civarında seyir ettiğini, büyüme potansiyeli olan birsektör olduğunu söyledi. Medikal sektörünün gelişmesinin Türkiye'nin sağlık sektörü hizmetleri alanında son yıllarda önemli atılım içerisinde olmasına bağlı olduğunu ifade bakan Ergün, "Muhteşem hastaneler inşa ediyoruz. Yurt içi, yurt dışında hizmet verecek sağlık turizmi noktasına geliyoruz. Kendi insanımıza çok daha fazla sağlık hizmeti sunacak durumdayız. Sağlık harcamasının çapının büyüdüğü bir zamandayız. Eskiden vatandaş yılda bir doktora gidiyordu, şimdi 4'e çıktı. Çok hastalandıklarından değil,sağlık hizmetine çok daha kolay ulaştıklarından" diye konuştu.
Sağlık hizmetlerindeki artışın, alana yönelik yatırımların çapını büyüttüğünü dile getiren Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tıbbi aletler ve donanım da ciddi atılımları var. Bu başka sektörlerinden gelişmesine katkı sağlaması gerekmektedir. Tıp alanındaki sanayinin gelişmesine katkı sağlamalıdır. Bir sektör önce kendi iç pazarıyla büyür gereken desteği bulursa dış pazarlara açılması çok daha kolay olur. Tıbbi cihazlarda 200 milyon dolar ihracat yaparken, 2 milyar dolar ithalat yapıyoruz. Ayrıntı önemli değil, fark çok büyük. Atmamız gereken adımlar vardı. Bu adımlarından biri kamunun yüksek satın alma gücünün bazı sektör veteknolojilerin gelişmesi için motive edici olarak kullanılması. Kim en çok alımı yapıyor? Kamu yapıyor. Biz, Başbakanlık genelgesi olarak kamu alımlarının varsa yerli ürünlerle karşılanması yüksek satın alma gücünün sadece ucuza almak değil, yabancı sermaye yatırımı çekerek ya da yerli ve yabancı sermaye ortaklığı kurarak, ofset yöntemleriyle Türkiye'de üretilebilmesi için teknoloji transferine vesile haline getirilmesini amaçladık. Nasıl savunma sanayinde ofset sistemleriyle TSK'nın ihtiyaçlarının bundan8-10 yıl önce sadece yüzde 25'i içerde karşılayabilirken, bugün ise yüzde 52'sini karşılayabilir duruma geldik. Ofset uygulamalarının savunma sanayinde faydalarını bölgece görmüş olduk. Bunlar bize helikopter üretme, yerli savaş uçağı üretme, uçak motoru üretme ve yolcu uçaklarının komponent üretme gibi imkanları ve fırsatları da sundu. Ve şimdi diyoruz ki, Türkiye 2023 yılında kendi savaş uçağını da gerekirse yolcu uçaklarını da yapabilecek imkan ve kabiliyete sahiptir. Böyle bir hedef koyabiliyoruz." Ergün, medikal kümelenme için ilk adım olarak üreten ve tüketenleri bir araya getireceklerini, karşılıklı istişarede bulunacaklarını, Samsun'da 60 işletmenin ihtisas OSB kurması için çalışmaların yürütüleceğini de sözlerine ekledi.
Bakan Ergün: "tsk'nın İhtiyaçlarının Yüz 52'sini Karşılar Duruma Geldik"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ofset sistemleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarının bundan 8-10 yıl önce sadece yüzde 25'ini yurt içinde karşılayabiliyorken, bugün yüzde 52'sini karşılayabilir duruma geldiklerini söyledi.