Bazı açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Çorum'a gelen Bakan Ergün, Ticaret ve Sanayi odası ile Hitit Sanayicileri ve İşadamları Derneği (HİTİTSİAD) tarafından düzenlenen iftar yemeğinde kentteki sanayici ve işadamları ile bir araya geldi.
Anitta Otel'de düzenlenen iftar yemeğine Vali Nurullah Çakır, AK Parti Çorum Milletvekilleri Agah Kafkas, Murat Yıldırım, Cahit Bağcı, Ahmet Aydoğmuş, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, protokol üyeleri ile merkez ve ilçelerdeki sanayi ve işadamları katıldı.
İftar yemeğinin ardından konuşma yapan HİTİTSİAD Başkanı Ahmet Benli, daha müreffef, daha dayanıklı bir ekonomi ve daha güçlü bir Türkiye için tam ve güçlü bir demokrasi ve bunun teminatı olacak demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Anayasa değişiklik paketine 'evet' demenin ileri bir demokrasi adına önemli bir basamak olduğunu dile getiren Benli, "Yapılan düzenlemeler açık net olarak ortaya konulmuştur. Hal böyle olunca yapılacak düzenlemenin siyasi çekişmelere malzeme edilecek tarafı kalmamıştır. Milletin vekil ettiklerinin devleti yönetebilmesi, yarınlarımızın daha çağdaş ve demokratik olması için HİTİTSİAD olarak biz anayasa değişikliğine 'evet' diyoruz." şeklinde konuştu.
"YENİ BİR ANAYASA İÇİN YENİ BİR DARBE Mİ BEKLEYECEĞİZ?"
İftar yemeğinde Çorumlu sanayici ve işadamlarına seslenen Bakan Ergün ise, Türkiye'nin ekonomik alanda önemli adımlar attığını ve ekonomisi güçlü ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
"Eskiden kendi çıkardığımız kriz derelerinde boğuluyorduk ama şimdi küresel krizin okyanusundan sağ salim çıkmayı başardık." diyen Ergün, Türkiye'nin bu okyanusta dalgaları aşarak sahile çıktığını ve bunun da ülke ekonomisinin gücünü gösterdiğini kaydetti.
Konuşmasının büyük kısmını referanduma ayıran Bakan Ergün, 1982 Anayasası'nın hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı olduğuna değinerek, anayasaların özgürleştirici nitelikte olması gerektiğini vurguladı.
Ergün, "Bugün 1980 darbesine maruz kalanlar bugünkü anayasa değişiklikleri konusunda şunları söylüyor. 'Yeni anayasa yapmaya kalkmak idamı göze almaktır' diyorlar. 'Parlamento yapamaz' diyorlar. Böyle bir yaklaşım olabilir mi? Parlamento ve millet yapamayacaksa kim yapacak? Ülkede yeni bir anayasa yapmak için yeni bir darbe mi bekleyeceğiz? Darbecilerin anayasa yapmaya hakkı var milletin yok. Halkı hiçe sayan bir anlayış ile Türkiye ilerleyemez. Anayasada değişiklik yapmak meclisin görevidir." dedi.
Referanduma götürülen paketin Türkiye'nin nihai değil acil ihtiyaçlarını karşılayan bir değişiklik olduğuna dikkat çeken Ergün, şöyle devam etti:
"Bir siyasi grup, 'bu anayasa değişikliğinde gizlenen bazı hususlar var' diyor. 'Bölücülüğün menfaatine olabilecek şeyler gizlenmiş' diyorlar. Neresine gizlenmiş Allah için söyleyin. 'Şu maddenin altına gizlenmiş' deyin. Bunu söyleyemiyorsan neden bu ithamlarda bulunuyorsun. Milletin gözünün önünde nasıl olacak da gizli saklı bir iş olacak. Paketin içinde çok şeyler saklıymış. Saklı olanlardan biri de yargının ele geçirilmesiymiş. Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ele geçirilecekmiş. Nasıl geçirilecek hadi söyleyin. HSYK'nın seçilmiş üye sayısı 5'ten 20'ye çıkıyor. Bunlardan 10'unu ise Türkiye'deki yaklaşık 12 bin hakim ve savcı seçecek. Biz Türkiye'ye demokratik, modern ileri ülkeler seviyesindeki bir anayasa kazandırmak istiyoruz. Bu anayasa içinde gizli saklı bir şey yoktur."
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN ÖNEMİNİ EN İYİ İŞ DÜNYASI ANLIYOR"
"Bu anayasa değişikliğinin önemini en iyi anlayanların iş dünyamız olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuşan Bakan Ergün, "Zira siz, bu ülkenin atılımının öncüleri olarak, bu ülkeyi bugüne kadar yavaşlatan ve bundan sonra hızlandıracak olan unsurları en iyi bilen insanlarsınız. Bu değişikliğin sağlıklı bir zeminde tartışılması için lütfen sivil toplum örgütleri anayasa tartışmalarına katılsınlar ve onlarda fikirlerini söylesinler. Bu önemli bir fırsattır. Bu fırsatı tehdit olarak görenler yanılıyorlar. Bu anayasa değişikliği bir tehdit değil, Türkiye'nin geleceği adına önemli bir fırsattır." ifadelerini kullandı.