El ele verilerek büyük teşebbüslerle hedefe doğru ilerleyelim” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bugün geldiği Afyonkarahisar’da, kent merkezinde gerçekleştirdiği MÜSİAD Afyonkarahisar Temsilciliğinin açılış töreni sonrası bir otelde düzenlenen açılış ve gala programına katıldı.
Çok sayıda iş adamının katıldığı toplantı, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Eroğlu, MÜSİAD’ın Afyonkarahisar’a gelmesinin çok büyük bir şans olduğunu kaydederek, hayırlı olsun dileklerini iletti.
Son 10 yıldır Türkiye’nin siyasi istikrar sayesinde ekonomik istikrarı sağladığını dile getiren Bakan Eroğlu, hükümetin Türkiye’de ekonomik alanda önemli adımlar attığını anlatarak, “Türkiye’de siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz. Milletimiz feraset sahibi ve bizlere güvendi, son 10 yılda çok şey kazandık. Paramızda 6 sıfır var ve utanıyorduk ama Allah’a şükür bu üzüntüden kurtulduk. Özellikle yurt dışında 6 sıfır kalbimizde büyük acı veriyordu. Türkiye’deki siyasi istikrar ile kasalar doldu. 135 milyar dolat dövizimiz var. IMF’ye borcu ödedik. 70 cente muhtaç olan Türkiye IMF’nin patronu oldu ama bu yetmez, bunu daha da büyütmemiz gerekiyor” dedi.
“ALTYAPI OLMADAN ÜRETİM DE İHRACAT DA OLMAZ”
Hükümetin Türkiye için büyük hedefleri olduğunu, bu hedefler arasında Türkiye’yi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmak olduğunu kaydeden Eroğlu, “İnşallah bunu 2023’te milletimiz ve iş adamlarımızla gerçekleştirip 500 milyar dolar ihracat hedefini aşacağız. Ekonomik istikrar bu ülkeye çok şey kazandırdı. Geçmişte bir gecelik faizlerin yüzde 63 olduğunu biliyoruz. Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 86'sı tamamen faize ayrılıyordu. Türkiye’de o zamanalarda bir şey yapılamıyordu faiz ödemelerinden dolayı Ama artık istikrar var, yatırımlar hızla devam ediyor. Sanayiciler için bütün altyapıyı hazırlıyoruz. Altyapı olmadan üretim de ihracat da olmaz. Bunu biliyoruz ve buna göre hareket ediyoruz” dedi.
Bakan Eroğlu, konuşmasında son olarak iş adamlarına birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaları, ortaklıklar kurmaları teklifinde bulunarak, “İş adamlarımızın bir araya gelmesiyle çok sayıda sanayi tesisi ve zirai tesisler kurulabilir. Birlikte ele ele verilerek büyük teşebbüslerle hedefe doğru ilerleyelim. Biz ne gerekiyorsa hükümet olarak her türlü desteği vermeye hazırız gerek bölgemize gerekse de ülkemize” diye konuştu.
"1 MİLYON 500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ"
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise konuşmasında, Anadolu’nun kilidi ve kavşağı Afyonkarahisar’da temsilcilik açtıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.
Olpak, MÜSİAD olarak geride bıraktıkları 23 yılın sonunda, 7 bini aşan üyesi ile 35 bine yakın işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiye istihdam sağlayan bir iş adamaları derneği olduklarını söyledi.
MÜSİAD’ın, yurt içinde 67 noktada, yurt dışında, 4 ofisi ile birlikte 60 ülkede, toplam 143 noktada hizmet veren, bir sivil toplum örgütü haline geldiğini dile getiren Olpak, “Bu büyük aile içerisinde, siz değerli üyelerimiz ve ülkemiz için, bıkmadan, yorulmadan, usanmadan ve durmadan çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Hükümetin son 10 yılda pek çok yenilik ve reforma imza attığını, yatırımcı için önemli unsurlardan olan siyasi istikrar ile beraber mali disiplinin de sağlandığını, güven ortamı oluşturulduğunu söyleyen Olpak, ”Sağlanan huzur ortamı da devam etmekte. Atılan bu olumlu adımların meyvelerini aldık ve alıyoruz. Küresel krizin etkilerinden bir türlü kurtulamayan, dünyanın önde gelen ülkelerinin, büyüme adına ciddi çaba sarf ettikleri bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürmesi çok önemlidir. Ekonomimiz, 2013'ün ilk yarısında yüzde 3,7 büyürken, özel sektör yatırımlarında ilk çeyreğe kıyasla, ikinci çeyrekte bir toparlanma oldu” dedi.
Konuşmasında, cari açık ve yerel seçimlerle birlikte yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ekonomi üzerindeki etkilerinden de bahseden Olpak, "Ekonomi için bir risk olarak görülen cari açığı çokça konuştuğumuz şu günlerde, 2012 yılında, ihracatın yüzde 62,6’sını ve ithalatın yüzde 38,5’ini, KOBİ'ler gerçekleştirmiştir. İronik bir ifadeyle, KOBİ'ler, büyük işletmelerin cari açığını kapatmışlardır. Diğer yandan, 2012 yılında ihracat yapan şirketlerin yarısı, sadece bir ülkeyle ticari ilişki geliştirebilmiştir. Piyasalardaki tedirginlik kaynaklarından birisi de FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlamasıyla Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerinin olumsuz etkilenme riskidir. Bize göre, FED kararları, tek başına Türkiye için bir tahterevalli değildir. Ekonomimiz, FED kararlarının muhtemel etkilerini savuşturacak dinamiklere sahiptir. Yerel seçimlerin ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 2014 yılından itibaren, 2 yıllık bir seçim dönemine girmekteyiz. Bu dönemde, ekonomi yönetiminin, mali disiplinden taviz vermeyen ama özellikle küçük ve orta boy işletmeleri de kendi halinde rüzgarlara terk etmeyen, tüketimi körüklemeyen, ama 2012'de olduğu gibi iç piyasayı daraltmayan bir ekonomi politikası sürdürmesi gerekmektedir. Bunlarla beraber 2014 yılında Türkiye, ekonomisinde, tekrar özel sektör yatırım harcamalarının rolünü artırması da gereklidir" diye konuştu.
YENİ ÜYELERE ROZETLERİ TAKILDI
Konuşmaların ardından program, hediye takdimi ve MÜSİAD’a yeni üye olan iş adamlarına rozetlerinin takılması ile devam etti.
Gerçekleştirilen gala programına Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplantının ardından kentten ayrıldı.
Bakan Eroğlu Afyonkarahisar’da (2)
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) üyesi iş adamlarına, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaları, ortaklıklar kurmaları teklifinde bulunarak, “İş adamlarımızın bir araya gelmesiyle çok sayıda sanayi tesisi ve zirai tesisler kurulabilir.