Bazı incelemelerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere geldiği Amasya'da Amasya Belediyesi öncülüğünde, Merzifon, Suluova ve Gümüşhacıköy belediyelerinin de aralarında yer aldığı 13 ilçe ve belde belediyesinin bir araya gelerek oluşturdukları ve büyük kısmı Avruğa Birliği'nden sağlanan hibelerle yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin açılışını yapan Bakan Eroğlu, ardından Amasya Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Bakan Eroğlu'na ebru tablosu hediye etti.
Bakan Eroğlu, İHA muhabirinin İstanbul Alibeyköy Barajı'ndaki kirlilikle ilgili sorusu üzerine, "Bizden önce açık bir kanalla Terkos Gölü'nün suları Alibeyköy'e pompalanır, Alibeyköy'den de Kağıthane'ye içme suyu arıtma tesislerine verilirdi. Bu açık kanalda kirlenmeler olurdu. Dolayısıyla biz bu kanalı iptal ettik. Terkos'a 7 tane barajı bağlamak suretle, 42 kilometre uzunluğunda Türkiye'nin en uzunu o zaman için 2 metre 20 cm çapında dev bir isale hattıyla Istıranca Derelerinin memba gibi suları,
Terkos Gölü'nün suları kapalı sistemle doğrudan nehirle şu anda Kağıthane'ye veriliyor. O yetmiyor, bir de, 33 kilometre uzunluğunda başka bir boru hattıyla yer altından iki tane nehir akıyor. Birisi Kağıthane'ye geliyor, diğeri de yer altından kapalı sistemle İkitelli'ye geliyor. Alibeyköy' Barajı'nın içme suyu açısından da kıymeti harbiyesi kalmadı. Daha önce bir aktarma barajıydı. Terkos'un sularını İstanbul'a aktaran bir ara barajdı. Şimdi onun içme suyu açısından bir kıymeti harbiyesi yok.
Arkadaşlarımızı ben oraya gönderdim. Konuya bakacaklar, bir kirlenme varsa onun da önüne geçeceğiz. İstanbul'un içme suyu son derece sağlıklıdır ve bütün Avrupa şehirlerinin sularından çok daha kalitelidir. Belki Avrupa'daki en modern içme suyu arıtma tesisleri İstanbul'dadır" dedi.
Bakan Eroğlu, Alibeyköy Barajı'ndaki Kirliliği Değerlendirdi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Alibeyköy Barajı'nın içme suyu açısından kıymeti harbiyesinin kalmadığını belirtti.