Bakan Eroğlu’dan Suda C Planı Açıklaması

Bakan Eroğlu’dan Suda C Planı Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaşanan kuraklıkla ilgili su kullanımında alınan tedbirlere yönelik açıklamasında, “C planına ihtiyaç kalmadı” dedi.


Amasya Valiliği’nde düzenlediği basın toplantısında son dönemde kuraklıktan dolayı içme suyu tedarikindeki çalışmalara değinen Bakan Eroğlu, “Bazı illerde A planında, İstanbul gibi Yalova gibi yerlerde B planını devreye soktuk. C planına ihtiyaç kalmadı. Ama biz suyu çok iyi yönettik kuraklığa rağmen” diye konuştu.

Yarı kurak iklim bölgesindeki Türkiye’nin su zengini olmadığını vurgulayan Veysel Eroğlu, “Türkiye’de 368 baraj inşa ettik, Biriktirme kapasitesi çok arttı. Ayrıca bin tane göletin büyük kısmı bitti. Yılsonunda hepsi bitecek. Özellikle kuraklığın aşılmasında, hiçbir sıkıntı çekilmeden aşılmasında büyük bir imkan sağladı. O bakımdan herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İstanbul’da sular akıyor. 15 milyon, Avrupa’daki pek çok ülkeden büyük. İzmir’de muazzam tesis yaptık. Hiçbir yeri susuz bırakmayız. Çünkü büyük düşünüyoruz. Sırrını da söyleyeyim. Büyük düşünüyoruz biz. Gelir gelmez ban bakanlığa, DSİ’ye bütün şehirlerin 2040, 50, 60 yılına kadar olan su ihtiyaçlarıyla ilgili büyük bir eylem planı hazırladım. Bunu uyguladık. 76 şehrin büyük baraj, içme suyu barajı, gölet veya isale hattı, arıtma tesisleri, depolarına kadar. 76 şehir susuz kalacaktı. Bunların hepsini yaptık. Türkiye’de şu anda İzmir’de bile, İstanbul’da bile susuzluk yoksa, Burada, Diyarbakır, Şanlıurfa nere ise yaptığımız tesislerin hepsinde izimiz var, emeğimiz var” şeklinde konuştu.

Dünyada yaklaşık 2,5 milyar insan yeterli suya ulaşamadığına değinen Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “Türkiye’de tamamı, yüzde 100 suya erişim var. Bunu nasıl yapıyorsunuz diye hatta Birleşmiş Milletler Budapeşte’de büyük bir su zirvesi yaptığı zaman ısrarla beni davet ettiler. Kuraklıkta büyük şehirlerin su meselesini nasıl çözeceğiz diye ben de anlattım. İzmir’i anlattım. İstanbul’u anlattım. Nasıl çözdük. Ankara’yı anlattım. Diğer dünyaya da yaptığımız çözümler örnek oldu. Türkiye su teknolojisin konusunda dünyada ilk 7’ye giren bir ülkedir. Baraj inşaatı ve arıtma teknolojisi konusunda dünyada ilk 3’e giren ülkeyiz. Bunu gururla ifade ediyorum. Yoksa şimdiye bu kuraklıkta çoğu şehirde su bulunmazdı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de barajlardaki su seviyesinin Kasım ayından itibaren artmaya başlayıp genelde Ağustos, Eylül, Ekim ayları sonunda en düşük seviyeye ulaştığına değinen Eroğlu, şöyle devam etti:
“Ben su tasarrufu diye konuşmuyorum. Ben tasarruf deyince ‘Ha su bitecek filan’ diye endişe ediliyor. Vatandaşın endişe etmemek için su tasarrufu demiyorum. İnsanlarda susuzluk endişesi var. Bunun kırılması lazım. Gazeteciler bana soruyordu. ‘İstanbul susuz kalacak mı?’ diye. Devre dışı bıraktığımız Alibeyköy barajı yakın olduğu için gidiyor oradan resim çekiyor. ‘Aaa İstanbul’da su bitecek.’ 15 günlük su kaldı. Yahu kardeşim. Siz bunu vatandaşa söylemeyin. Vatandaş niye endişe etsin. Geçmişte büyük sıkıntı çekildiği için, gece yarılarına kadar musluk başında nöbet tutulduğu için. O bakımdan bunu söyleyecek biziz diye bunları söyledik.”

BAKAN EROĞLU'NUN SIR FORMÜLÜ
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü’nün de uyguladığı Bal Ormanı projesinin ülke genelinde yaygınlaştığını, şu ana kadar tesis edilen 175 bal ormanı ile Türkiye'nin bal üretiminde 6. sırada iken şu anda 2. sıraya yükseldiğine değinen Eroğlu, “Ben her sabah mutlaka, bir tatlı kaşığı çörek otu tozuyla balı karıştırarak bir tatlı kaşığı yerim. Mide için fevkalade faydalıdır. Bazı dostlara da tavsiye ettim. Hatta 2 tane milletvekiline hazırlayıp takdim ettim. Mide için çörek otu tozunu havanda dövüyorum. Toz haline getirip çörek otunu balla karıştırıp şifa niyetine yiyorum” açıklamasında bulundu

Toplantı öncesi ildeki yatırımlar konusunda brifing veren Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Eroğlu’na ziyaretinin anısına tablo hediye etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile