Bakan Eroğlu'nun Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Bundan 15 yıl önce Karamürsel'e plaj açılacak, hatta mavi bayrak alınacak denilseydi. 'Dalga mı geçiyorsunuz' derdiniz ama hayaller gerçek oldu'' dedi.

Kocaeli Karamürsel Altınkemer Halk Plajı'na Mavi Bayrak verilmesi dolayısıyla düzenlenen törene katılan Eroğlu, burada yaptığı konuşmaya, vatandaşların Miraç Kandili'ni kutlayarak başladı.

Kocaeli ve İstanbul'u çok iyi bilen biri olduğunu anlatan Eroğlu, geçmişte de buralarla ilgili pek çok çalışma yaptıklarını, 1990'lı yıllarda SEKA Genel Müdürlüğü'nün çevreden sorumlu baş müşaviri olduğunu kaydetti.

Eroğlu, o zamanlar, İTÜ'de Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı olduğunu da hatırlatarak, ''İstanbul ve Kocaeli'nin çevre kirliliği konusundaki halleri beni adeta yaralıyor, yüreğimi dağlıyordu, çünkü İzmit Körfezi'nin, Haliç'in kirliliği, neredeyse dünyaya nam salmıştı. Bu bizi çok yaralıyordu. O zaman SEKA yetkililerine atık su arıtma tesisini yapması konusunda talimat verdim'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmadan önce, İstanbul'da çokça üzücü hadiselerin yaşandığını dile getiren Eroğlu, Hekimbaşı'nda, literatüre ''vahşi çöplük'' diye geçen bir çöplüğün bulunduğunu ve orada yaşanan patlamada da vatandaşların hayatını kaybettiğini anlattı.

Haliç'in o dönemde bataklığa döndüğü ve hiçbir canlının yaşamadığını belirten Eroğlu, ''Çürük yumurta kokusuna benzer bir koku ve metan kokusundan, maalesef kilometrelerce öteden insanlar burunlarını tıkayarak geçmek zorunda kalıyordu. Gazeteler o dönem promosyon olarak gaz maskesi dağıtıyorlardı. Türkiye'nin durumu maalesef böyleydi. Sayın Başbakanımız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanınca, bana da 'Veysel hoca üniversitede sırça köşkte oturma, gel İstanbul'un su meselesini çöz' dedi.

O zaman İSKİ'ye gelmek büyük bir cesaret meselesiydi. Tamamen bataklık haline gelmiş 2,5 milyar dolar borç, su yok, hiçbir hizmet yoktu'' dedi.

Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın o dönemde kendilerine, hep birlikte bu ülke için gece gündüz çalışarak, bu kirlilik lekesini, çevre lekesini, susuzluk lekesini, hava kirliliği, Haliç'in kirliliği meselesini kökünden çözmeleri yönünde talimat verdiğini ifade ederek, azim ve kararlılıkla bu yola çıktıklarını kaydetti.

İyi niyet olması halinde azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını anlatan Eroğlu, ''İstanbul'da su meselesi hallolmadan önce biz, 1 Ocak 1995 saat 08.59'dan sonra, 'İstanbul'da bundan sonra su kesintisi olmayacak' dedik. Hatta gazeteciler bana sordular, 'Su kesintisi olursa ne olacak-' dediler, Ben de 'bıyıklarımı keseceğim' dedim. Allah'a şükür bıyıklarım yerinde'' şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, İzmit Körfezi'nin durumunu çok iyi bildiğini ve buralarda önceden balıkların yaşayamadığını dile getirerek, daha önce kirlilikten geçilmeyen bu bölgede, atık su arıtma tesislerinin de olmadığını, var olanların bile çalışmadığını söyledi.

-''Hayaller gerçek oldu''-

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun kentte destan yazdığını vurgulayan Eroğlu, ''Kendisini alkışlıyorum ve kendisine diyorum 'en çevreci başkanlardan biri' sizsiniz, yeşile en büyük önemi veren başkanlardan biri sizsiniz, hatta kendisine çevreye verdiği önemden dolayı, en çok ağaçlandırma yaptığından dolayı, Allah nasip ederse bir yeşil berat vereceğim. Onun da müjdesini vereyim'' dedi.

Bakan Eroğlu, körfeze gelen tüm atık suların arıtıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bundan 15 yıl önce Karamürsel'e plaj açılacak hatta mavi bayrak alınacak denilseydi. 'Dalga mı geçiyorsunuz' derdiniz ama hayaller gerçek oldu. Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz, farkımız bu. Geçen dönem Çevre ve Orman Bakanı'ydım, bizden önce atık suların yüzde 70'i doğrudan denizlere akıyordu. Sadece yüzde 30'u toplam olarak arıtılıyordu. O da bizim İstanbul'da Büyükşehir'de yaptıklarımızdı. Hava kirliliğinden geçilmiyordu, yıldırım hızıyla Türkiye'de 117 noktada hava kirliliği ölçüm noktası kurduk. Şu anda Türkiye'nin her noktasında kış aylarında bile hava temiz. Denizlerimizde, doğru düzgün mavi bayrak yoktu. Gemilerden atıkları toplayacak, limanlarda atık alan tesis yoktu. Biz Hopa'dan İskenderun'a kadar her limana atık alan tesisler kurduk. Yüzde 20-30'la aldığımız atık su arıtma oranını, yüzde 73'e yükseltmiştik. Şimdi yüzde 80'lere geldi. İnşallah yakında yüzde 90'lara yükselteceğiz.''

Türkiye'de artık çevreye çok önem verildiğini ve çevre için ne gerekiyorsa yapıldığını belirten Eroğlu, şu anda 355 plajda, mavi bayrağın dalgalandığını söyledi.

Eroğlu, Türkiye'nin dünyada mavi bayrak sıralamasında dördüncü olduğunu anlatarak, Burada mavi bayrak alınmasının kolay olmadığını, denizlerin artık daha temiz olduğunu vurguladı.

Kocaeli'ye büyük önem verdiklerini dile getiren Eroğlu, ''Kocaeli, ülkemizin sanayide lokomotifi, bu bakımdan hükümetimiz, Kocaeli'ye geçen yıl sonuna kadar toplam 6 milyar TL yatırım yaptı. Hastanelerden tutun, yollara, TOKİ'nin yatırımlarına kadar hükümetimiz Kocaeli'de destan yazıyor. Dereleri ıslah ediyoruz, Dil Deresi de ıslah edilecek. En güzel şekilde projeleri tamamlanıyor'' dedi.

Konuşmaların ardından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı dalgıçlar, sahilden mavi bayrağı getirerek, Bakan Eroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'na verdi. Eroğlu, Karaosmanoğlu ve TURÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, mavi bayrağı plajın girişindeki direğe bağlayarak göndere çektiler.

Bakan Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Kocaeli Şube Müdürlüğü İzmit Körfezi Sulak Alanı'na gelerek, burada avcıların elinden kurtarılan 10 ördeği doğaya saldı. Eroğlu bu sırada, ''Artık burada avlanmak yasak, burada avlayanı biz avlarız ona göre'' ifadesini kulandı.

Muhabir: Yunus Emre Günaydın - Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile