Bakan Ersoy Açiklamasi 'Türkiye Müzecilikte Hedef Belirleyen Öncü Ülkeler Arasinda Yerini Almistir'

Bakan Ersoy Açiklamasi 'Türkiye Müzecilikte Hedef Belirleyen Öncü Ülkeler Arasinda Yerini Almistir'

Haci Bayram Veli Müzesi’nin açilis töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “Memnuniyetle ifade ediyorum ki Türkiye, müzecilikte hedef belirleyen öncü ülkeler arasinda yerini almistir” dedi.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Altindag Belediyesi ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi is birligiyle Altindag’da kurulan Haci Bayram Veli Müzesi’nin açilis törenine katildi.

Törende yaptigi konusmada Haci Bayram Veli’yi rahmetle ve saygiyla anan Bakan Ersoy, Haci Bayram Veli’nin mirasinin Türkiye cografyasinin her bir tasina, medeniyetinin mayasina sindigini kaydetti.

Haci Bayram Veli’nin mirasinin eskimeyecegini, yipranmayacagini ve yikilmayacagini ifade eden Bakan Ersoy, “Çünkü varligi maddede degil manadadir. Bu manayi hatirladigimiz, yasattigimiz ve nesillerimize aktardigimiz müddetçe mirasi dimdik ayakta kalacaktir. Iste Haci Bayram Veli Müzesini böyle degerlendirmek; bu yapiya bir hatirlatici hem geçmisimize hem gelecegimize verdigimiz bir söz nazariyla bakmak lazim” diye konustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi olarak son 20 yilda müzecilik alaninda çok büyük basarilar elde ettiklerini dile getiren Ersoy, kültürel mirasin korunmasi için ciddi adimlar attiklarini vurguladi.

“Türkiye, müzecilikte hedef belirleyen öncü ülkeler arasinda yerini almistir”

Ersoy, söyle devam etti:

“Gelisen ve degisen müzecilik anlayisinin gereksinimlerini en üst düzeyde karsilayan yeni müzeler açarken, mevcut müzelerimizi de bu dogrultuda yeniledik. Neticede binasindan teshirine, sundugu imkan ve hizmetlerden yürütülen egitim çalismalarina kadar müzelerimiz ödül üstüne ödül alan ve örnek gösterilen kurumlar haline geldiler. Memnuniyetle ifade ediyorum ki Türkiye, müzecilikte hedef belirleyen öncü ülkeler arasinda yerini almistir.”

“Bugün itibariyla özel müze sayimiz 351 olmustur”

Kültür ve Turizm Bakanliginin özel müzecilik faaliyetlerine destek verdigini söyleyen Ersoy, “Son yillarda özel müze sayisinda gerçeklesen artis bunun bir sonucudur. Bakiniz 2020’de 26 adet, 2021’de 29 adet özel müze açilisina onay vererek ulastigimiz rekoru, 2022 yilinda henüz ekim ayinda olmamiza ragmen 32 yeni özel müze onayiyla kirmis durumdayiz. Bugün itibariyla özel müze sayimiz 351 olmustur. Destegimizin sadece kurulus asamasiyla sinirli kalmadigini hatirlatmak isterim. Örnegin bugüne kadar 24 adet özel müzeye, imzalanan protokoller çerçevesinde geçici olarak sergilenmek üzere toplam 4 bin 502 eseri 1 ila 5 yil arasinda degisen sürelerle ödünç verdik” ifadelerini kullandi.

Ankara Etnografya Müzesi envanterinde bulunan ve aralarinda Haci Bayram Veli’nin zati esyalarinin da yer aldigi 21 adet eseri konservasyonlarini da tamamlayarak geçici olarak sergilenmek üzere Haci Bayram Veli Müzesi’ne teslim ettiklerini açiklayan Bakan Ersoy, “Kültür ve medeniyet mirasimizin korunmasi ve yasatilmasi noktasinda atilan adimlari desteklemek bizim için bir görevin ötesinde tarihimize ve ecdadimiza karsi bir vefa borcudur. Elde edilen basarilarla bu borcu bir nebze olsun ödeyebilirsek ne mutlu bize” dedi.



“Hem milli kültürümüzü hem insanligin ortak mirasini korumaya kararlilikla devam edecegiz”

Vatandaslardan müzeleri ziyaret etmelerini isteyen Ersoy, “Bakanlik olarak biz hem milli kültürümüzü hem insanligin ortak mirasini korumaya kararlilikla devam edecegiz. Bu yolda atilan her adimin da arkasinda duracagiz. Ancak bütün vatandaslarimizdan ricam odur ki sizler de bizim yanimizda durun ve müzelerimizi ziyaret edin. Çocuklarinizla beraber vakit geçirmek için alternatiflerinizin arasina bu essiz mekanlari da ekleyin. Unutmayin, sizler sahip çikmadiginiz sürece her basari yarimdir, eksiktir” diye konustu.



“Müzemiz, Ankara’ya deger katacak bir müze olarak açiliyor”

“Müzemiz, Ankara’ya deger katacak bir müze olarak açiliyor. Bu müze ile ecdat yadigarimiza sahip çikiyor, geçmisimizin mirasi olan önemli eserleri ve kültürel degerleri gelecek nesillere en güzel sekilde aktarmanin huzur ve sevincini yasiyoruz. Haci Bayram Veli Ankara’miz için çok önemli bir deger” diyerek Ankara’nin Haci Bayram Veli Müzesi ile çok anlamli bir müze kazandigini vurgulayan Altindag Belediye Baskani Asim Balci ise, belediye olarak Haci Bayram Veli’nin mirasina sahip çikmak ve gelecek nesillere onu daha iyi anlatabilmek için çaba gösterdiklerini belirterek, “Bugün açtigimiz müzenin bu amaca hizmet etmesini temenni ediyoruz. Yakin zaman içerisinde Tarihi Köy Camii’nin restorasyonuna basliyoruz. Ayni zamanda dogmus oldugu evi aslina uygun sekilde yaparak eski döneme uygun bir durumda ziyarete açacagiz. Böylece Solfasol Mahallesi’ne Haci Bayram Külliyesi’ni kazandirarak tarihimize sahip çikmis olacagiz” dedi.

Bakan Ersoy, açilis konusmalarinin ardindan katilimcilarla birlikte kurdele keserek Haci Bayram Veli Müzesi’ni açti. Müzeyi gezerek incelemelerde bulunan Ersoy, sonrasinda Hamam Arkasi Sokagi’ndaki Meydan Etkinlikleri çerçevesinde kurulan stantlari ziyaret etti. Ardindan sirayla Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Ankara Kalesi Kapisi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Sandik Sepet Ankara: Interaktif Edebiyat ve Kültürel Miras Etkinligi ile Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Kültür Girisimi’nde açilan Afrodisias-Ara Güler Sergisi’ni gezen Ersoy, Ankara’daki temaslarini Kale Mahallesi’nde açilan Kelime Müzesi’ni ziyaret ederek sonlandirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile