Bakan Ersoy, Siginak Sanat Ve Teknoloji Alani'nin Açilisinda Konustu Açiklamasi

'Türkiye'de ilk kez görsel sanatlar ve yeni medya alaninda, sanat ve teknolojinin genis ufkuna bir mekan kazandirmak amaciyla, özgün dokusu korunarak tadilati gerçeklestirilen siginak alani, yine bu islevi birebir tasiyan ismiyle sanatçilara ve sanatseverlere bir deneyim alani sunacak' 'Bu tarihi mekana sahip çikmak bizim en temel görevlerimiz arasinda yer aliyordu'.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, 2. Meclis için insa edilen siginagin, görsel sanatlar ve yeni medya alaninda, sanat ve teknolojinin genis ufkuna bir mekan kazandirmak amaciyla sanat ve teknoloji alanina dönüstürüldügünü bildirdi.

Ersoy, 1942'de 2. Meclisin siginagi olarak insa edilen binanin, "Siginak Sanat ve Teknoloji Alani" adiyla Türkiye'nin ilk dijital sanat sergi salonu haline getirilmesi dolayisiyla düzenlenen törene katildi.

Bakan Ersoy, burada yaptigi konusmada, son yillarda çalismalari çok genis bir alanda, en üst düzeyde verim alarak sürdürme gayretinde olduklarini ve bu çabalarin sonuçlarini tek tek almaya basladiklarini belirterek, "Ülkemizin dört bir yaninda yeni kültür sanat merkezleri insa ediyor, yeni sanatçilarin yetismesine imkan saglayacak altyapi hizmetlerini sunuyoruz." dedi.

Gençlerin kültür ve sanat alaninda gelistirdikleri projeleri desteklediklerini, maddi ve manevi olarak yanlarinda olduklarini dile getiren Ersoy, "Bir yandan yurt disinda medeniyetimize ait yapilari ayaga kaldirirken diger yandan tarihimize ait eserlerin izini sürüyor, o eserlerin ülkemize getirilmesini sagliyoruz." ifadesini kullandi.

Kültür ve Turizm Bakanligi olarak bu yil son 10 yilin en yüksek sayisina ulasarak, 3 bin 480 eserin yurt disindan iadesini sagladiklarina dikkati çeken Ersoy, bu çalismalari hiz kesmeden sürdüreceklerini söyledi.

Tarihi eserlerin restorasyonunun yürüttükleri en önemli çalismalar arasinda yer aldigini belirten Ersoy, tarihi siginagi da bakanlik olarak aslina uygun sekilde restore ederek sanatseverlerin hizmetine sunduklarini dile getirdi.

Ersoy, 1924 ile 1960 arasinda 2. Meclis olarak kullanilan ve daha sonra Cumhuriyet Müzesi'ne dönüstürülen mekanin bünyesinde yer alan siginagin artik sanat ve teknoloji için bir alan olarak kullanilacagini bildirdi. Ersoy, söyle devam etti:

"Bu tarihi mekana sahip çikmak bizim en temel görevlerimiz arasinda yer aliyordu. Bu sorumluluk çerçevesinde büyük bir titizlik göstererek çalismalarimizi sürdürdük. Türkiye'de ilk kez görsel sanatlar ve yeni medya alaninda, sanat ve teknolojinin genis ufkuna bir mekan kazandirmak amaciyla, özgün dokusu korunarak tadilati gerçeklestirilen siginak alani, yine bu islevi birebir tasiyan ismiyle sanatçilara ve sanatseverlere bir deneyim alani sunacak.

Siginak, dijital sanat ve görsel iletisim alaninda çalisan sanatçilari sergiler, seminerler, atölye programlari ve projeler bazinda agirlayacak, kusaklar ötesi bir uygulama alani olarak faaliyet gösterecektir."

Ersoy, Siginak'in Cumhuriyet Müzesi'ne bagli olarak faaliyet gösterecegini belirterek, "Yilin özel günlerinde Cumhuriyet ve Atatürk temali görsel gösterilerle de sanatseverlerle bulusacak." dedi.

Siginak'in açilisini uluslararasi arenada saygin bir kariyere sahip sanatçi Tamer Nakisçi'nin tasarimlariyla yapmaktan duydugu memnuniyeti ifade eden Ersoy, "Ileriki günlerde Cevdet Erek ve Marcus Graf gibi sanatçilarimizin sergilerine de ev sahipligi yaparak Siginak Sanat ve Teknoloji Alani'nda faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edecegiz." diye konustu.

Ersoy, konusmasinin ardindan sergi alanini Tamer Nakisçi ile gezerek dijital sergiye iliskin bilgi aldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile