Bakan Fatih Kacir Trabzon Üniversitesi'nde Yapay Zekâ Ve Robotik Kodlama Merkezi'nin Açilisina Katildi

Bakan Fatih Kacir Trabzon Üniversitesi'nde Yapay Zekâ Ve Robotik Kodlama Merkezi'nin Açilisina Katildi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, insa ettikleri altyapi ile birlikte son 5 yilda imalat sanayinde yüksek teknoloji üretimindeki artisin yüzde 58’e ulastigini belirterek “Dünyanin savaslar, küresel salginlar, ticaret ve teknolojide korumacilik, iklim degisikligi, afetler, gida ve hammadde krizleri ile bogustugu bir döneminde Türkiye, son 12 çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürdü. Yillik ihracatimiz 254 milyar dolara eriserek tarihi bir rekora imza atti. Dogustan elektrikli, yerli ve milli akilli otomobilimiz Togg artik yollarda. Türkiye Yüzyili’nda daha büyük basari hikayeleri olusturmak için; tipki milli SIHA’larimizi ve TOGG’u gelistirirken oldugu gibi; yenilikçi teknolojilerde yetkinliklerimizi güçlendirmeye odaklanacagiz. Bunlardan biri de süphesiz yapay zekâ” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Trabzon Üniversitesi Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi’nin açilis törenine katildi.

Törene Bakan Kacir’in yani sira Trabzon Valisi Aziz Yildirim, Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Asikkutlu, akademisyenler ve ögrenciler katildi.



"Yapay zekâ basta olmak üzere, dijital teknoloji alanlarinda muazzam degisimler yasaniyor"

Törende bir konusma yapan Bakan Kacir, Dördüncü Sanayi Devrimi ile birlikte, yikici ve yenilikçi fikirlerin olusturdugu katma deger ve istihdamin ekonomilerin itici gücü haline geldigini söyleri. Bakan Kacir, “Yapay zekâ basta olmak üzere, dijital teknoloji alanlarinda muazzam degisimler yasaniyor. Sosyal hayattan is süreçlerine, üretim modellerinden, tüketici davranislarina kadar tüm alanlarda deger üretimi, veri temelli yenilikçi yaklasimlarla yeniden sekilleniyor. Türkiye olarak, dijitallesmenin getirdigi bu yeni dünya düzeninde, üreten ve politika belirleyen bir güç olmamizi saglayacak olan insan kaynagi altyapisini insa ediyoruz. Açilisini gerçeklestirecegimiz Yapay Zekâ Kodlama Merkezi de bu dogrultuda atilmis önemli bir adim. Karadeniz’in yenilikçi bilim üssü Trabzon Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen bu merkezle; gençlerimizin dijital becerilerini gelistiriyor, genç istihdamini ve girisimciligi destekliyoruz. Bünyesinde 3 tam donanimli laboratuvar bulunduran bu merkezde düzenledigimiz egitimler ve danismanlik hizmetleri ile; gençlerimizin; gelecegin mesleklerine uygun yetkinlikler kazanmasini, Dijital bilgi ve becerilerini artirmasini ve yenilikçi is fikirleri olusturmasini hedefliyoruz” diye konustu.

Son 21 yilda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde dev bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi kurduklarini dile getiren Bakan Kacir, “Sayilari bin 600’ü asan Ar-Ge ve tasarim merkezleri, 10 bine yaklasan teknoloji girisimine ev sahipligi yapan 101 teknopark ve 272 bini asan Ar-Ge personeli, bu ekosistemin odaginda yer almakta. Bu altyapi, son 21 yilda ülkemizdeki siyasi istikrarin, uzun vadeli ve kararli adimlarin eseridir. Insa ettigimiz altyapi ile birlikte son 5 yilda imalat sanayinde yüksek teknoloji üretimimizdeki artis yüzde 58’e ulasti. Dünyanin savaslar, küresel salginlar, ticaret ve teknolojide korumacilik, iklim degisikligi, afetler, gida ve hammadde krizleri ile bogustugu bir döneminde Türkiye, son 12 çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürdü. Yillik ihracatimiz 254 milyar dolara eriserek tarihi bir rekora imza atti. Dogustan elektrikli, yerli ve milli akilli otomobilimiz Togg artik yollarda. Türkiye Yüzyili’nda daha büyük basari hikayeleri olusturmak için; tipki milli SIHA’larimizi ve TOGG’u gelistirirken oldugu gibi; yenilikçi teknolojilerde yetkinliklerimizi güçlendirmeye odaklanacagiz. Bunlardan biri de süphesiz yapay zekâ” seklinde konustu.



"Hedefimiz, teknolojik degisimlerin getirdigi firsatlari herkes için erisilebilir kilmak"

“Günümüzde haberlesmeden havaciliga, tiptan savunma sektörüne kadar birçok akilli sistemin çekirdegini yapay zekâ olusturuyor” diyen “Veri analitigi ve ögrenme algoritmalarindaki ilerlemelerle birlikte yapay zekâ, yasamimizda her geçen gün daha derin ve dönüstürücü etkiler olusturuyor. 2030 yilina kadar, yapay zekânin küresel ekonomiye 15 trilyon dolarin üzerinde bir katki yapmasi öngörülüyor. Bu, yapay zekânin sadece teknolojik bir gelisme olmadigini, ayni zamanda ekonomik bir dönüsüm araci oldugunu gösteriyor. Elbette, bu teknolojilerin hayatimiza daha yaygin bir sekilde girmesiyle, bazi isler ve hizmetler için duyulan ihtiyaçlar da zamanla azalacak. Yapay zekâ ve robotik gibi teknolojilerin, bazi geleneksel islerin yerini almasiyla, yeni is alanlari ve hizmet gereksinimleri de ortaya çikacak. Hedefimiz, teknolojik degisimlerin getirdigi firsatlari herkes için erisilebilir kilmak, Türkiye Yüzyili’ni insa ederken genç ve dinamik nüfusumuzun itici güç olmasini saglamaktir. Iste bu nedenle, Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi 2021 yilinda devreye aldik. Yenilikçi teknoloji alanlarinda ihtiyaç duyulan ve özel uzmanliklara sahip arastirma altyapisinin olusturulmasini, çalismalarimizin odagina aldik. Yapay zekâ ekosistemini harekete geçirmek ve ekosistemin paydaslari arasindaki is birligini güçlendirmek üzere TÜBITAK bünyesinde Yapay Zekâ Enstitüsü’nü kurduk. Yapay Zekâ Ekosistem Çagrilari Programi ile yapay zekâ çözümlerine ihtiyaç duyan sirketlerimizin, yerli teknoloji tedarikçisi KOBI’ler ve arastirma merkezleriyle ortak konsorsiyum projelerini destekliyoruz. Bu kapsamda 2022 yilinda, 10 konsorsiyuma toplam 18 milyon TL destek sagladik” ifadelerini kullandi.

"Gençlerimizin isgücü piyasasina katilimini artirmayi ve böylece bölgesel kalkinmayi daha da güçlendirmeyi hedefledik"

Yenilikçi teknolojilerde söz sahibi olmanin anahtarinin nitelikli insan kaynagi oldugunu vurgulayan Bakan Kacir, “Bu anlayisla, ülkemizi Türkiye Yüzyili’na tasiyacak her adimin odagina, insan kaynagimizi aliyoruz. Kalkinma ajanslarimizin destegiyle Istanbul ve Kocaeli’de yeni nesil yazilim egitimi veren Ecole 42 okullarini açtik. Bu okullarda ögrencilerimize uluslararasi standartlarda, ücretsiz yazilim egitimi sunuyoruz. Ayrica, Türkiye Açik Kaynak Platformu ile açik kaynak yazilim ürünleri gelistirirken, nitelikli yazilimci sayimizi artiran projeleri de hayata geçiriyoruz. Sektör Kampüste Programinda 10 binden fazla üniversite ögrencimiz blokzincir teknolojisi ve uygulamalari, yapay zekâ ile öneri sistemleri, endüstride dijital dönüsüm ve ileri imalat uygulamalari gibi alanlarda sektör profesyonellerinden egitim aliyor. Oyun ve Uygulama Akademisiyle, her yil 2 bin gencimize teknoloji, girisimcilik, uygulama ve oyun gelistirme alanlarinda yetkinlik kazandiriyoruz. TÜBITAK destegiyle açilan Bilim Merkezlerimiz ’de, gençlerimize robotik kodlama ve programlama egitimleri vererek dijital becerilerini güçlendiriyoruz. Gençlerimizin, teknoloji dünyasindaki yolculugunda desteklerimiz bunlarla sinirli degil. Dünya’nin en büyük havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te genç yazilimcilara ve girisimcilere yönelik atölye, seminer ve egitimler düzenlerken, onlari is dünyasinin temsilcileriyle de bir araya getiriyoruz. Genç yeteneklerimizin projelerini, ideallerini gerçege dönüstürmeleri için firsat sunuyoruz. Ülkemizin en yenilikçi firmalari, yetenekli genç yazilimcilarimizi ve girisimci ruha sahip gençlerimizi kesfetmek için artik TEKNOFEST’e akin ediyor. Diger yandan, 2022 ve 2023 yillarinda, bölgesel kalkinmaya öncülük eden kalkinma ajanslarimiz için ana odak noktasini ’Genç Istihdami’ olarak belirledik. Böylelikle, gençlerimizin isgücü piyasasina katilimini artirmayi ve böylece bölgesel kalkinmayi daha da güçlendirmeyi hedefledik” dedi.



"Bu ülkenin en büyük gücü genç ve dinamik nüfusu"

Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) kapsaminda, çocuklarin ve gençlerin dijital yetkinliklerini güçlendirecek 63 projeye 318 milyon TL destek verdiklerini kaydeden Bakan Kacir, konusmasini söyle sürdürdü:

“Yararlanicilarin es-finansmaniyla beraber projelerin toplam bütçesi 400 milyon TL’yi asti. Gençlerimizin ve kadinlarimizin istihdamini desteklemek üzere hayata geçirdigimiz ’Çalisan ve Üreten Gençler Programi’ ile de; Bugün açilisini gerçeklestirecegimiz ’Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi’ gibi nitelikli insan kaynagimizi güçlendirecek altyapilari insa ediyoruz. Program kapsaminda 9,7 milyon lira destek sagladigimiz ’Yapay Zekâ ve Robotik Kodlama Merkezi’ ile gençlerimizin yapay zeka ve robotik kodlama basta olmak üzere dijital yetkinliklerini güçlendiriyoruz. Çünkü bu ülkenin en büyük gücü genç ve dinamik nüfusu. Milyarlarca dolarlik küresel teknoloji firmalarinin kurucularina ve ekiplerine baktigimizda gençleri görüyoruz. Eger ülke olarak kendi gençligimize erken yasta dogru yetkinlikleri kazandirabilirsek Milli Teknoloji Hamlesi yolculugumuzda hedeflerimize daha hizli bir sekilde ulasacagiz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile