Bakan Fidan Açiklamasi 'Irak'in Bölge Ülkeleri Ile Entegre Bir Ülke Olmasini Arzu Ediyoruz'

Bakan Fidan Açiklamasi 'Irak'in Bölge Ülkeleri Ile Entegre Bir Ülke Olmasini Arzu Ediyoruz'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, Yeni Zelanda Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Winston Peters ile bir araya geldi. Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilciliginde yapilan görüsme sonrasi gündeme dair degerlendirmelerde bulunan Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Irak’in yillardir çatismalarla, istikrarsizlikla anilan bir ülke degil, kalkinma hamleleriyle, elindeki potansiyeli kullanan siyasal istikrar ve bölge ülkeleri ile entegre bir sekilde barisçil Komsuluk iliskileri içerisinde olan bir ülke olmasini bir her zaman için arzu ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Disisleri Bakani Hakan Fidan ile Disisleri Bakanligi Istanbul Temsilciliginde Yeni Zelanda Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Winston Peters ile görüsme gerçeklestirdi. Görüsme sonrasi ikili düzenlenen toplantida gündeme iliskin basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

“Terörle mücadele gibi tehditlerin oldugu alanlarda isbirligimizi ilerletecek”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Irak ziyareti ile ilgili sorulan soruya cevap veren Fidan, “Cumhurbaskanimizin 22 Nisan’da yaptigi Bagdat ve Erbil ziyaretleri gerçekten Türkiye Cumhuriyeti Irak Iliskileri açisindan tarihi öneme haiz olmustur. Bu ziyaret öncesinde çok sistemli ve yogun bir çalisma gerçeklestirmistir. Bizim, özellikle Cumhurbaskanimizin Irak vizyonunda belli parametreler var. Bunlarin basinda Irak’in yillardir çatismalarla, istikrarsizlikla anilan bir ülke degil, kalkinma hamleleriyle, elindeki potansiyeli kullanan siyasal istikrar ve bölge ülkeleri ile entegre bir sekilde barisçil Komsuluk iliskileri içerisinde olan ir ülke olmasini bir her zaman için arzu ediyoruz. Bu vizyon dogrultusunda, bizler neler yapabiliriz, hep bunun arayisi içerisinde olduk. Bu ziyarette ve öncesinde yapilan çalismalar, hem tehditleri hem firsatlari ayni anda masaya yatiran her ikisine de sistemli, kurumsal, kalici çözümler getirme amaci tasiyan bir ziyaretti. Öncesinde yapilan çalismalarda basta terörle mücadele olmak üzere su konusu, enerji konusu ve kalkinma yolu konusunda temel anlasma metinlerinin prensipte karara baglanmasi konusu fevkalade önemliydi. Cumhurbaskanimizin ziyareti esnasinda 26 anlasma imzalandi. Bunlar; ekonomi, enerji, terörle mücadele, su, gümrük ticareti gibi çok çesitli alanlarda imzalanan anlasmalardi. Biz bundan sonra hem terörle mücadele gibi tehditlerin oldugu alanlarda isbirligimizi ilerletecek, hem de kalkinma yolu gibi çok somut projelerle 2 ülke arasindaki iliskileri daha iyi bir noktaya tasiyacagiz. Erbil ziyaretinde Cumhurbaskanimiz bölgesel yönetime destek mesajini yenilemistir. Orayla olan komsuluk ve dostluk iliskimiz fevkalade önemlidir. Ayni zamanda Cumhurbaskanimiz Erbil ve Bagdat arasindaki iyi istikamette seyretmesi konusunda önem vermektedir. Bu iki sehir arasindaki iliskinin iyi olmasi federal baskentte bölgesel yönetimin iliskilerinin iyi olmasi hem ülke istikrari için hem de bölge güvenligi için önemli” dedi.



Filistin’in devlet olarak taninmasi konusunda Türkiye ve ortaklari arasinda yogun bir isbirligi oldugunu belirten Bakan Fidan, “Diger taraftan Gazze ile ilgili soruya cevaben sunlari söyleyebilirim bu konudaki çalismalarimiz kesintisiz devam ediyor. Hem Türkiye olarak hem de uluslararasi toplum da bölgesel ortaklarimizla yaptigimiz çalismalar her geçen gün diplomatik mevzi insani mevzi kazanarak savasimiza, mücadelemize devam ediyoruz. Bunlarin bir kismi kamuoyunda görünüyor bir kismi görülmüyor. Özellikle devlet aktörleriyle yaptigimiz çalismalar gerçekten önemli bir yer tutuyor. Filistin’in devlet olarak taninmasi konusunda Türkiye ve ortaklari arasinda yogun bir is birligi var. Hafta sonu Riyad’a yapacagimiz ziyarette de isbirligi teskilati Arap ligi tarafindan olusturulan temas grubunun diger üyeleriyle bir araya gelecegiz. Baska ülkelerle de bir araya gelip özellikle Filistin devletinin taninmasi konusunda baska neler yapilabilir onunla ilgili çalismalarimiza devam edecegiz. Daha önce de söyledim eger biz Filistin devleti basta olmak üzere önemli siyasal adimlar atmada uluslararasi toplumu harekete geçirmekte basarisiz olursak bu yasadigimiz 3. Gazze savasi, ki en vahsi olani, ne son olacak? Dolayisiyla bizim kalici çözüm getirmek için var gücümüzle çalismamiz gerekiyor. Diger taraftan mevcut vahsetin durmasi insani yardimlarin saglanmasi için de mevcut dostlarimizla, müttefiklerimizle, uluslararasi toplumla çok alanda çalisiyoruz. Birlesmis milletlerde arkadaslarimiz gece gündüz çalisiyorlar, siyasi açidan inanilmaz insani bir çaba var. Sizin de gördügünüz gibi dünya baskentleri ayaga kalkmis durumda. Bir önceki basin toplantisi vesilesiyle söyledigim gibi artik Israil’in Gazze’ye isgali ve oradaki insanlari öldürmesi, sehit etmesi, 35 bin insanin kanina girmesi meselesi ve isgale olan direnis artik Israil ve Filistin arasindaki savas olmaktan çikmis dünyada ezenle ezilenlerin mücadelesi haline dönmüstür. Uluslararasi sistemin kuruculariyla uluslararasi sistem tarafindan ezilen ve dislanan aktörler arasindaki mücadeleye everilmistir” seklinde konustu.



“iki devletli bir çözümü desteklemeye devam ediyoruz”

Filistin konusunda 2 devletli bir çözümü desteklediklerini ifade eden Winston Peters ise,“Çanakkale ve bu 100 yildan daha uzun bir süre önce gerçeklesen olaylar genç bir ülke için felaketti. Bu felaket, su anda bir ulus devlete dönüstü. Çok güçlü bir siyasi politika, dis politikayi da takip etti. Bu bize tek bir mesaj veriyor. Bu bölgedeki cömertlik, Mustafa Kemal Atatürk’ün bize göstermis oldugu cömertlik çok takdir ediliyor Yeni Zelanda halki tarafinda. Filistin Devleti ile ilgili olarak biz çok uzun zamandir iki devletli bir çözümü desteklemeye devam ediyoruz. Ancak bunu savasin bugün sona ermesi çagrisini da tekrar ediyoruz. Bunu kalici bir baris için gerçeklestirmek istiyoruz. Geçici bir sey degil, 5-6 ay sonra tekrar gerçeklesecek bir çatisma degil, kalici bir çözüm olmasi gerektigini düsünüyoruz. Filistin Devleti ile ilgili olarak ülkelerin büyük bir kismindan farkli düsünmüyoruz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile