Bakan Fidan Açiklamasi '(Yunanistan'la) Iliskilerimizi Her Alanda Ortak Menfaatler Temelinde Gelistirmeye Haziriz'

Disisleri Bakani Hakan Fidan, “Komsumuz Yunanistan ile diyalogumuzu ön kosulsuz olarak sürdürmeye ve iliskilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde gelistirmeye haziriz. Sorunlarimizi karsilikli hak ve çikarlara saygiyla, uluslararasi hukuk temelinde çözebiliriz” dedi.

Bakan Fidan, Yunan mevkidasi Yorgo Gerapetritis ile görüstü. Görüsmenin ardindan iki bakan ortak basin toplantisi düzenledi.

Yunanistan ile olan iliskilerde yeni ve olumlu bir döneme girildiginin altini çizen Bakan Fidan, “Geçtigimiz temmuz ayinda düzenlenen NATO zirvesi esnasinda Sayin Cumhurbaskanimiz ile Yunanistan Basbakani bir araya gelmislerdi. O dönemde iki lider olumlu bir hava içerisinde iki ülke arasindaki iliskilerin ele alinmasi, sorunlarin yeni bir perspektifle çözülmesi konusunda fikir birligine varmislardi ve disisleri bakanlarina da bu konuda görev vermislerdi. Biz de bugün liderlerimizin o gün ele aldiklari konularin takibini yaptik. Iliskilerimizi kapsamli bir sekilde gözden geçirdik. Önümüzdeki aylara iliskin yol haritamizi inceledik. Iki hafta sonra Cumhurbaskanimiz ile Yunanistan Basbakani New York’ta Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda bir araya gelecekler. Ekim ayinda da Yunanistan’da bakan yardimcilarimiz düzeyinde siyasi istisareler ve ortak eylem plani toplantilari gerçeklestirilecek. Önümüzdeki dönemde güven arttirici önlemler ve istisari görüsmeler toplantilarinin da yapilmasi gündemimizde bulunuyor. Yil sonunda önce Selanik’te liderlerimizin baskanliklarinda Yüksek Düzeyli Isbirligi Konseyi 5’inci toplantisini yapmayi öngörüyoruz” diye konustu.

Bakan Fidan, diyalog kanallarinin ve üst düzey temaslarin yeniden canlanmasinin olumlu bir gelisme olduguna deginerek, “Bunun sürdürülmesine iliskin karsilikli irademizi meslektasimla birlikte teyit ettik. Sorunlarin iki komsu ve müttefik arasinda yapici diyalog yoluyla çözülecegini yineledik. Ege ve Dogu Akdeniz baglamindaki sorunlarimizi kapsamli sekilde degerlendirdik. Ege’de görüs ayriliklarimiz var. Bu sorunlari geçmis dönemlerde de ele aliyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden baslamasi üzerinde durduk. Sorunlarin çözümüne yeni yaklasimlar getirme konusunda hemfikir olduk. Dogu Akdeniz baglaminda Türkiye olarak her zaman hakça paylasim ilkesini savunduk. Kibris meselesi konusunda da mevkidasim ile görüs alisverisinde bulunduk. Kibris meselesinin çözümüne iliskin görüslerimiz belli. Iki garantör ülke olarak bu konuyu görüsmeye devam edecegiz” dedi.

FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelede de Yunanistan’dan etkin is birligi görmeyi beklediklerini ilettiklerini söyleyen Bakan Fidan, “Yasa disi göç konusu rekabet degil, is birligi alani olmali. Ege’de daha fazla can kaybi görmek istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Görüsmede ayrica bölgesel konularin da ele alindigini bildiren Bakan Fidan, “Komsumuz Yunanistan ile diyalogumuzu önkosulsuz olarak sürdürmeye ve iliskilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde gelistirmeye haziriz. Sorunlarimizi karsilikli hak ve çikarlara saygiyla, uluslararasi hukuk temelinde çözebiliriz. Ziyareti için sevgili Yorgo’ya bir kez daha tesekkür ediyorum” dedi.

Yunanistan Disisleri Bakani Yorgo Gerapetritis ise, “Özellikle Birlesmis Milletler ilkeleri, uluslararasi hukuka saygi ve ülkelerimiz arasindaki dostane iliskiler çerçevesinde sorunlarimizi, görüs ayriliklarimizi giderebiliriz diye düsünüyorum. Inaniyorum ki biz karsilikli olarak birlikte yasamayi basarabiliriz. Esitlik haklarimiza, toprak bütünlügümüze, hükümranlik haklarimiza saygi göstererek bunu gerçeklestirebiliriz. Son yillarin tecrübesi bize gösterdi ki dis kaynakli krizler bir istisna olmaktan çikti. Bizim günümüzün artik alisilmisi haline geldi” açiklamasinda bulundu.

Ikili iliskilerin de ele alindigini söyleyen Bakan Gerapetritis, “Iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel konulari da ele alma firsati bulduk. Vilnius’ta gerçeklestirilen görüsmede iki ülkenin liderleri iki ülke arasindaki is birliginin yeniden baslatilmasi konusunda yeni bir girisimde bulundular. Yeni bir hedef koydular. Bu çerçevede biz disisleri bakanlarina görev verdiler. Öncelikle biz iki bakan olarak iki ülke arasindaki görüs ayriliklarini bertaraf etme konusunda neler yapabiliriz bunu ele alacagiz” dedi.

Ele alinan yol haritasi hakkinda bilgi veren Gerapetritis, “Birincisi siyasi görüsmeler düzeyi. Ikinci asamada güven artirici önlemler konusu var. Güven artirici önlemler görüsmeleri yakin dönemde baslayacak. Üçüncü olarak da pozitif gündemin devam ettirilmesi konusunda mutabik kaldik” diye konustu.

7 yil sonra bu yil bitmeden Yüksek Düzeyli Isbirligi Konseyi Toplantisi’nin gerçekleseceginin altini çizen Gerapetritis, bu toplantiya çesitli alanlardan ilgili yetkili bakanlarin katilacagini açikladi.

Kibris konusunda görüslerinin bilindigini belirten Gerapetritis, “Burada asil olan mesele görüsmelerin bir an önce baslamasi.

Türkiye’nin Avrupa Birligi yönelimiyle ilgili olarak da Yunanistan, uzun bir süredir Türkiye’nin AB yönelimini desteklemekte. Bunu yaparken de Türkiye’nin AB kriterlerini yerine getirmesi kosuluyla bu destegi saglamakta” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile