Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sanayi 4.0 Raporu Tanıtım Konferansı’na katıldı.
Konferans Bakan Işık’ın yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Başaran-Symes, sanayiciler ve iş adamları katıldı.
Konferansta bir konuşma yapan Bakan Işık, “Sadece terörle mücadelede değil her konuda birlikte hareket etmemizin, uyum içerisinde olmamızın çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu açıdan bakanlık olarak akıllı üretim sistemlerine dijital teknolojilere yoğunlaştığımız bu dönemde, sanayicilerimizin, ekonomi çevrelerimizin ve STK’larımızın da bu konulara yoğunlaşmalarının çok değerli olduğunu düşünüyorum. Kamu politikalarıyla özel sektörlerin hedefleri birbirleriyle çakışınca, kamu ve özel sektör birlikte hareket ettiğinde ortaya çok güzel sonuçlar çıkıyor. 2002’den bu yana ortaya koyduğumuz başarılı performans bunun en açık örneğidir. Gerçekten de özel sektörümüzle birlikte hareket ederek ülkemize büyük başarılar yaşattık. Son dönemde ekonomiyle ilgili birçok olumlu gelişmeye şahit olduk. Bu yılın ilk 2 ayında bütçemiz, her türlü olumsuz şartlara rağmen 6.6 milyar Türk lirası fazla verdi” dedi.
“2023’DE YÜZDE 15 HEDEFİNİ YAKALAMAK İÇİN BUGÜNDEN AR-GE’YE YATIRIM YAPMALIYIZ”
“Ar-Ge yapmadan yüksek teknolojili ürün üreterek satmanız mümkün değildir” diye Bakan Işık, “Bazen bedelini ödediğiniz halde bile teknolojiyi satın alamıyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey, kendi Ar-Ge’nizi yapmaktır. Ama bu söylenen kadar kolay bir iş değildir. İşte TÜSİAD ve pek çok STK’nın da katkılarıyla hazırladığımız yeni Ar-Ge reform paketi, inanıyorum ki önümüzdeki süreçte Türkiye’nin bu noktadaki kapasitesini çok çok artıracak ve üretimde ihracatımızdaki yüksek teknolojili ürünleri payını çok daha yukarıya çekecek. Hedefimiz 2023’de yüzde 15’i yakalamaktır. Bunun için bugünden Ar-Ge’ye yatırım yapmak durumundayız” ifadelerini kullandı.
“MEMUR MANTIĞIYLA AR-GE İLE DÜNYAYLA REKABET EDEMEYİZ”
TÜBİTAK’ın artık özel sektörle rekabet eden değil, özel sektörün yapabileceği Ar-Ge’yi yapmak için devlete eleman alan bir kurum değil aksine özel sektörün yapabileceği Ar-Ge’yi siparişle yaptıran bir kurum olmasını istediklerini ifade eden Bakan Fikri Işık, “Özel sektörün yapamadığı temel, nitelikli ve öncü ve Ar-Ge’yi yapan bir kurum noktasına dönüştürmek istiyoruz. Geçen akşam yaşadığımız bir olayı kısa sizinle paylaşmak isterim. Bir enstitü müdürümüz geldi ve 1 yaşında Amerika’ya giderek oradaki iyi bir üniversitede doktorasını bitirmiş arkadaşımızın TÜBİTAK’a alınmasıyla ilgili süreci başlattığını söyledi.
Dedim ki yanlış yapıyorsun. Bu arkadaşı TÜBİTAK’a almak yerine şirketini kurmasını, yanına kendisi gibi başarılı genç kardeşlerimizi alması ve sizin ona iş paketi vererek, onun kendi şirketinde Ar-Ge yapmasını ve sizin de ondan Ar-Ge hizmetini satın almasını sağlamanız lazım. Yeni anlayışımız bu olmalıdır. Yoksa memur mantığıyla Ar-Ge ile biz dünyayla rekabet edemeyiz. Artık anlayışımızı komple değiştiriyoruz. Bu bir anlayış değişikliğidir. Sadece uygulamadaki bazı değişikler özellikle bizim artık bu konuda almamız gerekenler açısından yeterli olmaz” şeklinde konuştu.
“YAPAY ZEKA SAYESİNDE BELKİ DE HAKEM TARTIŞMASI BİTECEK”
Bilim, Sanayi ve Teknolojisi Bakanı Fikri Işık konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çin’in sanayi 4.0 adı altında değerlendirilen teknolojilerle ilgili aldığı patent sayısı 2 bin 500’i geçmiştir. Bugün jet motorları için parça üretirken, halihazırda 3 boyutlu yazıcıları kullanıyor. Geçmişte seri üretimle standart yapay medikal organlar üreten ve her bir parçanın hastaya uyumu için birkaç gün harcayan Siemens, bugün geliştirdiği yazılımla 3-4 saat içinde hastanın ihtiyacı olan implantı doğrudan üretebiliyor. Bu örnekler bize de gösteriyor ki, bu teknolojilerle ilgili çalışmalara süratle yoğunlaşmak durumundayız. Önceki 3 sanayi devrimini adeta tribünden izledik. Bu defa sahada oyuncu olabilmek için doğru kararlar almak ve bu kararları etkin ve hızlı bir şekilde uygulamak durumundayız. Mesela bir futbol takımında takımın sahaya nasıl bir kadro ile çıkacağını, sahaya nasıl yayılacağını ilerleyen anlarda hangi futbolcunun oyundan alınacağını ve yerine kimin gireceğini teknik direktörler yerine belki de yapay zeka uygulamaları belirleyecek. Belki de bu teknolojiler nedeniyle teknik direktör maaşlarının bugüne göre çok düştüğünü de göreceğiz. Kritik bir pozisyonda topun çizgiyi geçip geçmediğine hakem yerine üzerindeki sensörlerle topun kendisi karar verecek. Belki bu kadar hakem tartışmasının olmadığı bir dönem de bizi bekliyor diyebiliriz.”
“4. SANAYİ DEVRİMİ NE ÜRETTİĞİNİZİ DEĞİL NASIL ÜRETTİĞİNİZİ ETKİLEYECEK BİR SÜREÇTİR”
Bakan Işık, “Genellikle yanlış anlaşıldığını düşündüğüm bir hususa dikkat çekmek istiyorum. 4. sanayi devrimi ne ürettiğinizden ziyade nasıl ürettiğinizi etkileyecek bir süreçtir. Yani bu süreç sensör, robot veya 3 boyutlu yazıcı gibi ürünleri üretmenin ötesinde ne üretirseniz üretin üretiminizde sensör, robot ve 3 boyutlu yazıcıları kullanmayı gerektiriyor. Burada asıl mesele sadece yüksek teknolojili ürünler üretmek değil. Ürettiğiniz yüksek teknolojiyle yeni zihniyetle üretim yapmaktır. Dolayısıyla bu süreç sadece belirli sektörlerdeki sanayicilerimizi değil, hangi sektörde olursa olsun tüm üreticilerimizi ilgilendirmektedir” diye konuştu.
Bakan Fikri Işık Açıklaması '2023'Te Hedefimiz Olan Yüzde 15'İ Yakalamak İçin Bugünden AR-GE Yatırımı Yapmalıyız'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 4. sanayi devrimi ne ürettiğinizden ziyade nasıl ürettiğinizi etkileyecek bir süreç olduğunu belirterek, “2023’de hedefimiz olan yüzde 15’i yakalamak için bugünden Ar-Ge’ye yatırım yapmak durumundayız” dedi.