Bakan Güllüce Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Emirgan Korusu'na AVM yapılacağı yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Emirgan Korusu’na hiçbir müdahale olmamıştır, olmayacaktır, kimsenin de aklından geçmemiştir” dedi.


Bakan Güllüce, katıldığı bir televizyon programında Emirgan Korusu ve İztuzu Plajı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Emirgan Korusu’na AVM yapılacağı yönündeki iddiaları yalanlayan Bakan Güllüce, “Bizim Bakanlığımız ile ilgisi yok. Emirgan Korusu ile de ilgisi yok. Emirgan Korusu saatlerce konuşulacak bir yerdir. Emirgan dünyanın en güzel yeri. Yaprağına kadar korunması gerek. Ancak Emirgan’da yapılıyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Öyle olmadığını söylemem lazım. Emirgan Korusu’nda böyle bir şey yok olamaz da. Ne Büyükşehir Belediye Başkanımız ne de herhangi bir devlet kuruluşu ve de bizim bakanlığımız böyle bir şey düşünmemiştir” dedi.

“EMİRGAN KORUSUNA HİÇBİR MÜDAHALE OLMAYACAKTIR”
Emirgan Korusu’na hiçbir müdahalenin söz konusu olmadığının altını çizen Bakan Güllüce şöyle devam etti:
“Tam aksine Emirgan Korusu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın ilgisi ile lale bahçeleri ile çok daha modern, çok daha güzel, çok daha doğal hale getirilmiştir. Herkes oraya gittiği zaman yeni bir dünyaya gelmiş gibi huzur duyar. Yani bu TEM Otoyolu’nda yüzme havuzu yapılır mı sorusu gibi bir şey. ‘Tem Otoyolu’nu kazmışsın biz buraya yüzme havuzu yapacağız’ olur mu? Olmaz. Emirgan Korusu da aynı böyle. İmkansız bir şey. Emirgan Korusu civarlarında dediğiniz zaman o başka bir şeydir. Çok iddialı olarak söyleyeceğim şey şudur Emirgan Korusu’na hiçbir müdahale olmamıştır, olmayacaktır, kimsenin de aklından geçmemiştir. Yanlış algı oluşturulmaması lazım.”

“İZTUZU’NDA İŞLETME OLMAMALI”
İztuzu Plajı konusuna da değinen Bakan Güllüce, İztuzu Plajı’nda herhangi ticari bir işletme olmaması gerektiğini vurgulayarak, “15 yıldır orayı Dalyan Belediyesi işletiyordu. Sonra büyükşehir olunca burası Ortaca Belediyesi’ne geçti. Ortaca’nın işletmesi haline döndü. Biz Bakanlığımızın kuruluş kanunu gereği bütün kıyıların bakımı, onarımı, planı bizim yetkimizde olan bir alan. Buraların işletilmesi gerekiyor diye düşündük. Oraya farkına vararak ya da varmayarak sırf üç beş kuruş almak için binlerce şezlong konmuş ve carettaların çoğalmasını engelleyen bir uygulama yapılmış. Bunu sonradan fark ettim. Orada plajda daha çok para kazanıyım diyen işletme mantığı ile bakan belediye binlerce şezlong koymuş ve şezlonglar birkaç tane carettanın ölümüne sebep olmuş. Orada ticari işletme olmamalı” diye konuştu.

“ŞEZLONG VE ŞEMSİYELER NEDENİ İLE CARETTALARIN NESLİ TÜKENMİŞ”
“İnceleme yaptıktan sonra baktık ki şezlong ve şemsiyeler ile carettaların nesli tüketilmiş” diyen Bakan Güllüce, şunları kaydetti:
“Bir çizgi çizilmiş buradan sonrasına şezlong ve şemsiye konabilir sanki kaplumbağalar o çizgiyi bilecekler oradan sonrasına gitmeyecekler. Kaplumbağaya güzergah çizmişler. Ben bunu fark edince bilim adamları ile çok sayıda toplantı yaptım. Carettalara en büyük zararı veren oranın şezlong vesaire ile işletilmesidir dendi. Bunun üzerine üzerinde biraz daha çalıştık sonra Türkiye’nin denizcilikte duayenleriyle bir toplantı yaptık. Toplantıya Muğla Üniversitesi’ni de çağırdık. Bir konuşma yaptık. Kıyılarla ilgili ne yapacağımız hakkında konuşmalarımız oldu. Ben kendi projelerimi anlattım. Kıyıların yağmalanmasını önleyeceğiz. İnsansız hava araçları üç ayda bir denetimler yapacağız dedim ve bu arada da ‘değerli hocam ver elini’ dedim. Ben bundan böyle hiçbir ticari amaç taşımayan hiçbir iş yapılmayan bir şekli ile Muğla Üniversitesi’ne devrediyorum dedim buyurun siz orada bilimsel araştırma yapın dedim.”

“İZTUZU İHALESİNİ İPTAL ETTİK”
İztuzu Plajı ihalesini iptal ettiklerini hatırlatan Bakan Güllüce, “Dünyanın en büyük zenginliği, Allah Türkiye’mize nasip etmiş bu carettaları. Bizim zenginliğimiz bizim markamız bu. Koruyun geliştirin bilimsel araştırmalar yapın ve dünyaya siz marka olun dedim. Tatilciler için şöyle şezlong ve şemsiye dışında insanlar gelsinler istedikleri kadar yüzsünler ve insan vücudu şezlong gibi kaplumbağalara zarar vermiyor. Şezlong koymasınlar istiyoruz. Şemsiye sapladığınızda gitti yuvaya on tane yumurtayı öldürdün. Bu bakımdan bunları yasakladık. Peki işletme olmayacak üniversite burada bilimsel araştırma yapacak” şeklinde konuştu.

“TEMİZLİK VE TUVALET İHTİYACINI BELEDİYE ÜCRETSİZ OLARAK KARŞILAMALI”
Ticari faaliyetin olmayacağı İztuzu Plajı’nın temizliği ve tuvalet ihtiyacını belediyenin ücretsiz olarak karşılamasını gerektiğini söyleyen Bakan Güllüce, “Peki buranın temizliğe ihtiyacı var. Ne olacak? Belediye diye bir şey var. Yani belediye sokağı temizliyor nasıl vatandaşın diğer hizmetlerini yapıyorsa oraya denize gelmiş insanlara da o hizmeti sunar. Oranın temizliğini yapması lazım. Caddelerin nasıl temizliyorsa sokakları temizliyorsa orayı da temizlemesi lazım. Tuvalet ihtiyacı. Şimdi herhangi bir mahallede umumi tuvalet yok mu var. Belediye ilgilenmiyor mu orası ile de ilgilensin. Ve vatandaştan bu konuda para alması da doğru olmaz. Belediye o plajın kirli kalmasına göz yummaz. Mutabık kalmamıza gerek yok. Yani orada ticari bir amaç gütmeden nasıl sokağı temizliyor nasıl bir caddeyi temizliyorsa ya da bir parkta temizlik yapıyorsa o da onun alanlarının içinde olduğu için bilimsel araştırma yapılan ve hiçbir ticari amaç güdülmeyen plajın temizliği ve deniz girenlerin ihtiyaçlarını o belediyenin karşılaması lazım. Ama şartımız şu; orada hiçbir ticari amaç güdülmeyecek. Belediye Başkanı ‘parkı temizlerim ama orayı temizlemem’ derse doğru bir şey demiş olmaz. Para alınmadan oranın temizliğinin yapılması ve ihtiyaçların karşılanması lazım. Bütün böyle yerlerde vatandaşa nasıl hizmet veriliyorsa burada da aynı hizmet verilmesi lazım” dedi.

“KIYILARIN HEM KORUNMASI HEM DE MAKUL İŞLETİLMESİ İLE İLGİLİ PROJELER HAZIRLIYORUZ”
İztuzu ihalesinin iptalinin diğer kıyılar içinde geçerli mi sorusuna cevap veren Bakan Güllüce, “Bu durum İztuzu için geçerli. Çünkü orada değerimiz olan biraz önce ifade ettim zenginliğimiz olan carettalar var. Bunlar bizim zenginliğimiz ama bütün kıyılar da şimdi şöyle bir problemimiz var bizim. Boş bıraktığımız zaman herhangi bir adam kendini yetkili bulup orayı işgal edip işletmeye kalkıyor. Peki, birisinin işletmesi lazım dediğimiz zaman o birisi kim sorusu ile muhatap oluyorsunuz. Kim işletecek burayı? Yani hiç kiraya vermeyelim boş kalsın böyle olduğu zaman herhangi birisi geliyor tabiri caizse değnekçilik yapıyor. Birinin sorumlu olması lazım orada. O da kim olacak sorusunda yasa ihale ile vereceksin diyor. Yani ‘gel Ahmet sen ol belediye sen ol’ diyemeyiz. İhale ederiz. Bu ihale ettiğimiz de kim o ihale şartlarını yerine getirirse o işletir. Ama biz daha çok bütün bu koyların Suriye hududumuzdan başlayarak Edirne’de ki hududumuza kadar yani Egenin son hududuna kadar olan kıyılarımızın envanterini çıkarttırıyoruz. Nerede ne yapmalıyız diye bakıyoruz ve bunla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıp kıyıların hem korunması hem de makul işletilmesi ile ilgili projeler hazırlıyoruz” ifadesini kullandı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile