Bakan Günay, Eminönü‘nde katıldığı "2. Gönüllü Turizm Elçileri" projesinin tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Denizli‘de dün önemli bir keşif yapıldı. Dünya çapında ses getirecek bu keşifle ilgili farklı bilgiler var mı?" sorusu üzerine Günay, "Aziz Philip‘in mezarı olduğu söylenen bir lahit var. Ben çok şaşırmadım doğrusu. Çünkü orada Aziz Philip‘e atfedilen bir kilise vardı zaten ve Havariler‘in bölgede bulunduğuna dair önemli bilgiler vardı.
Doğrusu sevindim ama çok şaşırmadım, böyle bir haber bekliyordum. Yakında da gidip yeri tekrar göreceğim. Hierapolis önemli bir yer, Pamukkale olarak bildiğimiz alan. Dünya kataloğuna girecek. Zaten Pamukkale dünya mirası listesindeydi. Şimdi öbür alanlar da yerlerini alacaklar" şeklinde konuştu.
Bir basın mensubu ise Ordulu olan Bakan Günay‘a, "Ordu-Giresun arasında yapılacak havalimanının ismi konusunda bir tartışma var. Sizin bir isim öneriniz var mı?" diye sordu. Bakan Günay soruya, "Ben Ordu ve Giresun‘la doğum yeri, ata baba hatırası olarak ilişkiliyim. Ama şu anda bölgenin milletvekilleri, belediye başkanları ve valileri var. İsmi onlar seçecekler. Ordu ve Giresun‘un beraberce kullanabileceği bir isim olursa, bulunduğu yer Piraziz‘dir, öyle bir isim olursa sanıyorum ki sorun büyümeden
çözülür. Önemli olan yatırımın oraya gelmesidir" şeklinde yanıt verdi.
Bakan Ertuğrul Günay, Ayasofya önünde bulunan çeşmeyle ilgili bir soru üzerine de, "Ayasofya‘da meydan düzenlemesi yapılıyordu. Bir metre kadar yerin altından önce bir boşluk çıktı. Sonra da 3 metreye kadar inen bir çeşme boşluğu çıktı. O meydanlarda zaman içerisinde yükseltilmiş. Arkadaşlar yeraltında bir temizlik yapacaklar, bir müze kurtarma kazısı. Belki oraya bir cam düzenleme yapacağız, belki bir başka iniş imkanı vermeye çalışacağız. Sanıyorum 16. yüzyıl Osmanlı döneminden kalma" dedi.
Boğazköy Sfenksi‘nin Türkiye‘ye getirilişine ilişkin bir soruya da Günay, "Boğazköy Sfenksi topraklarımıza geri döndü. 95 yıllık bir aradan sonra bizim topraklarımıza ait olan bir eser, 3 bin yıldan daha eski bir zamandan bu yana topraklarımıza ait bir eser tekrar geri döndü. Bu anıtın 100 yıllık Anadolu hasretini bugün itibariyle sona erdirmiş oluyoruz. Bugün tarihi bir gün aslında" şeklinde karşılık verdi.
Bakan Günay, anıtın rehabilite edildikten sonra asıl ait olduğu yer olan Hattuşa‘ya gideceğini belirterek, "Çünkü ben onların da bir canı, ruhu, sezgi dünyası vardır diye düşünüyorum" dedi.
Bakan Günay: "Boğazköy Sfenksi, 95 Yıllık Aradan Sonra Topraklarımıza Geri Döndü"
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Boğazköy Sfenksi 95 yıllık bir aradan sonra topraklarımıza geri döndü. Bu anıtın 100 yıllık Anadolu hasretini bugün itibariyle sona erdirmiş oluyoruz" dedi.