Açılışta konuşan Günay, şehre bir de devasa Hektor heykeli yapacaklarını söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından Terzioğlu Yerleşkesi içinde, "Dur Yolcu" yazısı ve Çanakkale Şehitler Abidesi’ni karşıdan gören bir noktada yapılan Türkiye’nin en büyük Mehmet Akif Ersoy heykelini Bakan Günay açtı. Törenden sonra yeni açılan ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin binasına geçen Günay, burada düzenlenen toplantıda, Çanakkale deyince heyecanlandıklarını belirterek, “Çünkü Akif onu bizim aklımıza, yüreğimize ve duygularımıza bir çivi gibi, bir mıh gibi çaktı. Dünyanın en büyük destanlarından birisini yazdı. Akif’in bir anlamda belki de hiç görmediği Çanakkale’de, şimdi o boğazı belki ebediyete kadar görebileceği, 'Bu boğaz harbi nedir?' diye inanılmaz destanlarını yazmaya başladığı toprakların duygulu dünyasını hissedebileceği bir yere, üniversitenin içinde çok güzel bir yere onu şekillendirmiş ve bir anlamda ebedileştirmiş oldunuz.” dedi.
Ersoy ile ilgili şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları da anlatan Kültür ve Turizm Bakanı, geçen yıl bir bölgenin bütün aranan kitaplarının bulunabileceği ve o bölgeden çıkmış ünlü bir isimle özdeşleşen müze kütüphanesi çalışması başlattıklarını söyledi.
Günay, şunları kaydetti: “İlkini Ankara’da yaptık. Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi açtık. Şu anda İstanbul’da Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum’da Emrah, Adana’da Karacaoğlan, şimdi İzmir’de bir Atilla İlhan ve Trabzon’da Sabahattin Eyüpoğlu’nu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca İstanbul’da bir apartmanı kamulaştırmaya çalışıyoruz. 2015’ten önce İstanbul’da da Mehmet Akif Ersoy adına bir edebiyat müzesi açmış olacağız ama bugün açılışını yaptığımız heykel gerçekten beni çok duygulandırdı. Bir kere boyutları itibariyle Ankara’dakinden ve Türkiye’deki birkaç denemeden daha görkemli. Kompozisyon çok iyi fikir edilmiş. Yeni şiiri düşünüyor, hissediyor ve o destanı yazıyor gibi. 'Şehitlerin hatırasına ne yapsam azdır.' diyor ya Akif, sizin yaptığınız heykel de Akif’e çok güzel bir şükran ifadesi olmuş.”DEV HEKTOR HEYKELİ DİKİLECEKÇanakkale’nin Anadolu yakasında bir Hektor heykeli yapılması için daha önce söz veren Bakan Ertuğrul Günay, o düşüncesinden vazgeçmediğini söyledi.
Yaptırmayı düşündüğü heykeli ise şöyle tarif etti: “Hektor, Anadolu savunmasının simgesidir. Binlerce yıl eskiye gidiyor. Bir anlamda bizim bu toprakları savunmak için verdiğimiz bütün o şehitlik destanının başlangıç noktasıdır. Onu bir savaşçı olarak değil, Anadolu’yu savunan bir yurtsever olarak, bu toprakların bir fedaisi olarak Çanakkale’nin Anadolu yakasına şekillendirmek, bir anıt olarak gerçekleştirmek konusunda ben hem fikrimi hem de bu konudaki hazırlığımı sürdürüyorum. İl Özel İdaresi’nden veya Çanakkale Belediyesi’nin, anıtı yapabileceğimiz bir arazi vermeleri lazım. Nasıl Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na girişte Avrupa yakasında Şehitler Anıtı görünüyorsa bu yakada da böyle siperden eğilmiş bir Mustafa Kemal siluetinde ve bir Ege yerlisi kılığında tarihle bugünü biraz sentez yaparak ve elinde muhtemelen başında zeytin dalı, eli ise hançerinin kabzasında ama katiyen çekilmiş değil, savunmaya hazır bir Hektor hayalim var.” Hamidiye Tabyası’nı da gezen Bakan Günay, burada yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Son olarak Çanakkale Valiliği’ne geçerek, Vali Güngör Azim Tuna tarafından kendisine hediye edilen Hektor heykelini inceledi ve cep telefonuyla fotoğrafını çekti .
Bakan Günay, Çanakkale'de Mehmet Akif Ersoy Heykelini Açtı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çanakkale’de yapılan Mehmet Akif Ersoy heykelini açtı.