Bakan Günay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası İnşaatını İnceledi

Bakan Günay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası İnşaatını İnceledi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, inşaat alanında 1995'ten beri süren bir çalışma olduğunu ve 1995'te buranın ihalesinin yapıldığını belirterek, "150 bin metre bir alan üzerinde 60 bin metreden fazla kapalı alanda büyük bir konser salonu inşa ediyoruz.

Türkiye'de ilk defa bu çapta büyük bir konser salonu inşa ediyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası inşaatında incelemelerde bulundu. Günay, yaptığı açıklamada, inşaat alanında 1995'ten beri süren bir çalışma olduğunu belirterek, "1995'te buranın ihalesi yapılmıştı. 150 bin metre bir alan üzerinde 60 bin metreden fazla kapalı alanda büyük bir konser salonu inşa ediyoruz. Türkiye'de ilk defa bu çapta büyük bir konser salonu inşa ediyoruz" dedi

Şu anda CSO binasının 4 blok olarak inşa edildiğini anlatan Günay, ana blokta konser salonları olduğunu söyledi.

Günay, binada 2 bin kişilik ve 500 kişilik iki salon olduğunu belirterek, bunların doğrudan doğruya konser salonları olacağını ifade etti.

CSO'nun burada çok daha büyük ve görkemli bir salona kavuşmuş olacağına dikkati çeken Günay, daha büyük müzik etkinliklerinin yapılabileceğini dile getirdi. Günay, "Onun dışında koro ve sanatçı çalışma bölümleri var. Onların da çalışmaları başladı.

Çok büyük bir otopark var. Bütün bunları hızla sürdürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"YAPININ ANA FORMUNU BİRKAÇ AY İÇİNDE GÖRECEĞİZ" Geçtiğimiz hafta içinde büyük konser salonunun balonunun (air form) şişirildiğini bildiren Günay, "Bunun içinde inşaat devam edecek. Bu balon geçmişte çelik iskeletle yapılan işi yeni bir teknikle yapmış oluyor. Bunun içini önce yapışkan daha sonra yalıtkan daha sonra da çimentoyla ve ondan sonra da salonun gerektirdiği akustik malzemelerle kaplayacaklar. Birkaç ay içinde karşı tarafta yapılacak. Orada da aynı sistem yapılacak. Yapının ana formunu birkaç ay içinde göreceğiz. Yaz içinde de bütün bu iç inşaatlar devam edecek" dedi.

Günay, 2013 yılı sonuna kadar CSO binasının yetişmesini önemsediğini belirterek, "Çünkü 2013'un sonu Cumhuriyet'in 90'ıncı yılı ve 1995'ten itibaren çok uzun bir süre geçmiş oluyor. Hiç olmazsa Cumhuriyet'in 90'ıncı yılında Ankara görkemli bir sanat salonu elde edebilsin" dedi

Hipodrom alanında ise 'Türkiye Uygarlıklar Müzesi'nin temelinin atılacağını hatırlatan Günay, müzenin kapalı alanının 100 bin metre olacağını ifade etti.

CSO binasının mimarisini gördüğünde projeyi çok etkileyici bulduğunu bildiren Günay, "Arkadaşlar ifade ediyordu, 'aşağıdan yukarıya inşa edilmeyecek, önce işin iskeleti gibi bu air form denilen alan inşa edilecek onun içinde çalışacağız' diye" şeklinde konuştu.

Günay, 3 saat içinde balonun birden bire şişmesinin vatandaşları şaşırttığını söyledi.

"DERE TAMAMEN TEHLİKESİZ HALE GETİRİLDİ" Günay, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, CSO binası inşaatının altından geçen bir dere yatağı olduğunu hatırlatması üzerine, Günay, "Onunla ilgili her türlü önlem alındı. Burada fore kazık sistemi kullanıldı. Zemin iyileştirmesi yapıldı. Dereyi tamamen tehlikesiz hale getirdik ama yeniden yer seçme imkanımız olsaydı ben burayı seçmezdim. Yer seçimi konusunda ben burayı yeşil alan olarak düşünürdüm. Belki hipodrom alanına doğru bunlar düşünülebilirdi" dedi.

Projenin mimarlarından Semra Uygur ise, "Burada yer altı suyu var. Ancak buranın Ankara içerisinde vazgeçilmez önemli bir konumu var. O da şudur ki; Atatürk Bulvarı'ndan geçerken Anıtkabir'in gözükebildiği tek açık alan" şeklinde konuştu

Yer altı suyu nedeniyle çok masraf edildiğini söyleyen Uygur, konum açısından bu alanın çok önemli ve anlamlı olduğunu ifade etti.

Başka bir gazetecinin, 'İlk Çin imparatorunun mezarından çıkan Terracotta askerlerinin yer aldığı sergi Topkapı Sarayı'nda sergilenecek. Neler söyleyeceksiniz" sorusuna Günay, "Terracotta askerler Dünya'nın en etkileyici arkeolojik buluntularından birisi. Birbirlerinden yüzleri ve biçimleri farklı. Yerde oturan, ata binen binlerce insanı pişmiş topraktan inşa etmiş ve kendisiyle birlikte gömdürmüş" cevabını verdi.

Günay, daha sonra CSO binası maketini başında mimar Semra Uygur'dan proje hakkında bilgiler alarak, projenin Çin'deki opera binasına benzediğini ama bazı farklar olduğunu söyledi.

Bakan Günay için CSO binası şeklindeki pasta hazırlandı. Günay, pastayı keserek basın mensuplarına ikram etti

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile