Bakan Günay: Enerji Desteği Yeşil Yıldızlı Tesislere

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Eskiden yaygın biçimde bütün konaklama tesislerine vermeye çalıştığımız enerji desteğimizi şimdi yeşil yıldız belgesi almış olan, çevreyi korumak konusunda daha özenli, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve daha özenli davranan konaklama tesislerine vermeye çalışıyoruz.

  ” dedi .

Sürdürülebilir Turizm Konferansı’nın açılışında konuşan Bakan Günay , Türkiye`nin bu yıl 31 milyon 480 bin civarında turist ağırladığını , ilerleyen zamanlarda elde edilen gelirin de açıklanacağını hatırlattı . Günay , geçen yıla göre hem gelenlerin sayısının hem de gelirin attığının gözlendiğini kaydetti . Türkiye’nin turizm alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu kaydeden Günay , şimdi hedefin bu başarıyı sürekli hale getirmek olduğunu vurguladı .


Türkiye’nin büyük ölçüde kitle turizmi yaptığını kaydeden Günay , “Başarılarımızın yanı sıra bazı eksiklerimizi ve uzun vadede yapmamız gerekenleri de iyi değerlendirmemiz , buna göre önümüze yeni hedefler koymamız gerekiyor . Bu yıl 31 milyondan fazla turist geldi ülkemize , 10 milyondan fazlası Antalya’ya geldi . Ege’yi , Muğla’yı kattığınız zaman gelenlerin yarısının deniz kıyısına geldiği , kitle turizmi için geldiği , büyük konaklama merkezlerinde konakladığı , birey olarak onları konuk edenlerin de çok fazla algılamadığı , kendilerinin de konuk edildiği yörede bireysel ilişkiler kurmakta zorlandığı bir turizm üzerinden halen gidiyoruz . Bunun doğayı tahrip edici , tüketim artıkları yaratıcı , gelenlerin bulundukları coğrafyanın özelliklerini derinliğine kavramalarında zorluk yaratıcı yönlerini hepimiz biliyoruz . Şimdi belki Türkiye’nin yeni bir alana doğru bakış açısı geliştirmesi gerekiyor . ” diye konuştu .


Sürdürülebilir turizm için her şeyden önce doğayı ve tarihi özenle korumak gerektiğinin altını çizen Günay sözlerini şöyle sürdürdü : “O yüzden biz birkaç yıldan bu yana , yeşil yıldız uygulaması yapıyoruz . ” dedi . Şu anda çok sayıda otelin , yeşil yıldız belgesi almanın şartlarını oluşturmaya başladığını kaydeden Günay , “Biz de bu yıldan itibaren eskiden yaygın biçimde bütün konaklama tesislerine vermeye çalıştığımız enerji desteğimizi şimdi yeşil yıldız belgesi almış olan , çevreyi korumak konusunda daha özenli , dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve daha özenli davranan konaklama tesislerine bu yardımı vermeye çalışıyoruz . Böylece , konaklama tesislerinde çevreyi korumayı özendirmeye çalışıyoruz . ”

Denizi de korumaya çalıştıklarını aktaran Günay , “2011 yılında 325 civarında mavi bayrağımız var . Bunu özenle korumaya çalışıyoruz . ” ifadesini kullandı .


Sürdürülebilir turizm için yeşili korumak , maviyi korumak , doğayı korumak , denizi korumanın işin bir tarafı olduğunu belirten Günay , “Yine , toplumla – turizm arasındaki bağı iyi kurmak gerekiyor . Kitlesel konaklama tesisleri yaptığımız zaman binlerce insanın geldiği , binlerce insanın gezdiği , yüzlerce-onlarca insanın birlikte gezdiği bir turizm türü , toplumla-turizm arasında ister istemez bir yabancılaşma yaratabiliyor . Kitlesel topluluklar halinde geziyorsunuz . Siz birey olarak kendinizi çok öne çıkartamıyorsunuz , bireysel ilişkiler kurmakta zorlanıyorsunuz . Bu konaklama tesislerinin bulunduğu yöredeki halk da bir ölçüde sizin o toplu yaşamınıza yabancılaşıyor . ” değerlendirmesinde bulundu .


Günay , Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerini , doğal güzelliklerini , yaşam kültürünün farklılıklarını , güzelliklerini , üstünlüklerini , dünyanın başka coğrafyalarından gelenler için ilginç olan yönleri öne çıkaracak olan , insanı tek başına öne çıkaracak olan yeni bir turizm türünün artık düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi .

Günay , “İtiraf ediyorum ki , biz bu alanda henüz çok derin ve yoğun çalışmalar yapmıyoruz . ” ifadesini kullandı . Türkiye’nin pansiyondan daha ileride ama kitlesel büyük turizm merkezlerinden farklı butik işletmeciliğe yoğunlaşması gerektiğini söyleyen Günay , “Öyle olduğu zaman daha küçük yatırımlarla istihdamı artırmak da kolaylaşıyor . ” diye konuştu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile