Bakan Günay: Tarihi Eserleri Ayağa Kaldırmada Dönem Ayrımı Yapmıyoruz

Bakan Günay: Tarihi Eserleri Ayağa Kaldırmada Dönem Ayrımı Yapmıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi ören yerlerinde arkeolojik eserleri ayağa kaldırmada dönem ayrımı yapmayacaklarını söyledi.

Antalya`nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde bulunan Bakan Ertuğrul Günay, 3 yıldır Side Antik Kent`te Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü`nün kazı çalışması yaptığı Side Kazı Evi`ni ziyaret etti. Side kazıları ile ilgili Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Doç.Dr. Hüseyin Alanyalı ve Öğretim Üyesi Doç.Dr. Feriştah Alanyalı`dan bilgi alan Günay, tarihi eserleri onarma, restorasyon, konservasyon ve ayağa kaldırmada Helenistik, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve pagan dönemi ayrımı yapmadıklarını söyledi. Side tarihinin gün yüzüne çıkması için kazı çalışmaları için Anadolu Üniversitesi`ne her türlü desteği vereceklerini belirten Günay, kültür, tarih ve arkeoloji turizminde İspanya ve İtalya ile yarışmada kararlı olduklarını kaydetti. Side Belediyesi`nin Side kazılarına desteği, tarihi eserlerin ayağa kaldırılması ve korunması çalışmalarını diğer turizm yörelerine örnek gösterdiklerinin altını çizen Günay, yeni kazı çalışmaları ve tapınakların ayağa kaldırma çalışmaları ile birlikte Side denilince akla sadece antik tiyatrosu ile Apollon Tapınağı`nın akla gelmeyeceğini söyledi.

Günay, "Tarihi eserlerin yeniden ayağa kaldırılmasında Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi ayrımı yapmıyoruz. Kültürel varlıklarımızın korunması ve ayağa kaldırılmasını bir bütün olarak görüyoruz. Side Antik Kent bu bakımdan çok zengin arkeolojik zenginliğe sahip. Kazı çalışmaları ile bundan sonra Side`nin ismi Side Antik Tiyatro ile anılmayacak.Bunu yanı sıra Roma dönemi Anıtsal Çeşme, Tüke Tapınağı, Athena Tapınağı, tapınaklar bölgesi, Side Müzesi, agora ve Tüke Tapınağı ve tapınaklar bölgesinin yeniden ayağa kaldırılması ile bambaşka bir görünüme bürünecek." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile