Dünya mirası aday listesi alanlarımızı son 5 yılda 18' den 37'ye çıkardık" dedi.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Kent Turizmi Küresel Zirvesi Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen zirveye 55 ülkeden 300'ün üzerinde davetli katıldı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dünya kültür mirası alanlarını son 4 -5 yılda 18'den 37'ye çıkardıklarını söyledi.
Turizmin 21’inci yüzyılda kurucu sektörlerinden başında yer alacağını belirten Bakan Günay, ‘‘Çünkü sadece bir ekonomik sektör değil bir sosyal sektördür. Bir bölgeye turizmin gelmesi o bölgenin yaşam kalitesini yukarı çekiyor. bir insanın turizm de çalışması o insanın hayatını olumlu yönde etkiliyor. Turizm insan yaşamını ve bütün toplum yaşamını iyiye doğru değiştiren ve dönüştüren bir sektördür’’ dedi.
Hükümet olarak şu an Türkiye’deki tarihi varlıkları koruma konusunda hiçbir ayrım yapmadıklarını belirten Günay, Hiçbir bir uygarlıktan hiçbir kültürden hiçbir inançtan gelmiş olanlar arasından en küçük bir ayrım yapmıyoruz. Bugün Türkiye topraklarından hangi dönemden hangi medeniyetten hangi kültürden hangi inançtan gelmiş olursa olsun sahip çıkıyoruz. Musevilikten, Hıristiyanlıktan, Müslümanlıktan Anadolu’da ki çok eski devletlerden nerden gelmiş olursa olsun, ne varsa hepsini insanlığın bize emaneti sayıyoruz ve hepsine aynı biçimde sahip çıkmaya ve yukarı kaldırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
UNESCO’nun çalışmalarını dikkate aldıklarını da ifade eden Günay, “2007 yılında Türkiye’de UNESCO dünya mirası alanı 9’ken, son yıllarda her bir yeni alan UNESCO listesine girmeye başladı.
2011' de Selimiye Cami Külliyesi, geçen yıl da Konya Çatalhöyük yerleşim merkezi. UNESCO dünya mirası listesi aday listesi alanlarımızı son 4 -5 yılda 18' den 37'ye çıkardık" şeklinde konuştu.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise turizm sektörünün hem iktisadi, hem de insani boyutları olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu, ‘‘İktisadi boyutları küresel ekonomik durgunluğa karşı bir çıkış yoludur. Son yılda küresel turizm faaliyetleri yüzde 50 büyümüştür. Halen 1 milyar kişi olan uluslararası küresel turist sayısının 2020'de 1 milyar 300 bin kişiye çıkması beklenmektedir. Yani önümüzdeki 7 yılda turizmde 300 milyar dolar ilave gelir fırsatı doğacaktır. Turizm sektörü Türkiye için dünya çapında bir başarı öyküsü olmuştur. 1995 yılında turizm gelirinde dünya da 22 sırada yer alan ülkemiz bugün ilk 10 içerisine girmiştir. Şimdiki hedefimiz 2023 yılında 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelirdir’’ ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Turizm önemli bir sektör, önemli bir lokomotif güç, sürdürülebilir kalkınma için önemli bir argüman. 2004 öncesi 2 milyon 800 bin turist alan İstanbul'un 30 milyon hedefi olan bir şehir olduğunun farkına vararak turizm yatırımlarını destekleme kararı aldık. Yatırımlarımızı yaparken turizmi etkileyecek olan yatırımlara önem verdik. Özellikle kongre merkezi bir turizm haline gelmeliydi. İstanbul bir emek iş gücü barındırmayı değil nitelikli bir işgücüne barındıran bir şehir olmalıydı plan kararlarımıza bunu koyduk. Kongre merkezinde 40’ıncı sırada olan İstanbul’u bugün 8’inci sıralara çıkardık’’ dedi.
Bakan Günay: “unesco Dünya Mirası Alanlarımızı 18’den 37’ye Çıkardık'
Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay, ‘‘2007 yılında Türkiye’de UNESCO dünya mirası alanı 9’ken, son yıllarda yeni alanlar oluşturduk.