Bakan Işık Almanya'da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: 'Sanayi 4.0 kavramında da diğer tüm teknolojik alanlarda da insan artık daha da merkeze oturuyor' 'Bu konuda Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı ArGe ve inovasyonla hazırlamak durumundayız' Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Young: 'Bosch olarak Endüstri 4.0'a geçiş sürecinde Türkiye için itici güç olmaya, bu alandaki deneyim ve uzmanlığımızı paylaşmaya hazırız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi 4.0 kavramında da diğer tüm teknolojik alanlarda da insanın artık daha da merkeze oturduğunu belirterek, 'Bu noktada da dijital eğitim bizim açımızdan son derece önemli. Bu konuda Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız.' dedi.

Bakan Işık ve beraberindeki heyet, Bosch'un Almanya Stuttgart'taki fabrika ve Ar-Ge merkezini ziyaret etti. Heyette Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu da yer aldı.

Söz konusu ziyaret kapsamında Bosch Grubu'nun Sanayi 4.0 ile ilgili devam eden projelerini yakından inceleyen Işık, yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi aldı.

Işık ve heyetine, Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young eşlik ederken, Bosch Endüstri 4.0 Dünya Başkanı Stefan Assmann da bir sunum yaptı.

Bakan Işık, gezi sonrasında yaptığı konuşmada 4. Sanayi Devrimi'nin yeni başlamadığını ve 3. Sanayi Devrimi'nden çok bağımsız olmadığını söyledi.

3. Sanayi Devrimi'nde otomasyon ve elektriğin önemli bir yer tuttuğunu anımsatan Işık, 4. Sanayi Devriminin ise aşırı otomasyon ve bağlantılı bir süreç olduğunu anlattı.

Işık, 4. Sanayi Devrimi'nin en karakteristik özelliğinin, ne üretildiğinden ziyade nasıl üretildiği olduğunu belirterek, üretimde akıllı ve dijital teknolojilerin ne kadar kullanıldığının önemine değindi.

Bu açıdan Sanayi 4.0 kavramının son yıllarda bir proje olarak kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

'Türkiye olarak biz de 'Bu noktada neredeyiz, bundan sonrası için ne yapmalıyız, özellikle Türkiye'de üretimi olan global şirketlerimizle daha yakın nasıl çalışırız ve global şirketlerimizin Türkiye'yi de bu oyunun içerisine sokması noktasında ne yapabiliriz?' diye çalışıyoruz. Bugün Almanya'da bununla ilgili temaslarda bulunuyoruz ki şu anda Bosch'dayız.

Bosch bu konuda lider şirketlerden biri. Bosch aynı zamanda yüksek teknolojili üretimde de Türkiye'deki en iyi şirketler arasında. Dolayısıyla biz bu Sanayi 4.0 ile ilgili global oyunda Türkiye'nin rolünün en iyi noktada olması için hem Türkiye'de faaliyet gösteren global şirketlerin bu noktada hangi rolü alacağını, hem de bu konuda hükümetimizin ve özel sektörümüzün ne yapması gerektiğine yönelik çok önemli bir çalışmayı bugün burada yürütüyoruz.'

- 'Ar-Ge'nin kamu destekleri açısından şu anda gördüğümüz bir eksiği yok'

Bakan Işık, Sanayi 4.0 kapsamında Ar-Ge teşviklerinin artırılıp artırılmayacağının sorulması üzerine, Ar-Ge Reform Paketi'ni yeni çıkardıklarını ve söz konusu pakete bütün paydaşların görüşlerini maksimum düzeyde yansıttıklarını dile getirdi.

Son derece geniş, kapsamlı ve güçlü bir paket hazırladıklarını belirten Işık, 'Dolayısıyla Ar-Ge'nin kamu destekleri açısından şu anda gördüğümüz bir eksiği yok. Elbette her zaman daha iyisi olabilir ama şimdi asıl Ar-Ge uygulamalarında karşılaşılan sorunlara yoğunlaştık.' ifadelerini kullandı.

Işık, bu dijital çağda ve Sanayi 4.0'da, Ar-Ge ile inovasyonun artık hayat tarzının temelini oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Bu noktada özellikle yazılım ve donanım artık hayatın bir parçası haline geliyor. Sanayi 4.0 kavramında da diğer tüm teknolojik alanlarda da insan artık daha da merkeze oturuyor ama düşük becerili insan gücünün önemi azalıyor, çok yüksek becerili, yüksek nitelik gerektiren insan gücüne olan talep çok artıyor. Burada da dijital eğitim bizim açımızdan son derece önemli. Bu konuda Türkiye'nin altyapısını geliştirmek, yüksek nitelikli insanların da Sanayi 4.0'a adapte olması için altyapıyı Ar-Ge ve inovasyonla hazırlamak durumundayız .'

- 'Türkiye, Sanayi 4.0'a geçişte hızlı davranmalı'

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da dünyanın önde gelen hizmet ve ürün tedarikçilerinden biri olduklarını, köklü geçmişleri ve Ar-Ge donanımlarından güç alarak, Almanya ve tüm dünyada Sanayi 4.0 konusunda öncü bir role soyunduklarını söyledi.

Sanayi 4.0 teknolojisinin, üretim sürecindeki birçok önemli detayı etkileyip ve değiştirebildiğine işaret eden Young, '100 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiğimiz Türkiye, Avro Bölgesi ve Orta Doğu için önemli bir konumda bulunuyor. Türkiye'nin dünya sanayisinde standartlarını yükseltmesi ve uluslararası üretim ağının bir parçası olmaya devam etmesi için Endüstri 4.0 teknolojisine geçişi hızla tamamlaması gerekiyor. Bosch olarak bu geçiş sürecinde Türkiye için itici güç olmaya, bu alandaki deneyim ve uzmanlığımızı paylaşmaya hazırız.' diye konuştu.

Young, Sanayi 4.0'ın işin yapış şeklini hızlandırdığını, hataları ortadan kaldırdığını ve esnekliği artırdığını belirterek, bunun da nihai üründeki maliyetleri azalttığını dile getirdi.

Bosch'ın Sanayi 4.0 konusunda Türkiye'ye katkılarına da değinen Young, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bosch, 4 temel iş sahasında üretim yapıyor ve 15 bin kişi çalışıyoruz. Otomotiv alanında biz Türkiye'de Sanayi 4.0'la 2013 yılında başladık. Geldiğimiz noktada şu anda Bursa'daki dizel enjektör fabrikamız Bosch'un uluslararası üretim ağında öncü bir konuma geldi. Bundan sonra ne yapacağız diye bakarsak; Bursa'daki tesisimizi geliştirirken, Alman hükümetiyle başlattığımız Sanayi 4.0'ın know-how'ının bilgisini Türk sanayisine sunacağız. Biz bugün burada bu köprünün temellerini atıyoruz. Sayın Bakanla Türkiye'ye döndükten sonra, Türkiye'nin sanayi illerinde bunun ne anlama geldiğini ve ne fayda getireceğini anlatacağız. Bosch olarak da ilk önce yan sanayimizde başlayarak uygulamaya geçeceğiz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile