Bakan Kacir Açiklamasi 'Hibrit Roket Teknolojisini Ticarilestirme Firsati Yakalayacagiz'

Bakan Kacir Açiklamasi 'Hibrit Roket Teknolojisini Ticarilestirme Firsati Yakalayacagiz'

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, ilk milli haberlesme uydusu TÜRKSAT 6A’nin önümüzdeki yil uzayla bulusturacagini belirterek, "Bir ay programini iki asamali gerçeklestirecegiz. Bu program çerçevesinde uzayda hibrit roket teknolojisini kullanan ülke olacagiz. Bunun yüksek risk tasiyan bir bilimsel gayret oldugunun farkindayiz, eger bunu basarabilirsek, bu teknolojiyi ticarilestirme firsati elde edecegiz. Uydularin yörüngeler arasi transferinde bu teknolojilerin kullanilmasini saglayacagiz, böylelikle halihazirda 600 milyar dolar düzeyinde hizla 1 trilyon dolara yükselecek uzay ekonomisinden Türkiye’nin pay almasini saglayacagiz" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen Akdeniz Üniversitesi’nin 2023-2024 Akademik Yil Açilis ve Fahri Doktora Töreni’ne katildi.

Bakan Kacir’a berati Rektör Özlenen Özkan tarafindan takdim edildi.

Türkiye Yüzyili’nda Milli Teknoloji Hamlesi konusunda ilk dersi veren Bakan Kacir, "Kritik teknolojilerde tam bagimsizlik yolculugudur, aslinda savunma sanayinin öncülügünde basladi.

Savunma sanayiinde milli ve özgür sistemlerinin gelistirilmesi sahada kullanabilmesi öncelikli bir politika olarak tespit edildi. Bu Türkiye için tercihten öte zorunluluktur. 40 yildir terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bu mücadelede ittifak içinde olmamiz gerekenler çogu zaman bize destek vermediler. Parasini verdigimiz halde savunma sistemlerini, silahlari IHA’lari bizimle paylasmadilar. Onlari mücadele ettigimiz teröristlerin yaninda gördük. 2000’li yillarda Türkiye bir karara aldi ve savunma sanayiinde uzun erimli millilesme politikasi baslatildi. Su bir gerçek ki teknolojinin tüm alanlarinda tam bagimsizlik mücadelesi vermek zorundayiz” diye konustu.



"Bagimsizlik süreçlerini hizla hayata geçirmeliyiz"

Ihtiyaç duyuldugu anda kendinize ait olmayan bir teknolojiye ulasilamayan anlar yasandigini dile getiren Kacir, “2-3 yil önce bunu saglik alaninda yasadik. Pandemi mücadelesinde ve hep birlikte suna sahit olduk ki ayni birlikte olan ülkeler dahi birbirlerine ihtiyaçlari olan saglik sistemlerini en basit saglik araç gereçlerini dahi vermez oldular. Dünya adeta kilitlendi. Pek çok gelismis ülke solunum cihazini temin edemedigi için vatandaslarini ölüme terk etti. Savunma sanayiinde millilesme yüzlerce projeyi hayata geçirildi. Enerji, gida, tarim, ulastirma, finans teknolojilerinde benzer bagimsizlik süreçlerini hizla hayata geçirmek zorundayiz. Bütün bunlari basarmak bizim için bir tercih degil zorunluluktur” diye konustu.

Bakan Kacir, Türkiye’nin son 20 yilda sifirdan bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemi insa ettiginin altini çizerek, bugün ülkede 100 teknopark be bin 600’den fazla arge tasarim merkezi oldugunu kaydetti.



"30’dan fazla ülkeye ihracat"

Türkiye’nin bugün askeri Insansiz Hava Araci üretiminde dünya birincisi oldugunu kaydeden Bakan Kacir, "Bütün Çin savunma sanayiinin dünyada ihracat yaptigi ülke sayisindan fazla Türkiye’nin Milli Insansiz Hava araçlari ihraç ediliyor. 30’dan fazla ülkeye Türkiye ihracat yapiyor” diye konustu.

Türkiye’nin 10-15 yil içinde havacilik sektöründe büyük yol aldigina deginen Bakan Kacir, “AÜ’deki teknoparkinda gelistirme süreçlerine dahil oldugu milli muharip uçagi KAAN gökyüzü ile ulasmaya hazirlaniyor. Türk savunma sanayii 20 yilda, geçtigimiz yil 4,5 milyar dolar, bu yil 6 milyar dolar, gelecek yil ise 10 milyar dolarlik bir ihracati hedefliyor” dedi.



Yapay zeka

Yapay zeka konusunda da deginen Bakan Kacir, “Yapay zekanin içinde olmamiz gereken bir döneme girdik. Yapay zeka uygulamalari yaygin sekilde is gücünde dönüsüme dogru gidiyor. Türkiye’de 30 milyon çalisan var. Bunlarin 9 milyona yakini 2030’a geldigimizde akilli sistem ve makinelerce yapilacak. Mevcutta 9 milyon kisi 7-8 yil sonra o islerini yapmiyor olacaklar. Beyin gücü ile de yapilmakta olan islerin bir çogu yapay zekayla yapiliyor olacak. Bütün ögrenci arkadaslarima bu dönüsüm süreçlerini yakindan takip etmelerini ve öncüsü olmalarini üniversite dönelerinde hayata geçirmelerini istiyorum. Dünyada en fazla satilan 100 ilacin biyoteknolojik ilaç oldugu döneme geldik. Bu alanda mutlaka milli inisiyatifleri büyütmemiz lazim. Yenilenebilir enerji hizla yükselecek. Türkiye olarak yenilenebilir enerji alanina yatirim yapiyoruz. 2035 yilinda 53 gigawatta çikaracagiz, rüzgari ayni dönede 30 gigawatta çikaracagiz. Bu alana sadece biz degil Avrupa’da yatirim yapiyor. Çok degil sadece 7-8 sene içinde. Muazzam bir pazar Türk sanayicisini bekliyor. Sadece tüketici, kullanici degil, gelistirici, üretici ve ihraç eden ülkelerinden biri olmaliyiz” ifadelerine yer verdi.

"Uzay ekonomisinden pay alacagiz"

Milli Uzay Programi ile Türkiye’yi uzay teknolojilerinde tipki savunma sanayinde oldugu gibi küresel bir güç haline getireceklerini vurgulayan Bakan Kacir, “Bunu basaracak güce sahibiz. Türkiye görüntüleme uydularinda muazzam bir kabiliyet elde etti. Simdi hem uydu ihracat edebilen hem de uydu alt sistemlerini ihraç ediyoruz. Ilk milli haberlesme TÜRKSAT 6A’yi önümüzdeki yil uzayla bulusturacagiz. Bir ay programini iki asamali gerçeklestirecegiz. Bu program çerçevesinde uzayda hibrit roket teknolojisini kullanan ülke olacagiz. Eger bunu basarabilirsek, bunun yüksek risk tasiyan bir bilimsel gayret oldugunun faydayiz. Eger bunu basarabilirsek, bu teknolojiyi ticarilestirme firsati elde edecegiz. Uydularin yörüngeler arasi transferinde bu teknolojilerin kullanilmasini saglayacagiz. Böylelikle halihazirda 600 milyar dolar düzeyinde hizla 1 trilyon dolara yükselecek uzay ekonomisinden Türkiye’nin pay almasini saglayacagiz. Yüzde 1 pay alsak 10 milyar dolar eder, yüzde alsak 50 milyar dolar olur. Bunu mutlaka Türkiye basaracak. Sahip oldugumuz test altyapilari dünyada çok az ülkede var. Sahip oldugumuz nitelikli insan kaynagi çok az ülkede var. Haberlesme uydusu sadece 10 ülke tarafindan üretebilen bir sistemdir. Nasil bugüne kadar bunlari adim adim basardiysak, yine basarili islere imza atacagiz. Ilk Türk uzay yolcusunu Uluslararasi Uzay Istasyonu’na çok yakinda uzaya gönderecegiz. 42 devlet vatandasini uzaya gönderecegiz. Biz de bir vatandasimizi Uluslararasi Uzay Istasyonu’nun bir bilim misyonu çerçevesinde göndermis olacagiz" açiklamasinda bulundu.

"Umut bekleyenlerin yüzü gülecek"

Bakan Kacir, "Biz o kadar kuvvetli olmak zorundayiz ki bir zalim bir masuma kiymaya cesaret edemesin. Türkiye tarih boyunca bu durusu ortaya koyabilmistir. Türkiye hiçbir zaman zulmetmemistir. Türk milleti dünyanin en serefli milletidir. Bizler dünyanin en güçlü devletleri oldugumuz zamanlarda bile bir cana zulmetmedik. Bizler kuvvetli olacagiz ki bizden umut bekleyenlerin yüzü gülecek" dedi.



"Büyük bir aileyiz"

AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Israil’in Gazze saldirisina tepi göstererek, “Orada sadece bebekler degil insanlik ölüyor. Soykirim gören bir toplumun bir baska topluma soykirim yapmasi bir garabettir. Savas ve baris kurallari güçlüler koyuyor. Bunun yolu bilim ve teknolojiden geçiyor. Bilgiye sahip olan gelecege yol veriyor. Milli teknoloji hamlesi özellikle savunma sanayine önem vermek zorundayiz. Son yillarda ortaya konulan iradeyle yerlilik orani yüzde 80’lere çikmistir. Milli muharip uçaginin bir parçasinin Antalya teknokentinde yapilmasindan gurur duyuyorum” dedi.

Özkan, AÜ’nün 67 bin ögrenci ve 7 bin çalisaniyla çok büyük bir aile olduklarini belirterek, Bakan Kacir’a senato karariyla yönetim bilisim sistemleri dalinda fahri doktora ünvani verildigini aktardi.

Törene, Antalya Valisi Hulusi Sahini TÜBITAK Baskani Prof.Dr. Hasan Mandal, AÜ Rektörü Özlenen Özkan, AK Parti Antalya Il Baskani Ali Çetin, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile