Bakan Kacir, Yalova Meyve Suyu Üretim Merkezi'ni Açti

Bakan Kacir, Yalova Meyve Suyu Üretim Merkezi'ni Açti

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Yalova Meyve Suyu Üretim Merkezi’nin açilisini gerçeklestirdi.

Yalova’ya bir dizi programa katilmak için gelen Bakan Kacir, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü’nde Yalova Meyve Suyu Üretim Tesisi’nin açilis törenine katildi.

Kacir, Yalova’nin ilk cografi isaretli tarim ürünü Yalova aronyasinin üretim hacmini artiracak, ayni zamanda sehrin tarim potansiyelini açiga çikaracak bu projenin hayirli olmasini diledi.

Tam bagimsiz ve müreffeh Türkiye’yi insa ederken yatirim tesvikleriyle sanayiye katki sagladiklarini anlatan Kacir, “KOBI’lerimize sagladigimiz imkânlarla ve bölgesel kalkinma projelerimizle son 22 yilda Yalova’mizi da ihya ettik. Yalova’ya yaptigimiz yatirimlarla, eser ve hizmetlerimizle sehrimizin çehresini degistirdik. Düzenligimiz 628 yatirim tesvik belgesiyle sehrimizde 133,3 milyar lira yatirimin ve 48 bin 500’den fazla nitelikli istihdamin önünü açtik. Yalova’mizin kalkinmasinin basat aktörü olarak gördügümüz KOBI’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz” dedi.

22 yil öncesine kadar parmakla sayilabilecek kadar az KOBI’nin KOSGEB desteklerinden faydalanirken bu sayiyi 452 milyon liranin üzerinde destekle 5 bin 100’ün üzerine çikardiklarini anlatan Kacir, söyle konustu:

“22 yil önce Yalova’mizda organize sanayi bölgesi yoktu. Biz sehrimize 4 OSB kazandirdik. Organize sanayi bölgelerimizde 5 bin yeni istihdam olusturduk. Sehrimizi bilimde ve teknolojide daha ileriye tasimak için, TÜBITAK akademik, bilim insani ve özel sektör Ar-Ge destek programlari kapsaminda 73 projeye ve 133 bilim insanina 342 milyon lira destekte bulunduk. Türkiye’nin teknoloji üssü olma yolundaki yürüyüsünde Yalovali gençlerimizin de yer almasi adina Yalova’da Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Yalova’mizin yerel tatlarini, lezzetlerini koruyor, dünyaya tanitiyoruz.”

Yalova aronyasi, Çinarcik isi ve Yalova kivisinin cografi isaretle tescillendigini hatirlatan Kacir, “Kalkinma Ajansi mali ve teknik destek programlari ve merkezi programlar vasitasiyla kadin ve genç istihdamini destekliyoruz. Sehrimizin tarimda, katma degerli üretim potansiyelini harekete geçiriyoruz. Yalova’yi her alanda kalkindirmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar kamu kurumlarimizin, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluslarimizin 171 kalkinma projesine 291,3 milyon lira destek verdik. Bugün de yine basta kadinlarimiz ve gençlerimizin is hayatina aktif katilimlarini saglayacak, sehrimizin tarimsal kalkinmasini destekleyecek ‘Üzümsü Meyvelerle Yalova’da Kir Kent Elele’ projesinin açilisini gerçeklestiriyoruz” dedi.

Bakan Kacir, Dogu Marmara Kalkinma Ajansi’nin 4,4 milyon lira destek verdigi proje ile Yalova aronyasi, kivisi basta olmak üzere üretilen meyvelerin islenmesi için bir meyve suyu üretim tesisi kurduklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:

“Yerel meyve üretiminin sürdürülebilirligini destekleyecek, bölgesel kalkinmayi hizlandiracak bu tesisi, meyve üreticilerimizin, kooperatiflerimizin hizmetine sunduk. Ayni zamanda sehrimizin meyve üretiminde verimliligi, kaliteyi ve sürdürülebilirligi artirmak için 20 vatandasimiza egitim verdik. Biz Yalova’nin üretim, istihdam, büyüme yolculugunda her daim yaninda, yakininda olmaya devam edecegiz. Sehrimizi son 22 yilda oldugu gibi kalkindirmaya, potansiyelini harekete geçirmeye devam edecegiz. Yalova, 1999 depreminde en fazla yara alan illerimizden birisidir. Allah, ayni acilari bir daha yasatmasin insallah ancak, sehrimiz küllerinden yeniden dogdu, güçlendi, yenilendi. Yalova son 22 yilda, hizla toparlanarak ülkemizin en cazip, en gözde sehirlerinden biri hâline geldi. Afetlere dayanikli, güvenli, güçlendirilmis sehirler ancak gerçek belediyecilik anlayisi ile kurulur, imar edilir. Biz simdiye kadar gerçek belediyecilik yaptik, gönül belediyeciligi yaptik, bundan sonra da yapmaya devam edecegiz.”

Kacir, Yalova’nin kalkinma hareketini yerelden genele yaymaya devam edeceklerini vurguladi.

Bakan Kacir, daha sonra Vali Hülya Kaya, AK Parti Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüs, Meliha Akyol, Yalova Belediye Baskani Mustafa Tutuk ve il protokolü ile tesisin açilis kurdelesini kesip tesisi gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile