Bakan Karaismailoglu 1915 Çanakkale Köprüsü Santiyesinde Açiklamada Bulundu Açiklamasi (1)

Tabliye bloklarinin montajlari ile artik 1915 Çanakkale Köprüsü'nün büyük oranda tamamlandigini görüyoruz' 'Köprüde 162 bin kilometre uzunlugunda, yani dünyanin etrafinda dört defa dönecek kadar çelik tel kullanilmakta. Bölgedeki yüksek rüzgar hizlari dikkate alinarak tasarlanan köprümüz, gerek isletme döneminde gerekse de insaat sirasinda olusacak en elverissiz rüzgar etkilerine karsi stabilitesi test edilmis ve bu testlerden basariyla çikmistir' 'Yaklasik 5 bin 100 personel, 809 is makinesi ve 7/24 çalisma esasiyla basariyla sürdürdügümüz çalismalarimiz sonucunda projemizin, 18 Mart 2022'de hizmete girmesi için yorulmak bilmiyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Tabliye bloklarinin montajlari ile artik 1915 Çanakkale Köprüsü'nün büyük oranda tamamlandigini görüyoruz." dedi.

Karaismailoglu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde "kedi yolundan" yapacagi inceleme öncesi gazetecilere yaptigi açiklamada, sadece kulelere yakin kisimlardaki tabliyelerin montajinin kaldigini söyledi.

Artik "Asirlarin hayali" için geri sayimin basladigini ifade eden Karaismailoglu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün 101 kilometre uzunluguyla Kinali-Tekirdag-Çanakkale-Savastepe Otoyolu Projesi kapsaminda yer aldigini anlatti.

Karaismailoglu, köprünün 2 bin 23 metre orta açiklik ve 770'er metre yan açikliklariyla 3 bin 563 metre uzunlugunda oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"2 bin 23 metrelik orta açiklik, Cumhuriyetimizin 100. kurulus yil dönümünü sembolize ediyor ve tamamlandiginda dünyanin en büyük orta açiklikli asma köprüsü unvanina sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleri ile beraber toplam geçis uzunlugu ise 4 bin 608 metreye ulasiyor. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri, Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanildigi 18 Mart 1915'i isaret edecektir. Iki çelik kule arasindaki köprümüz, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelligine de sahip. Tamamlaninca, dünyada 2 bin metre orta açikligin üzerinde ikiz tabliye olarak tasarlanan ve insa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekligi ve 16 metrelik mimari amaçli top mermisi figürüyle birlikte düsünüldügünde deniz seviyesinden 334 metre yükseklige erisecek ve dünyanin en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak."

- "Dünyanin etrafinda dört defa dönecek kadar çelik tel kullanildi"

1915 Çanakkale Köprüsü'nün "en"lerin projesi olarak Çanakkale Bogazi'na adeta mühür vuracagini ve ülkenin simge yapilarindan olacagini vurgulayan Karaismailoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"2x3 trafik seritli köprümüzün tabliyesi, 45 metre genislikte ve 3,5 metre yükseklikte ikiz tabliye olarak projelendirildi. Asma köprü kule temelleri Asya tarafinda eksi 45 metre, Avrupa tarafinda ise eksi 37 metre derinlikte iyilestirilmis deniz tabanina serbestçe oturmustur. 1915 Çanakkale'de kuru havuz ve islak havuzda keson imalatlari, plint ve bag kirisi imalatlari, ankraj bloklari, kule montaji, ana kablo montaji, tabliye montaji ve üst yapi çalismalari gibi yapim teknigi açisindan birçok önemli imalat kalemi yer aliyor. Köprüde 162 bin kilometre uzunlugunda yani dünyanin etrafinda dört defa dönecek kadar çelik tel kullanilmakta. Bölgedeki yüksek rüzgar hizlari dikkate alinarak tasarlanan köprümüz, gerek isletme döneminde gerekse de insaat sirasinda olusacak en elverissiz rüzgar etkilerine karsi stabilitesi test edilmis ve bu testlerden basariyla çikmistir."

- "18 Mart 2022'de hizmete girmesi için yorulmak bilmiyoruz"

Karaismailoglu, köprünün kule temellerinin, olasi büyük depremlere karsi çelik kaziklarla güçlendirildigini ve zemin üzerinde konumlandirilmis batirma keson tipi temel seçildigini dile getirerek, "Görevli sirket tarafindan yapim bedeline 2,332 milyar avro, kamulastirma çalismalarina ise 579 milyon lira harcama yapilmistir." diye konustu.

Kule kesonlarinin konumlandirildigi alanda deniz dibi tarama çalismalarinin yapildigini ifade eden Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Kule keson temellerinin konumlandirildigi alandaki deniz tabaninda zemin iyilestirmesi için güney kulede 165 adet, kuzey kulede ise 203 adet olmak üzere toplam 368 adet 2,5 metre çapindaki çelik kazik çakildi. Ana kablo imalatlari tamamlanarak, 304 adet tel demetinden olusan ana kablonun 5 Subat 2021 tarihinde montaj çalismalarina baslanilarak, montaj, ön sikistirma ve nihai sikistirma çalismalari ile aski kelepçeleri ve düsey aski halatlarinin montaj çalismalari tamamlandi. Tabliye panel ve blok imalatlari yapildi. Montajlari tamamlanan 66 adet mega blok, 21 adet single blok, Gölcük Çimtas Tesisleri'nden Gelibolu Kuru Havuz Bölgesi'ndeki tabliye stok sahasina intikal ettirildi."

Bakan Karaismailoglu, bugüne kadar orta açiklikta 38 adet, yan açikliklarda 32 adet olmak üzere toplamda 70 adet tabliye blokunun montajinin bitirildigini bildirdi.

Itme-sürme yöntemiyle insa edilen 680 metre uzunlugundaki Asya Yaklasim Viyadügü ile 365 metre uzunlugundaki Avrupa Yaklasim Viyadügü'nün tamamlandigini anlatan Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Tabliye bloklarinin montajlari ile artik 1915 Çanakkale Köprüsü'nün büyük oranda tamamlandigini görüyoruz. Tabii, 1915 Çanakkale Köprüsü yapim çalismalari devam ederken bir yandan da otoyol yapim çalismalarimiz devam ediyor. Bugüne kadar 2 betonarme yaklasim viyadügü, 2 betonarme viyadük, 6 hidrolik köprüsü, 5 altgeçit köprüsü, 39 üstgeçit, 40 altgeçit, 227 menfez ve 4 kavsak tamamladik. 1 köprü, 4 üstgeçit, 1 kutu menfez, 8 kavsak, 4 otoyol hizmet tesisi, ve 2 bakim isletme merkezinde de çalismalar hizla devam ediyor. Yaklasik 5 bin 100 personel, 809 is makinesi ve 7/24 çalisma esasiyla basariyla sürdürdügümüz çalismalarimiz sonucunda projemizin 18 Mart 2022'de hizmete girmesi için yorulmak bilmiyoruz."

Bakan Karaismailoglu, yapilan her yeni yolun, akarsular gibi, geçtikleri yerlerin istihdamina, üretimine, ticaret, kültür ve sanatina can kattigini kaydetti.

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile