Ankara’dan havayolu ile bu sabah Trabzon’a gelen Bakan Adil Karaismailoglu, Arakli Belediyesi’ni ziyaretinin ardindan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi ögrencileri ile bir araya geldi. KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi’ndeki bulusmanin ardindan Bakan Adil Karaismailoglu, Çamburnu Tersanesi’nde Basaran Gemi Sanayii tarafindan yapilan balik avlama gemisinin suya indirme törenine katildi.
Törende konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Türkiye’nin özellikle balikçi gemisi ihracatinda son yillarda önemli mesafeler aldigini söyledi.
“Yerli ve millî gemi sanayimiz ile gurur duyuyoruz” diyen Karaismailoglu “Karadeniz’i Türk Ticaret Gölü’ne çevirmek için attigimiz adimlarda, bölgemize Bakanlik olarak yaptigimiz yatirimlar genis yer tutuyor. Bölgemizde denizcilik sektörümüze çok önemli yatirimlar yaptik. Bir çok projemizde halihazirda devam ediyor. Tamami 440 bin metrekare olan Yeniçam tersanemizde 11 adet üretici firma faaliyet gösteriyor. Bu alanda, 300 kardesimiz de istihdam ediliyor. Her tonajdaki balikçi teknelerimiz ile diger gemilerin bakim ve onariminin yapilabildigi tersanemizde, birçok Avrupa, Asya ve Afrika ülkesi için de gemi yapimi devam ediyor. Yatirimlarimizla bölgenin ekonomik gelisimini, bütünsel kalkinma yaklasimimiz dogrultusunda destekliyoruz” diye konustu.
Iki gün sonra 14 Mayis’ta dünyanin sayili, ülkemizin de 2. deniz dolgusuyla insa edilen havalimani olan Rize-Artvin havalimanini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimi ile açacaklarini da hatirlatan Karaismailoglu “Uygulamalarimiz, politikalarimiz ve düzenlemelerimiz sayesinde küresel bir güce dönüsen Türk havaciligi 58. havalimanina kavusacak. Avrupa’da baska bir örnegi olmayan, 3 milyon metrekare alanda insa edilen Rize-Artvin Havalimani’mizi tamamlandik. Havalimanimiz yilda 3 milyon yolcu kapasiteli, cografi özellikleri nedeniyle karayolu ulasiminin güç oldugu Dogu Karadeniz bölgemizin ulasim ihtiyaci daha hizli ve konforlu bir sekilde saglayacak. Rize Artvin Havalimanimizi Trabzon havalimani ile birlikte Türkiye’mizin de ötesinde, Karadeniz’e kiyisi olan tüm ülkelere ve Asya ile Avrupa arasindaki en önemli ticaret yollarindan olan ‘Orta Koridor’a, kisacasi dünyanin hizmetine sunuyoruz. Karadeniz önümüzdeki on yillarda Avrasya’nin ticaret gölü olacak. Karadeniz’in artan ticari trafigini ve buradan saglayacaklari kazançlari ön gören tüm Karadeniz ülkeleri liman yatirimlarina hiz vermis, hummali hazirliklara baslamistir. Karadeniz’de hakimiyet yarisinin kazanani olmak herkesten çok bize yakisacak” seklinde konustu.
“Rakibi Ispanya’yi geride birakan Türkiye, en fazla balikçi gemisi ihracati yapan ülke oldu”
Konusmasinda Türk gemi sanayisinin geldigini noktayi verdigi rakamlarla anlatan Bakan Adil Karaismailoglu, “Türk gemi sanayisi son teknolojileri kullanan, çevre duyarliligi yüksek olan, bilgi birikim ve tecrübesi yerinde, kalite ve süre taahhütlerine sadik kalan dünyada saygin bir yere sahip bir sektördür. Bilisim sektörünün de destegi ile gemi adami ve belgeleme süreçlerinde de ciddi yenilikler yapiyoruz. Gemi sanayimizin, istihdam ve ülke ekonomisine katkisi da önemli oranlara ulasti. Gemi sanayimizin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yetenegi gün geçtikçe artiyor. 2003’ten itibaren hükûmetlerimizin izledigi akilci politikalarla, 0,55 milyon DWT olan tersane kapasitemizi, 7,5 katina çikararak 4,65 milyon DWT’e ulastirdik. Bunun yaninda tersanelerimizin gemi bakim-onarim miktari son 10 yilda yüzde 95 oraninda artmistir. Gemi insa sektöründeki istihdam orani son on yilda yüzde 115 artisla yaklasik 80 bin kisiye ulasti. 2020 yilinda rakibi Ispanya’yi geride birakan Türkiye, en fazla balikçi gemisi ihracati yapan ülke oldu. Tersanelerimizde son iki yil içinde 131 adet balik avlama gemisi tamamlanirken, 59 geminin de insasina devam ediyoruz. Dünyanin ilk hibrit balikçi gemisi ile birlikte dünyanin en büyük canli balik tasima gemisinde yine Türk mühendislerinin imzasi vardir. Dünya balikçiliginda en önde yer alan Norveç, Izlanda, Irlanda ve Ingiltere’ye balik avlama gemisi ihraç ediyoruz. Türkiye, gemi geri dönüsüm sanayiinde 1,5 milyon gross tonluk kapasitesi ile de dünyada 4. sirada yer aliyor” ifadelerini kullandi.
“Ülkemizi ‘denizci’ ülke yapmak için çalismalarimizi hizlandirdik”
3 tarafi denizlerle kapli olan Türkiye’yi ‘Mavi Vatan’da da etkin ve söz sahibi yapmak için canla basla çalistiklarini vurgulayan Bakan Adil Karaismailoglu, konusmasini söyle sürdürdü:
“Ülkemizi ‘denizci’ ülke yapmak için çalismalarimizi hizlandirdik. 2003’de Türk sahipli deniz ticaret filosu 9 milyon detveytten bugün 31 milyon detveyte yükseldi. Limanlarimizda elleçlenen yük miktarini 190 milyon ton iken, bunu 526 milyon tona çikarmanin gururunu yasiyoruz. 2022 yilinin ocak-nisan döneminde limanlarimizda elleçlenen yük miktarini bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 6,6 artirarak, 180 milyon 590 bin 500 ton olarak gerçeklesti. Ayni sekilde, ocak-nisan döneminde limanlarimizda elleçlenen konteyner miktari da bir öncesi yilin ayni dönemine göre yüzde 4,1 oraninda artarak 4 milyon 254 bin 531 TEU oldu. 2022’nin Ocak-Subat döneminde denizyolunun parasal payi, geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 29 oraninda artarak 82,3 milyar dolara yükseldi. Yeni Türkiye’yi gençlere en güçlü sekilde emanet etmek için, her alanda oldugu gibi denizcilik alaninda da bugünü-yarini degil, 30 yil sonrasini planliyoruz. Türkiye’nin denizciligini her alanda daha da gelistirmek için akilci yaklasimlarla, ortak akilla, devlet hassasiyetiyle planlarimizi yapiyoruz.”
2053 Ulastirma ve Lojistik Ana Plani
Konusmasinda 2053 Ulastirma ve Lojistik Ana Plani ile ilgili de bilgi veren Bakan Karaismailoglu, bu planla Türkiye’nin hedeflerini su sekilde özetledi:
“Liman tesisi sayisini 255’e çikaracagiz. Yesil liman uygulamalarini yayginlastiracagiz. Limanlarimizda yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynaklari kullanacagiz. Otonom gemi seferleri gelistirilecek ve limanlarda otonom sistemler ile elleçleme verimliligi artirilacak. Limanlarin aktarma hizmeti kapasitesi artirilirken bölge ülkelerine hizmet verebilecek çok modlu ve kisa mesafeli deniz tasima altyapisini gelistirecegiz. Kanal Istanbul Projesi ile Istanbul Bogazi’nda gemi trafigi azaltilacak; seyir emniyeti ise artirilacak.”
Yapilan konusmalarin ardindan 46 metre uzunlugunda, 17,5 metre genisliginde, 994 gross ton olan Ergün Reis A isimli balik avlama gemisi törenle denize indirildi.
Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Karadeniz Önümüzdeki On Yillarda Avrasya'nin Ticaret Gölü Olacak'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Karadeniz’in önümüzdeki on yillarda Avrasya’nin ticaret gölü olacagini belirterek “Karadeniz’in artan ticari trafigini ve buradan saglayacaklari kazançlari ön gören tüm Karadeniz ülkeleri liman yatirimlarina hiz vermis, hummali hazirliklara baslamistir. Karadeniz’de hakimiyet yarisinin kazanani olmak herkesten çok bize yakisacak” dedi.