Bakan Karaismailoglu AK Parti Gençlik Kollari MKYK Toplantisina Katildi Açiklamasi

'Kanal Istanbul, Istanbul Bogazi'nin güvenligiyle Uzak Dogu ve Bati arasinda su anda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gereklidir. Çünkü Türkiye, bu ticaretin tam ortasindadir' 'Bugün onlarca gemi, Marmara Denizi'nde Bogaz'dan geçmek için sira bekliyor. Onlarin Marmara Denizi'nde yarattigi kirlilik, egzoz emisyonlariyla çevre kirliligine neden olmasi, su anda konustugumuz müsilajin nedenlerinden bir tanesi'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kanal Istanbul'un, Istanbul Bogazi'nin güvenligi ile Uzak Dogu ve Bati arasinda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gerekli oldugunu belirterek, "Çünkü Türkiye, bu ticaretin tam ortasindadir." ifadesini kullandi.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Karaismailoglu, AK Parti Gençlik Kollari Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantisina katilarak, Kanal Istanbul basta olmak üzere Türkiye'de tamamlanan ve devam eden ulastirma ve altyapi projelerine iliskin bilgileri gençlerle paylasti.

Ulasim ve haberlesme alanlarinda çagin gerekliligi olan mobilitenin, dijitallesme ve lojistik dinamikleriyle sekillenen bütünsel kalkinma odakli stratejiyle çalistiklarini vurgulayan Karaismailoglu, gençlere 2003'ten bu yana gerçeklestirilen projeler ve kamu-özel is birligi (KÖI) projelerine iliskin ayrintili bilgilendirmede bulundu.

Karaismailoglu, günün ve gelecegin gelisen ihtiyaçlarina yönelik Lojistik Master Plani çerçevesinde çalismalarini sürdürdüklerini anlatti.

Ulasimin her modunda 2023 hedeflerine ulasmak için var güçleriyle çalistiklarini ifade eden Karaismailoglu, Bakanlik olarak temel faaliyet alanlarinin insan, yük ve data hareketliligini saglamak oldugunu bildirdi.

Her projede ülkenin çikarlarini en üst düzeyde koruduklarina isaret eden Karaismailoglu, "Gençlerimizin dinamizmiyle ve çok çalisarak ülkemizi gelecekte en ileri noktalara tasiyacagimiza dair inancim tam." degerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoglu, 2003'ten bu yana biten ve devam eden yatirimlarin toplam büyüklügünün yaklasik 1 trilyon 580 milyar liraya ulastigini belirterek, "Bütünsel kalkinmayla 2003-2020 döneminde gerçeklestirilen yatirimlar, GSYIH'ye yüzde 3 katki sagladi. Ayrica 1 milyon 20 bin kisiye istihdam imkani sagladik." ifadelerini kullandi.

- "Kanal Istanbul, ekonomik katkisi olacak alternatif su yoludur"

Kanal Istanbul Projesi'ne iliskin detaylara deginen Karaismailoglu, "45 kilometre uzunlugunda olacak Kanal Istanbul, hem çevreci hem de ekonomik katkisi olacak alternatif su yoludur. Kanal Istanbul güzergahinin yüzde 78'i dogal su yatagi. Diger kalan yüzde 22'lik kisimda da ciddi bir toprak hareketi olacak." bilgilerini verdi.

Gelisen dünya ticaretinden Kanal Istanbul sayesinde alacaklari payi artirmayi planladiklarini vurgulayan Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Su anda dünyadaki ticaret hacmi yük olarak 12 milyar ton. Bunun 1,7 milyar tonu Karadeniz havzasinda dolasiyor. Bu yükün miktari 2030'da 25 milyar tona, Karadeniz etrafinda ise 3,5 milyar tona çikacak, ardindan 2050'de 95 milyar ton, 2100 yilinda da 150 milyar tona çikmasi bekleniyor. Karadeniz'deki bu ticaret aginin tek çikis noktasi Istanbul Bogazi. Bizim bu ticari hareketlilige hazir olmamiz gerekiyor. 2030'da Karadeniz'de olusacak 3,5 milyar tonluk ve ardindan daha da büyüyecek ticarette Türkiye'nin söz sahibi olmasi gerekiyor. Kanal Istanbul, Istanbul Bogazi'nin güvenligi ile Uzak Dogu ve Bati arasinda su anda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gereklidir. Çünkü Türkiye, bu ticaretin tam ortasindadir. Bugün onlarca gemi, Marmara Denizi'nde Bogaz'dan geçmek için sira bekliyor. Onlarin Marmara Denizi'nde yarattigi kirlilik, egzoz emisyonlariyla çevre kirliligine neden olmasi, su anda konustugumuz müsilajin nedenlerinden bir tanesi. Denizdeki kirlilik, hareketsizlik ve deniz suyundaki sicaklikta burada her gün bekleyen onlarca geminin etkisi var."

Her geçen yil artan gemi sayilarinin denizlerde kirliligi artiracagina dikkati çeken Karaismailoglu, bu durumun Istanbul Bogazi'nin güvenligini daha çok tehdit edecegini, lojistikte zaman-maliyet sorunlari olusturacagini ifade etti.

Kanal Istanbul’un zemininin beton olacagi yönündeki iddialara da cevap veren Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Kanalin zemini dogal taban olacak. Sadece belli bölümlere sizdirmaz taban yapacagiz. Geçmiste Bogaz Köprüsü'ne karsi çikanlar bugün Kanal Istanbul'a da karsi çikan zihniyetti. Bugün Bogaz Köprüsü'nden 200 bin araç, ikinci köprüden 250 bin araç, üçüncü köprüden de 100 bine yakin araç geçiyor. O köprüler yapilmasaydi Istanbul trafigini düsünebiliyor musunuz? Cumhurbaskanimizin liderliginde bu zihniyete karsi, bikmadan ayni iradeyi göstererek bu büyük projeleri yapmaya devam edecegiz."

Türkiye'nin ulastirma ve altyapi eksikliklerini hizla tamamlarken, KÖI'nin önemli fayda sagladigini vurgulayan Karaismailoglu, söz konusu yatirimlarin normal sartlarda tamamlanmasi 7-20 yili bulurken, KÖI ile 5 yildan daha kisa sürede vatandasin hizmetine sunuldugunu sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile