Bursa'da düzenlenen Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği(BUİKAD)'nin 4. Anadolu Girişimci İş Kadınları Zirvesi'ne katılan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların durumu ve anayasada yapılan değişiklikler hakkında değerlendirmeler yaptı.
Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki zirvenin "7 İklim 4 Bucak" konulu oturumunda açılış konuşması yapan Bakan Kavaf, Türk kadının ülkenin gelişmesi ve ekonomisindeki tarihsel süreci hakkında bilgi verdi.
Bursalı iş kadınlarının yüzlerce yıldır girişimcilik ruhu ile ülke ekonomisinin önemli aktörlerinden olduğunu belirten Kavaf, toplantı vesilesiyle tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladı.
Anadolu'da kadın girişimciliği konusunda tarihsel süreçten örnekler sunan Bakan Kavaf, 12. yüzyılda Anadolu kadınlarının "Baciyan-ı Rum" adıyla örgütlenerek sosyal hayata serbest ve görünür bir biçimde katıldıklarını aktardı.
"KANUNİ DÖNEMİNDE ÇAMAŞIRHANE İŞLETEN KADINLAR VARDI"
Osmanlı döneminde kendi işini yapan ve ticaretle uğraşan kadınların varlığından örnekler sunan Kavaf, "Kanuni döneminde çamaşırhane işleten kadınlar vardır. Bursa'da ise 387 ipek üretim tezgâhının 170'i kadınlara aitti." şeklinde konuştu.
Kadın girişimciliğinin yeni istihdam imkânları ile kadının toplumdaki statüsünü güçlendireceğinin altını çizen Kavaf, AB'de de girişimciliğin işsizlikle mücadele ve istihdam imkânlarının artırılmasında etkin bir araç olarak görüldüğünü ifade etti.
İstihdam stratejisinde belirlenen 4 önemli hedeften birinin kadının girişimciliği olduğuna işaret eden Kavaf, "Dünya genelinde kadın girişimciler yaklaşık 530 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2010 yılı sonuna kadar kadınlar ardasında ki para dolaşımının 12 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir." diye konuştu.
adın girişimciliğinin başarıya ulaşması için önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret eden Aliye Kavaf, şunları söyledi: "BM'nin dünya ölçeğinde ki toplumsal cinsiyete dayalı işgücü verilerine göre, dünyada ki toplam işlerin 3'te 2'sini kadınlar yapıyor. Ama dünyada ki toplam gelirin sadece onda birine onlar sahip. Dünyadaki okur-yazar olmayan toplam nüfusun 3'te 2'sini kadınlar oluşturuyor. Bu da genel olarak kadınların dezavantajlı olduğunu gösteriyor."
Türkiye'de kadınların önündeki engellerin kaldırılması için tarafların çalışma içinde olduklarına dikkat çeken Devlet Bakanı Kavaf, Meclis'te kabul edilen Anayasa değişiklikleri ile hem kadınlar, hem de toplumun dezavantajlı kesimlerinin 'Pozitif ayrımcılıkla' korunmasının anayasal güvence altına alındığını bildirdi.
Anayasadaki değişiklikle 'Cedaw Sözleşmesi'nin 4. maddesinde yer alan hüküm ile paralel bir düzenlemeye gidildiğini belirten Selma Aliye Kavaf, düzenlemelerin yasal anlamda kadın erkek eşitliğinin uygulamada da gerçekleşmesini sağlayacağını ve olumlu ayrımcılığın önünü açacağını kaydetti.
"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE KADIN VE ÇOCUK HAKLARI ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINDI"
Anayasadaki düzenleme ile çocuk haklarının da anayasal güvence altına alındığını vurgulayan Kavaf, "Devletin sosyal sorumluluk alanını genişleten ve Türkiye'nin son derece ihtiyacı olan Anayasamızda ki bu değişiklikler, önce kadını, çocuğu ve aileyi, dolayısıyla da sosyal sermayemizi güçlendirme yolunda atılmış çok önemli adımları içermekte. Demokratik toplum projesine adım adım yaklaşılmaktadır." ifadesini kullandı.
Eğitim oranı yükseldikçe kadınların işgücüne katılım oranında arttığına dikkat çeken Bakan Kavaf, şöyle devam etti: "Yüksekokul ve fakülte mezunu kadınlarımızın yüzde 69,8'i istihdam edilmektedir. Türkiye'de kadınlar arasında en yüksek istihdamı yüzde 20,6 ile lise ve meslek okulu kadınlar oluşturmaktadır."
Kadınların aile dışında iş kurabilmesinin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Kavaf, "Kadınların özel sektör işletmelerinde liderlik pozisyonlarına yükselebilme imkanları açısından, Türkiye uluslararası sıralamada 115 ülke arasında 57'ince sırada yer almaktadır." dedi.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise ülkelerin gelişmesinden kadınların büyük öneminin bulunduğuna dikkat çekerek, özellikle Bursa gibi sanayileşmiş bir kentte kadınların istihdamda önemli rol oynadığını kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de özellikli bir kent olan Bursa'da kadınların da eskisine göre daha çok iş yaşamı ve girişimcilik gibi alanlarda da görünmeye başladığını söyledi.
Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Selma Çetinkaya Türker de, Anadolu kadınları olarak kendilerini de artık üretken olup toplumda girişimci kadınlar olarak yer almak istediklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'a bir İznik çinisi hediye edildi. Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'ni gezen Bakan Selma Aliye Kavaf, burada açılan kültür stantlarını inceledi.