Bakan Kirisci Açiklamasi 'Gida Arz Güvenliginin Öneminin Artacagini Öngördük Ve Vizyon Projelerimizi Belirledik'

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Gida Arz Güvenliginin Öneminin Artacagini Öngördük Ve Vizyon Projelerimizi Belirledik'

Gidaya olan taleplerin son günlerde zirve yaptigini ve dünyada gida milliyetçiligi kavraminin olustugunu ifade eden Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Gida arz güvenliginin öneminin artacagini öngördük ve biz de bu yönde vizyon projelerimizi belirledik” dedi.

Aydin Tarim Sektörü Temsilcileri Toplantisi çerçevesinde Aydin’a gelen Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, programda tarim sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Çiftçiler ve tarim sektörü temsilcileri ile gerçeklestirdikleri toplantilarin 36’ncisini Aydin’da gerçeklestirdiklerini ifade eden Bakan Kirisci, “Daglarindan yag ovalarindan bal akan Aydinimizin kiymetli insanlariyla bir aradayiz. 4 Mart 2012’den bu yana gerçeklestirdigimiz bulusmalarin 36.’sinda sizlerle birlikteyiz ve sektörün konularina iliskin degerlendirmelerde bulunacagiz. Aydin tariminin daha iyi yerlere gelmesi için istisare edecegiz. Bölgemizin önemli bir tarim merkezi olmasi sebebiyle yeni politikalarin çikarilmasi için büyük bir çaba içindeyiz. Gidaya olan talep son dönemlerde adeta zirve yapti. Dünyanin ortak gündemi küresel isinma, iklim degisikligi gibi durumlar. Gida arzi, milli bir sorun haline geldi. Bu yüzyilda tarim alanlari, su ve gida ön planda olacak. Son 20 yilda tarim ve orman alaninda güçlü bir tarimsal altyapi olusturduk. Bu ülkenin düne kadar tarim kanunu yoktu. Bu bizim dönemimizde mevzuata kazandirildi. Tarim sigortasi, lisansli depoculuk gibi 12 mevzuat, bizim tarim orman mevzuatimiza kazandirilmis oldu” dedi.



“Gida milliyetçiligi kavrami olustu”

Tarladan sofraya kadar gidalarin güvenligini saglamak amaciyla çok sayida çalisma içerisinde olduklarini ifade eden Bakan Kirisci, “Ülkemiz tarimsal üretimde dünyada söz sahibi olan bir ülke. Gayri safi hasilada Avrupa’da birinci, dünyada da ilk 10’da oldugunu herkes görmekte. Bizler bulundugumuz dönemin sartlarinin iyi okunmasi konusunun da farkindayiz. Iklim degisikligi, dünyayi bu yüzyilin sonuna kadar 2.4 sicaklik artisiyla karsi karsiya birakmakta. Bu durum Akdeniz havzasinda bulunan ülkemizi de etkileyecektir. Ani hava degisimleri, kuraklik gibi etkenler bu durumun en net göstergesidir. Tüm politikalarimizin temelinde küresel iklim degisikligi var. Pandemi ve savaslar gidanin önemini de bir kez daha gözler önüne serdi. Ülkeler artik tarimsal üretimde korumaci politikalara basladi.

Gida milliyetçiligi kavrami olustu. Gida arz güvenliginin öneminin artacagini öngörmüstük. Biz de her alanda oldugu gibi tarimsal alanda da hedeflerimizi belirledik ve potansiyelimizi dikkate alarak hazirlik yaptik” dedi.



“Vizyon projeleri belirledik”

Tarimin, dünya genelinde önemi artan bir sektör haline geldigini vurgulayan Bakan Kirisci, “Artik devletler gida konusunda daha çok korumaci bir yapiya büründü. Dünya için tarim önemli bir sektör olmaya dogru ilerliyor. Biz de tarimsal politikalarimizi bu yönde planliyoruz. Tarimsal üretimde dijitallesmenin önemini de görerek, gidada kayip ve israfinin önüne geçmek, aile isletmeciligini desteklemek, tarimsal üretimin önemini dikkate almak ve tarimin sürdürülebilirligi için vizyon projeleri belirledik ve hayata geçirdik. Tarimda dijitallesme ve e-devlet entegrasyonu yaptik. Artik ÇKS’yi e-devlet üzerinden yapar hale geldik. Tarim cebimde uygulamasini da devreye aldik. Türkiye, dünyada oldugu gibi tarimsal örgütlenmeye önem veriyor. Maalesef arzuladigimiz örgütlenmeyi gerçeklestiremedik ama bu yönde çalismalarimiz devam ediyor” dedi.

Ülke genelinde yasanan orman yanginlarinda hayatini kaybeden 135 vatandastan 105’inin Türk vatandasi oldugunu hatirlatan Bakan Kirisci, hayatini kaybeden 105 kisiye sehitlik mertebesi verilecegini ve ailelerinin sehit yakini olarak tüm haklardan yararlanabilecegini müjdeledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile