Bakan Kirisci Açiklamasi 'Türk Hükümeti Olarak Almanya Ile Her Alandaki Isbirligimizi Desteklemeye Haziriz'

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Türk Hükümeti Olarak Almanya Ile Her Alandaki Isbirligimizi Desteklemeye Haziriz'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, son dönemdeki uluslararasi gelismelerin Almanya ile Türkiye’nin ortak çalisabilecekleri konu basliklarini daha da artirdigini belirterek, "Türk hükümeti olarak Almanya ile her alandaki isbirligimizi desteklemeye haziriz" dedi.

Bakan Kirisci, Türk-Alman Isverenler Dernegi (TDU) Yeni Yil Resepsiyonu’na katilarak bir konusma yapti. Kirisci, "Küresel Gida ve Tarim Forumu sebebiyle Berlin’i ziyaretinin, Türk Alman Isverenler Dernegi’nin yeni yil toplantisina tesadüf etmesi vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum. 2023 yilinin hem Türkiye hem Almanya için hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum. Rusya -Ukrayna savasiyla birlikte bütün dünya bir anda gida milliyetçiligini konusmaya baslamis ve gida krizinin kapida olduguna karar vermistir. Özellikle Cumhurbaskanimizin lider diplomasisiyle birlikte Türkiye, Ukrayna ile Rusya arasinda arabuluculuk rolü üstlenmis yanina Birlesmis Milletleri de alarak 28 Temmuz’da tahil koridoruyla ilgili süreci baslatmisti. 20 Ocak 2023 tarihi itibariyle koridordan 667 gemi geçmis ve bu gemilerle 18.2 milyon ton tahil ve gida ürünleri ilgili ülkelere tasinmistir. Bu tahil ve gida ürünlerinin yüzde 53.8’i Almanya’nin da içinde bulundugu Avrupa ülkelerine tasinmistir. Bu koridorla ilgili anlasma sadece tahil ve gida ürünlerinde dünyanin rahatlamasini saglamakla kalmamis, Türkiye’nin bu diplomasi basarisinin, savasin sonlandirilmasini saglayabilecegi bir yöne evrilebilecegini ortaya koymustur" dedi.

Türkiye ve Almanya’nin, kökleri uzun bir geçmise dayanan gelismis iliskileri bulundugunun altini çizen Kirisci, "Türkiye ve Alman toplumlari arasindaki beseri bagin basa rol oynadigini rahatlikla söyleyebiliriz. 60 yildan uzun süredir bu ülkede yasayan nüfusu 3.5 milyona ulasan, Almanya’ya ekonomik, sosyal ve kültürel zenginlik katan Türk toplumu bugün 4. nesliyle Almanya’yi vatanlari olarak görmektedir. Türk toplumunun huzur ve aidiyet duygusu içinde Almanya’daki varligini sürdürmesi bu degerlerin katlanarak artmasinin yolunu açacak ve her iki toplumun da yararina olacaktir. Yurtdisinda yasayan Türk toplumunun zihni de, gönlü de anavatana güçlü sekilde bagli olmustur. Bu durum bir dezavantaj degil aksine zenginliktir. Burada yasayan Türk toplumunun evi olarak benimsedigi Almanya baglaminda olumsuz bir gündem hiç bir zaman olmamistir. Her yil Türkiye’yi milyonlarca Alman dostumuzun ziyaret etmesi iki toplum arasindaki baglari güçlendirmektedir" dedi.

Türk ve Alman ekonomilerinin pek çok sektörde birbirini tamamlayabildigini belirten Kirisci, "B durumu iyi sekilde degerlendirirsek ülkelerimiz o kadar kazançli çikacaktir. Pandemiyi takip eden dönemde olumsuz küresel ekonomik kosullara ragmen ikili ticaret hacmimiz 50 milyar euro hedefine 2022 yilinda oldukça yaklasmistir. Bu memnun edici bir gelismedir. Isadamlari olarak hedefin asilmasi yönünde üzerine düsen görevi zaten biliyorsunuz. Uluslararasi gelismeler ülkelerimizin ortak çalisabilecekleri konu basliklarini da artirmistir. Gida, enerji, bilisim ve müteahhitlik sektörlerini ilk asamada sayabiliriz. Türk hükümeti olarak Almanya ile her alanda iliskimizi desteklemeye haziriz. Türk-Alman Isverenler Dernegi’nin yararli çalismalari oldugunu ögrenmis bulunuyorum. TDU iki ülke arasindaki ekonomik ve beseri baglari güçlendirmektedir. Baskan Remzi Kaplan’in sahsinda TDU ve tüm STK’lara tesekkür ediyor, basarilar diliyorum" dedi.

Türk-Alman Isverenler Dernegi Baskani Remzi Kaplan da, konusmasinda, "Bütün STK’lar bizimle birlikte kapilarini açti. Eger gençler meslek kurmak istiyorlarsa biz onlarin yanlarindayiz. ildiginiz gibi 12 Subat’ta Berlin’de seçimler olacak. Simdiden gelecek eyalet hükümetine basarilar diliyorum. Öncelikle ulasim bizim için çok önemli. Rahat bir ulasim olmadan ne üretim ne dagitim ne hizmet sektörü yürür. Cadde planlari ve insaat takvimi, çevre sakinleri ve dükkan sahiplerinin fikirleri alinarak yapilmali" dedi.

Türk-Alman Isverenler Dernegi, Rheinland-Pfalz bölgesindeki 50 girisimci tarafindan Ekim 2010’da kuruldu. Rheinland-Pfalz eyaletinde hemen hemen tüm ekonomik branslari içerisine alacak sekilde faaliyet göstermektedir. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli isletmelerin tüm bölgenin girisimci yelpazesinin tüm yelpazesini temsil etmektedir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile