Bakan Kirisci Açiklamasi 'Türkiye Genelinde, Kümülatif Yagislar Ortalamasinda Azalma Oldu'

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Türkiye Genelinde, Kümülatif Yagislar Ortalamasinda Azalma Oldu'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “1 Ekim 2022-30 Ocak 2023 tarihlerini kapsayan dönemde, Türkiye genelinde, kümülatif yagislar ortalamasinda, uzun yillar ortalamalarina göre yüzde 42,3, 2022 su yilina göre de yüzde 40,1 oraninda azalma meydana gelmistir” dedi.

Tarim ve Orman Bakanliginin koordinasyonunda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde hayata geçirilen “Ulusal Su Verimliligi Seferberligi” tanitim toplantisi, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde yapildi. Toplantiya Emine Erdogan, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya yanik ile kurum ve kuruluslarinin temsilcileri katildi.

Buradaki konusmasinda Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadigini hatirlatan Kirisci, gelecek 100 yil için yapilan iklim degisikligi tahminlerine göre, Türkiye su kaynaklarinin yüzde 25 oraninda azalmasini beklediklerini anlatti.

Kirisci, Türkiye’de kisi basina düsen kullanilabilir su miktarinin yillik bin 323 metreküp olmasinin, Türkiye’nin su stresi çeken bir ülke oldugunu gösterdigini dile getirerek, “Su kaynaklarimizin korunmasi için, bugünden baslayarak, ne kadar ciddi tedbirler alabilirsek, gelecek nesillere de o kadar yasanabilir bir dünya birakabiliriz” diye konustu.



“Su kaynaklarinin korunmasina yönelik yatirimlara yön verecek finansal mekanizmalari da hayata geçirecegiz”

Ülke genelinde, tüm ihtimalleri dikkate alarak ve paydaslari dahil ederek yapilabilecekleri planladiklarini anlatan Kirisci, sunlari aktardi:

“Hepimiz, yarin degil, hemen simdi su tasarrufu yapmaya baslamak zorundayiz. Bu konuya iliskin stratejiler ve eylemler, her bir kurum ve kurulusumuzun üzerine düsen görevler, ‘Su Verimliligi Strateji Belgesi ve Eylem Plani’ ile belirlenmistir. Bu kapsamda, su kaynaklarinin sürdürülebilirliginin, etkin ve verimli su kullaniminin saglanmasi için hazirlanacak teknik raporlar Meclisimizin de takdirlerine sunulacak. Mevzuatin güçlendirilmesiyle birlikte yapmamiz gerekenleri somutlastiracagiz, izleme ve denetleme mekanizmalari kuracagiz. Ayrica, su kaynaklarinin korunmasina yönelik yatirimlara yön verecek finansal mekanizmalari da hayata geçirecegiz.”

“Türkiye genelinde, kümülatif yagislar ortalamasinda azalma oldu”

Tarimda sulama verimliligi ortalamasini yüzde 65 seviyesine çikarmayi hedeflediklerini kaydeden Kirisci, “Suyun verimli kullanilmasinda, yerel yönetimlerimize büyük görevler düsmektedir. Ne yazik ki kurak bir kis geçiriyoruz. Dönemsel olmasini ümit ettigimiz bu kuraklik, tüm kurumlar ve yetkililer için bir alarm durumudur. 1 Ekim 2022-30 Ocak 2023 tarihlerini kapsayan dönemde, Türkiye genelinde, kümülatif yagislar ortalamasinda, uzun yillar ortalamalarina göre yüzde 42,3, 2022 su yilina göre de yüzde 40,1 oraninda azalma meydana gelmistir” dedi.



“Su kaybi oranlarini, kademeli olarak 2033 yilina kadar yüzde 25’e çekmek mecburiyetindeyiz”

Kirisci, yerel yönetimlerin su konusunda büyük bir sorumluluga sahip oldugunu belirterek söyle konustu:

“Istanbul, Ankara, Izmir gibi büyüksehirlerimiz basta olmak üzere bütün yerel yönetimler, içme suyu temini, atik su yönetimi ve su kayiplarinin en aza indirilmesi konusunda büyük bir sorumluluga sahiptir. Belediyelerimizin sorumluluk alanindaki içme suyu sistemlerinde su kayiplari seviyelerine baktigimizda, ülke ortalamamiz yüzde 33 civarindadir. Yani Devlet Su Islerimizin (DSI) sehirlere kadar getirdigi içme suyunun üçte biri, yerel yönetimlerin su altyapilarinda, su sebekelerinde kayboluyor. Su kaybi oranlarini, kademeli olarak 2033 yilina kadar yüzde 25’e, sonra daha asagilara çekmek mecburiyetindeyiz. Eger bugün su kaybi ortalamamiz yüzde 25 olsaydi, Ankara’nin 2 yillik su ihtiyacina es deger miktarda suyu kaybetmemis olacaktik.”

Yürüttükleri çalismalarda ve inceledikleri tesislerde temiz üretim teknolojileri ve verimli teknikleri kullanarak yari yariya su kazaniminin mümkün oldugunun tespit edildigini anlatan Kirisci, sektörel su verimliligi rehberleri hazirladiklarini söyledi.



“Türkiye’deki atik sularin yüzde 44’ünün yeniden kullanilmasi mümkündür”

Bakan Kirisci, tüm sektörlerde, kullanilmis sularin yeniden kullanimina yönelik alternatifleri degerlendirdiklerini ve pilot bölgelerde uygulama projeleri hazirladiklarini belirterek, “Türkiye’deki atik sularin yüzde 44’ünün, tarimdan dönen sularin ise yüzde 66’sinin yeniden kullanilmasi mümkündür. Yagmur suyu hasadina ve gri su kullanimina imkan veren uygulamalari kullanmamiz da önemli verimlilik tedbirleri arasinda yer aliyor. Bu konularda gerekli yapilarin tesis edilmesi, yeni insa edilen binalarimizdan baslayarak yayginlastirilmalidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile