Bakan Koca Açiklamasi 'Onayli Randevu Dönemi Uygulamasi Pazartesi Günü Basliyor'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) yeniden güncellenmesi ile yeni bir döneme adim attiklarini belirterek, “Ertesi gün randevusu olan her hastamiz, aksam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyecegini bildirecek. Onayli randevu dönemi uygulamasi pazartesi günü basliyor” dedi.

Ulusal Saglik Degerlendirme ve Koordinasyon Toplantisi, Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda gerçeklestirildi.

Toplantinin ardindan bakanlik binasinda basina açiklama yapan Koca, sosyal medyanin saglikli bir bilgi kaynagi olmadigini dile getirerek, “Bilgi kirliliginin önüne geçmek için tipki bugün oldugu gibi sizleri, Saglik Koordinasyon Kurulumuzun kararlari konusunda düzenli bir sekilde bilgilendirecegim. Saglik Koordinasyon Kurulu, yeni dönemdeki en önemli degerlendirme organimizdir” diye konustu.

Hifzissihha Asi ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezinin insaatini tamamlayarak pilot üretime iki yil içinde baslayacaklarina deginen Koca, hedeflerinin ihtiyaç olan asilarin tamaminin Türkiye’de üretilmesini saglamak oldugunu belirtti.

Koca, kuduz, Hepatit A ve su çiçegi asilarinin teknoloji transferleri ile artik Türkiye’de üretilecegini söyleyerek, “Bagisiklama programindaki diger bütün asilar da Hifzissihha’da üretilecek. 2028’de ise tüm asilar yüzde 100 yerli üretim olacak” ifadelerini kullandi.

Saglikta istenilen sonucun temelde insan kaynagina bagli oldugunu bildiklerini vurgulayan Bakan Koca, tipta uzmanlik egitimi talebini artirarak, 4 yil sonra uzman hekim sayisinin iki katina çikmasini garanti altina aldiklarini kaydetti.



“Onayli randevu dönemi uygulamasi pazartesi günü basliyor”

Telefon ve internet erisiminin oldugu her yerde kullanilabilen MHRS’nin yeni bir fonksiyon kazandigini kaydeden Koca, “Ertesi gün randevusu olan her hastamiz, aksam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyecegini bildirecek. Bu sisteme Onayli Randevu Sistemi, MHRS’de baslatilan bu yeni döneme de onayli randevu dönemi diyoruz. Uygulama pazartesi günü basliyor” açiklamasinda bulundu.

“Onayli Randevu Sistemi sayesinde hastalarimiza 24 saat içinde cevap verebiliyor olacagiz”

Pazartesi günü baslayacak olan yeni dönemde 65 yas üstü hastalarin ve kanser hastalarinin ayricalikli grup içerisinde yer alarak onay islemlerinden istisna tutulacaginin altini çizen Bakan Koca, sözlerine söyle devam etti:

“Onayli Randevu Sistemi, hastanelerimize, hekimlerimize zamani verimli kullanma imkâni saglayacak. Hasta, gelemeyecegi randevuyu iptal edecek. Böylece randevu sadakatsizligi sebebiyle su an bos kalan kapasitemizi hizmet bekleyen hastalar için kullanabilecegiz. Bos kalan her bir randevuda sistemden randevu alamayip, talep birakmis hastalarimiza ulasacagiz. Öncelik talep birakan hastalarda olacak. Onayli Randevu Sistemi sayesinde öngörümüze göre birçok bransta hastamizin talebine 24 saat içinde cevap verebiliyor olacagiz.”

Bakan Koca, basin toplantisin ardindan gazetecilerin sorularini cevapladi.

“Su an var olan 15 günlük randevu alamama uygulamasinin disinda yeni bir uygulama yok”

Bir gazetecinin iptal edilmeyen veya randevuya gelmeyen hastalara yönelik uygulanacak yeni bir yaptirim olup olmayacagini sormasi üzerine Koca, “Uygulama disinda yeni bir uygulama yok. Daha önce koordinasyon kurulu çok tartisti. Ikinci kez gelmeme durumunda bütün branslarla ilgili bir kisitlama olsun olmasin diye tartistik ama simdilik onu düsünmedik. Özellikle onay sistemiyle önemli oranda azalacagini bekliyoruz, öngörüyoruz. O azalisin olup olmadigini görmek istiyoruz. Su an var olan uygulama disinda yeni bir uygulama yok” ifadelerini kullandi.

“7/24 uzman hekim uygulamalari iddialarina iliskin açiklama yapilmis oldugu halde algi sürekli devam ediyor”

Bir gazetecinin sosyal medyada yer alan ‘7/24 uzman hekim uygulamalari’ iddialarina iliskin sourusu üzerine Bakan Koca, su cevabi verdi:

“Özellikle yarin gelin demektense o gün randevu vermeden acilde brans poliklinikleri olusturup hastalarimiza hizmet etmek zorundayiz. Bunu da zaten nöbet kapsaminda yapiyoruz. Bu zaten yaptigimiz bir uygulama ama ‘24 saat hekimlere nöbet tutturularak poliklinik yaptirilmak isteniyor’ seklinde 2-3 gündür açiklama yapilmis oldugu halde algi sürekli devam ediyor."

“Tasarruf tedbirleri çerçevesinde 17 Togg arabamizdan aldik”

Bir gazetecinin kamuda tasarruf tedbirleri çerçevesinde Saglik Bakanligi’nin herhangi bir adim atip atmadigi sorusu üzerine Koca, cari harcamalarla ilgili tasarruf çalismasi baslattiklarini kaydederek, “Cumhurbaskanimiz da bir açiklama yapti. Bakanliga özel olarak mesela kamudaki araçlarda 3 yilda bir ilgili rutin kiralama yöntemi olur. Yeni dönem rakamlarinin üç kata yakin arttigini gördük. Onu görünce iptal ettik. 17 Togg arabamizdan aldik ve arkadaslarimiz bakanlikta artik Togg kullanacak. Yaptigimiz en önemli tasarruflardan biri budur” cevabini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile