Bakan Kurtulmuş, 5'İnci Uluslararası Kitap Fuarının Açılışını Gerçekleştirdi

Bakan Kurtulmuş, 5'İnci Uluslararası Kitap Fuarının Açılışını Gerçekleştirdi

5’inci Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Kültürel birikimlerin halklar arasında birbirleriyle paylaşması Orta Doğu halklarının birliğine ve bütünlüğüne yapılacak en önemli katkılardan birisidir" dedi.

CNR EXPO Yeşilköy’de açılışı yapılan 5’inci Kitap Fuarı’na Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Tuzim Bakanlığı çalışanları, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kitap fuarının onur konuğu Alev Alatlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bakan Kurtulmuş açılışta fuarın onur konuğu olan Alev Alatlı’ya plaket takdim etti.

Programda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Orta Doğu’da yapılan mücadeleyi anlamak için o bölgeyle ilgili bilginiz olmalı ve çeşitli okumalar yapmış olmanız gerekir aksi taktirde ne Afrin Operasyonunu ne de Fırat Kalkanını anlayamazsınız. Orta Doğu’da bir mücadele söz konusu. Bu uzun yıllar da süreceğe benziyor. Türkiye sınırlarında olay durumları kontrol etmek zorunda ve korumak zorundadır. Bu yüzden sınırlarımızda ve içerisinde yaşayan Türk, Kürt, Çerkez ve daha nice hakları birbirine yakınlaştırmak ve bir arada yaşamayı sürdürmek zorundayız. Bakın işte Orta Doğu’da PYD ya da YPG’ye destek verenler sadece kendi tabirleriyle vekalet savaşı adını verdikleri yani maşalar üzerinden yürüttükleri kirli savaşta ellerini ateşe sokmamak için kullandıkları maşalarına verilen destekten ibaret değildirler. Kendi milli menfaatleri bakımından bu bölgenin arasına düşmanlık, bu bölgenin insanları arasına ayrılık sokmak istiyorlar. Bunu görmeden bu gerçeği fark etmeden Orta Doğu’daki sorunu çözmek mümkün değildir. Bunu bileceğiz bunu başkaları da bildiği için Türkiye’nin üzerine abanıyorlar. Bu gerçeğin gerektirdiği şekilde halklarımızı daha fazla yakınlaştıracağız. İşte kitap fuarları Arapça, Türkçe, Farsça kitapların birbirine çevrilmesi bu bölge halklarının Sünnilerin, Şiilerin kendi kültürel birikimlerini birbirleriyle paylaşması Orta Doğu halklarının birliğine ve bütünlüğüne yapılacak en önemli katkılardan birisidir" dedi.



"60 ülkede 60 farklı dilde yayın"

Basım yayın alanında yapılan çalışmaları aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu fuarın 5’incisini yapıyoruz. 19 ülkeden 350’nin üzerinde yayınevi burada kitaplarını sergiliyor. Biz kendi kitaplarımızı burada görücüye çıkartıyoruz. Uluslararası yayıncılarla bir araya gelerek Türkiye’nin yayın dünyasını tanıtma fırsatı buluyoruz. Bu sergideki en önemli amaçlarımızdan birisi de Türkiye’deki eserlerin yurt dışında tanıtılmasıdır. 60 ülkede 60 farklı dilde Türkiye’nin önemli eserlerinin o dillere çevrildiği bir çalışma yürütüyoruz “TEDA” ismini verdiğimiz bu proje ile dünyanın bir çok yerinde Türkiye’nin yazarlarının ortaya koyduğu eserlerin tanınmasına vesile oluyoruz. Ayrıca çeviri atölyeleri ile çok sayıda iki dilli çevirinin yapılmasını sağlıyor bu alanda da çevirmenlerin yetişmesi için katkı sağlıyoruz. Yine “Genç-nes” projesi üzerinden Türkiye’de çok sayıdaki genç kardeşimizin yayın dünyası ile buluşmasını sağlıyor onları teşvik ediyoruz" şeklinde konuştu.



"66 bin telif eserle Türkiye dünya sıralamasında 10’uncu sırada"

Son yıllarda basın yayın sektöründeki gelişmeleri aktaran Kurtulmuş, "Basın yayın sektörünün genişliği itibariyle Türkiye dünyanın 11’inci sektörü haline gelmiştir. Bu önemli başarıdır ancak Türkiye’nin potansiyeli itibariyle ilk 5 içerisinde yer almak için gayret göstermemiz gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl 66 bin telif eseriyle Türkiye telif eserler alanında dünyada 10’uncu sırada yer alarak önemli bir başarıya da imza atmıştır” ifadelerini kullandı.

Fuar alanında bulunan Necip Fazıl Kısakürek sergisinin dolaşılması ve aile fotoğrafı çekilmesi ardından program sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile